Videnskabelig kritik: Atletikforbund gør atleter til forsøgsdyr

Ekspert i Caster Semenya-sagen efterlyser videnskabelig kontrol med forbundets krav til kvindelige atleter om selv-medicinering

Caster Semenya kan midlertidigt deltage i internationale konkurrencer - foreløbig frem til den 25. juni. (Foto: Youtube)
LARS JØRGENSEN
  • En amerikansk ekspert i videnskabspolitik og international sportsledelse, professor Roger Pielke Jr. fra University of Colorado, anklager det internationale atletikforbund, IAAF, for at gøre kvindelige atletikudøvere, som er født med et højt antal mandlige kønshormoner, til medicinske forsøgsdyr.

Roger Pielke Jr. vidnede til fordel for den sydafrikanske løber Caster Semenya i hendes sag mod IAAF ved den internationale sportsdomstol, CAS, om at få ændret forbundets nye regler for kvindelige atletikudøvere, der som hun har et naturligt højt testosteron-niveau i kroppen. Den amerikanske professor kommer med sin kritik i en artikel, som han netop har offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.

I artiklen kritiserer amerikaneren både IAAF for at bede kvindelige atleter om at medicinere sig selv for at sænke et naturligt højt testosteron-niveau til forbundets tilladte niveau, og den internationale sportsdomstol for at acceptere forbundets regel. 

”Mens kontroverserne i sagen cirkulerer omkring emner som sport, køn og fairness, er et andet vigtigt emne blevet overset: I min optik bliver atleterne bedt om at være forsøgsdyr i et medicinsk forsøg, men uden den overvågning og de kvalifikationer, som samfundet kræver”, understreger Roger Pielke Jr.

”Jeg beder det videnskabelige samfund om at holde IAAF ansvarlig for at overholde de videnskabs-etiske standarder, som vi forventer bliver overholdt indenfor alle andre områder i det globale samfund”.

I strid med Helsinki-deklaration

Den amerikanske professor mener, at IAAF’s krav om selvmedicinering er i strid med det, Helsinki-deklarationen kalder ’unproven interventions’ – uprøvet medicinsk indgriben, som ifølge deklarationen kun er acceptabelt, hvis det handler om at redde liv, kurere sygdom og lindre smerter.

Dette er ikke tilfældet i atletiksagen, fastslår Roger Pielke Jr. og henviser til, at The World Medical Association, som udviklede Helsinki-deklarationen, netop har understreget, at ’medicinsk behandling med det ene formål at ændre sportspræstationer, er ikke tilladt’.

”Jeg og andre har kritiseret integriteten i den research, som IAAF har brugt til at formulere reglerne. Men selv hvis vi accepterede forbundets påstand om, at det er nødvendigt at medicinere atleter for at sikre fair konkurrencer, ville det i praksis stadig være i strid med de etiske retningslinjer”, siger han.

Sportens autonomi er udfordret

Ifølge Helsinki-deklarationen kræver ’unproven interventions’ med medicin både tilladelse fra patienten og videnskabelige studier, som undersøger sikkerheden og effektiviteten.

Videnskabelige medicinske studier, som involverer mennesker, skal klart beskrives og retfærdiggøres i en research-protokol med oplysninger om blandt andet mulige interessekonflikter og erstatning for eventuelle følgeskader. Og protokollen skal godkendes af en uafhængig videnskabelig etisk komite.

”IAAF har ikke overholdt nogen af disse krav. Internationale sportsorganisationer har ofte afvist love og normer med henvisning til, at de er autonome enheder. Men ’sportens autonomi’ er udfordret af en lang række skandaler, herunder systematisk russisk doping og korruption i fodboldsportens internationale forbund, FIFA. Den bør også udfordres her”, mener Roger Pielke Jr.

”Vi kan ikke ignorere, hvordan IAAF ser bort fra årtier med verdensomspændende fremskridt i forhold til menneskerettigheder og værdighed”, siger han og tilføjer, at såfremt atletikforbundet fastholder sine nye regler, må verdenssamfundet som minimum kræve, at forbundet udarbejder en videnskabelig protokol, sikrer godkendelse fra en uafhængig videnskabsetisk bestyrelse og får ethvert efterfølgende studie kontrolleret og publiceret.

”Jeg tvivler på, at nogen bestyrelse vil lægge ansigt til sådan et studie, men øvelsen ville gøre det klart, at IAAF’s nye regler er etisk uforsvarlige”.

Den 30. april i år afviste den internationale sportsdomstol Caster Semenyas klage over IAAF’s regler. Men det sydafrikanske atletikforbund meddelte i sidste uge, at forbundet nu planlægger at indsende en ny klage til sportsdomstolen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*