Danske stjerner til sportsfest i ‘Europas sidste diktatur’

Øget fokus på menneskerettigheder i Hviderusland under European Games

Badmintonspilleren Viktor Axelsen håber at forsvare sit europamesterskab under European Games i Hviderusland. (Foto: DIF)
LARS JØRGENSEN

Danmarks Idrætsforbund forventer at sende ca. 60 danske atleter til næste måneds European Games – en europæisk version af de olympiske lege, som for kun anden gang arrangeres af EOC, der er en sammenslutning af et halvt hundrede europæiske landes nationale olympiske komiteer.

Men EOC, hvor formanden for Danmarks olympiske komite og Danmarks Idrætsforbund, Niels Nygaard, er vicepræsident, har valgt Minsk som værtsby for legene.

Og valget af den hviderussiske by som arrangør af en af verdens største internationale sportsbegivenheder er så politisk kontroversielt, at det har fået internationale menneskerettigheds-organisationer til at sætte skærpet fokus på Hviderusland, der også kaldes ’Europas sidste diktatur’.

På den internationale pressefriheds-dag den 3. maj opfordrede organisationerne Human Rights Watch og Committee to Protect Journalists således EOC til at oprette en hotline, hvor journalister kan indrapportere eksempler på hviderussisk presse-chikane før og under legene i Minsk.

25 år som præsident

For listen over Hvideruslands overtrædelser af de internationale menneskerettigheder, herunder pressefrihed, er lige så lang som antallet af de gange, landets præsident Aleksandr Lukasjenko af vestlige iagttagere er blevet beskyldt for at have snydt sig til genvalg.

Umiddelbart efter de europæiske lege i Minsk kan den tidligere sovjetrussiske militærofficer fejre sit 25 års jubilæum på posten, som han satte sig tungt på i juli 1994, fire år efter at den hviderussiske republik havde erklæret sin uafhængighed af Sovjetunionen.

Set i det lys er der næppe tvivl om, at Aleksandr Lukasjenko både indenrigs- og udenrigspolitisk vil forsøge at udnytte de flere end 4.000 atleter, der ventes at deltage i European Games, som reklamesøjler for hans egen rekordlange magtposition som Hvideruslands enevældige hersker.

Alligevel glæder en af de største danske sportsstjerner, der er udtaget til legene i Minsk, badmintonspilleren Viktor Axelsen, sig til at deltage:

”Jeg ser frem til European Games. Jeg er forsvarende europamester, og den titel kunne jeg godt tænke mig at forsvare. Desuden er det altid sjovt og inspirerende at deltage i en sportsbegivenhed sammen med andre danske atleter fra forskellige sportsgrene,” udtaler Viktor Axelsen i en pressemeddelelse fra Danmarks Idrætsforbund.

Tortur og fængsling

Den internationale kritik af EOC’s valg af værtsbyer til de europæiske lege begyndte allerede i forbindelse med den første udgave af legene, som i 2015 blev afholdt i byen Baku i en anden tidligere sovjetrepublik, Aserbajdsjan.

Her har styret under præsident Ilham Aliyev ry for at være mindst lige så brutalt som Aleksandr Lukasjenkos regime i Hviderusland med tortur og fængsling af kritiske journalister og menneskerettigheds-forkæmpere.

For de 4.000 deltagende atleter fra 50 lande kan det imidlertid have en høj sportslig pris at sige nej til at deltage i de kommende lege i Minsk, som afholdes i perioden 21. juni til 30. juni.

Siden European Games i Baku har de europæiske lege opnået officiel status som europamesterskab i badminton, judo og boksning. Og i otte af de 15 idrætsgrene, de europæiske atleter skal kæmpe om medaljer i, er det kvalifikationspoint til næste års OL i Tokyo, der står på spil under sportsfesten i ’Europas sidste diktatur’.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*