Topchefer strides i svømmesag

Team Danmarks tidligere direktør uenig med Dansk Svømmeunions direktør om praksis i personsager

Michael Andersen.
LARS JØRGENSEN

Den opsigtsvækkende sag om spiseforstyrrelser i dansk elitesvømning skal kulegraves i en uvildig undersøgelse, som Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund i samråd med Kulturministeriet er ved at udarbejde et kommissorium for.

Det er endnu ikke offentliggjort, hvornår resultatet af den uvildige undersøgelse, og dermed en mulig placering af ansvaret i sagen, som DR under stor opmærksomhed har sat fokus på i tv-dokumentaren ’Svømmestjerner – under overfladen’, skal foreligge. Men intet tyder på, at debatten om sagen forstummer indtil da.

Flere af de idrætsledere, som havde ansvaret for ledelsen af dansk elitesvømning i den periode, hvor nogle af de danske landsholdssvømmere følte sig så groft chikaneret af to udenlandske landstrænere, Mark Reagan fra Australien og Paulus Wildeboer fra Holland, at de mistrivedes og udviklede spiseforstyrrelser, har i hvert fald ikke tænkt sig at tie, mens de venter på undersøgelsens konklusioner.

Personsager ikke ført til referat

Team Danmarks direktør fra 2006 til 2014, Michael Andersen, skrev i sidste uge på sin private blog, som også offentliggøres af SPORTSPRESSEN.DK, at han havde fået aktindsigt i alle skriftlige dokumenter, herunder mødereferater, om samarbejdet mellem Team Danmark og Dansk Svømmeunion i den periode, han var direktør.

Ifølge Michael Andersen fremgår det af dokumenterne, at Dansk Svømmeunion i mindst fem tilfælde ikke levede op til samarbejdsaftalerne med Team Danmark, og at unionen på styregruppemøder med Team Danmark ikke havde informeret om konkrete henvendelser fra elitesvømmerne og deres forældre. 

Det fik svømmeunionens direktør Pia Holmen til at udtale til Jyllands-Posten og BT, at Team Danmark igennem hele perioden er blevet orienteret om alle relevante personsager, som Dansk Svømmeunion har haft kendskab til.

”Den information er typisk tilgået Team Danmark i vores fælles arbejdsgruppe, hvor Team Danmark er repræsenteret. I styregruppen, hvor Michael Andersen selv har siddet, har man på et mere overordnet niveau diskuteret og taget stilling til arbejdet med svømmelandsholdet”, sagde Pia Holmen og tilføjede:

”I de tilfælde, hvor der i Michael Andersens tid blev vendt sager af personlig karakter, blev dette ikke ført til referat, da der netop var tale om sager af personlig karakter”.

Forvaltningslov: Notatpligt i personsager

Den påstand afviser Michael Andersen nu i et efterskrift til sit blog-indlæg, hvori han slår fast, at det af Lov om Eliteidræt fremgår, at ’Team Danmark er en offentlig, selvejende institution. Det indebærer, at Team Danmark er en del af den offentlige forvaltning og dermed omfattet af Offentlighedsloven og Forvaltningsloven’.

Samtidig understreger han, at Forvaltningsloven beskriver rammer og vilkår for udarbejdelse af referater, også i forhold til personsager.

Af loven fremgår det, at ’myndigheden skal i sager, hvor der vil blive truffet afgørelse af en forvaltningsmyndighed, gøre notat af indholdet af oplysninger vedrørende en sags faktiske omstændigheder, der er af betydning for sagens afgørelse. Notatpligten omfatter også faktiske oplysninger modtaget pr. telefon’.

”Team Danmark har altså pligt til altid at føre skriftligt referat om alle sager – også personsager. Men i personsager skal det naturligvis ske i anonymiseret form”, skriver Michael Andersen.

Han tilføjer desuden, at Team Danmark i hans tid som direktør for den danske elitesportsorganisation ’til fulde har levet op til Forvaltningslovens krav vedrørende udarbejdelse af referater’.

Læs også Michael Andersens blog-indlæg ”På dybt vand: En redningskrans blev kastet, men uden land i sigte” i menuen under ’debat’.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*