Atletoprørets ansigt

WADA offentliggjorde i den forløbne uge en 58 sider lang advokat-rapport, som dokumenterer, hvorfor mange sportsstjerner har mistet tilliden til agenturet

Canadiske Beckie Scott er blevet symbol på atleternes oprør imod ledelsen i international sport.
LARS JØRGENSEN

– Mange ældre sportsfans husker formentlig den amerikanske hækkeløber Edwin Moses, som vandt OL-guld ved de olympiske lege i 1976 i Montreal og gentog bedriften under legene i Los Angeles i 1984.

Og mange husker givetvis også den canadiske langrendsløber Beckie Scott, som under de olympiske vinterlege i Salt Lake City i 2002 blev den første nordamerikanske OL-medaljevinder i langrend.

Beckie Scott blev nummer tre efter to russere og vandt en olympisk bronzemedalje. Men et par år senere blev den vekslet til en guldmedalje, da de to russere, som havde besejret hende i Salt Lake City, fik frataget deres medaljer på grund af doping.

I dag er Edwin Moses 63 år og Beckie Scott 44 år. Men de to forhenværende sportsstjerner er begge aktive antidoping-forkæmpere. Og i den forløbne uge blev de to nordamerikanere symboler på den krise, som det seneste halve år har præget den internationale sportsverden på grund af antidoping-agenturet WADA’s håndtering af den russiske statsdopingskandale.

Det skete, da WADA i onsdags offentliggjorde en 58 sider lang rapport fra advokatfirmaet Covington & Burling, som har undersøgt de to tidligere verdensstjerners påstande om, at de som formænd for henholdsvis WADA’s uddannelsesudvalg og atletudvalg i fjor blev udsat for grov mobning og chikane af to fremtrædende medlemmer i agenturets ledelse.

Beckie Scott skrev den 8. oktober 2018 et brev til WADA’s præsident, skotten Craig Reedie, hvori hun klagede over, at hun under et WADA-møde den 20. september samme år var blevet mødt med upassende kommentarer og gestikulationer fra to IOC-medlemmer i WADA’s ledelse, italieneren Francesco Ricci Bitti og den nu afdøde schweizer Patrick Baumann.

Olympisk mobning

Fire dage senere udtalte Beckie Scott, som er tidligere repræsentant for de aktive atleter i IOC, til det britiske medieselskab BBC, at de ledende IOC- og WADA-medlemmers reaktion imod hende var et forsøg på mobning på grund af hendes modstand imod agenturets planer om at genoptage samarbejdet med Rusland efter statsdopingskandalen, som blev afsløret af den tyske tv-station sidst i 2014 og senere bekræftet af tre efterfølgende WADA-undersøgelser.

Edwin Moses har også oplevet mobning og chikane i WADA og støtter Beckie Scott.

Som en reaktion på Beckie Scotts beskyldninger bestilte WADA i første omgang et firma med speciale i organisations-psykologi til at gennemgår lydoptagelser fra det møde, hvor canadieren angiveligt var blevet mobbet af de to olympiske topledere på grund af sin kompromisløse holdning til statsdopingskandalen.

Men den 18. oktober 2018 afslørede Edwin Moses i den australske avis Sydney Morning Herald, at han havde oplevet noget lignende, da han på et WADA-møde i maj 2018 var blevet om at ’holde kæft’. Og på grund af de to tidligere sportsstjerners samstemmende offentlige udtalelser om ’mobning’ og ’chikane’, så WADA’s ledelse ingen anden udvej, end at undersøge hele sagen til bunds med hjælp fra advokaterne hos Covington & Burling.

Nægtede at medvirke

Af advokatfirmaets rapport om sagen, som WADA har offentliggjort på agenturets hjemmeside, fremgår det blandt andet, at Covington & Burling har interviewet 32 vidner og gennemgået en lang række dokumenter samt analyseret lydoptagelserne fra det WADA-møde, hvor Beckie Scott angiveligt blev mobbet og chikaneret af Francesco Ricci Bitti og Patrick Baumann.

Men det fremgår også af rapporten, at hverken Beckie Scott eller Edwin Moses har ønsket at deltage i undersøgelsen. Siden den 20. december 2018 har advokatfirmaet otte gange anmodet om interviews med sagens to hovedpersoner uden held.

Når de to tidligere sportsstjerner ikke har ønsket at lade sig interviewe af Covington & Burling om sagen, skyldes det, at de som betingelse havde stillet en række krav, som advokatfirmaet ikke ville imødekomme.

Ifølge rapporten krævede Beckie Scott og Edwin Moses, at alle vidneudsagn i sagen skulle transskriberes af en professionel rets-stenograf, at deres egen advokat skulle have lov til at krydsforhøre alle vidner, og at alle nedskrevne vidneudsagn og alle undersøgelsens øvrige dokumenter skulle offentliggøres sammen med den endelige rapport.

Disse krav afviste Covington & Burling at imødekomme med henvisning til, at det er krav, man kan stille til en retssag, men ikke til en uvildig undersøgelse.

Endvidere peger advokatfirmaet i rapporten på, at Beckie Scott og Edwin Moses’ krav var uforenlige med de forventninger om fortrolighed, som mange af vidnerne i sagen udtrykkeligt satte som betingelse for at medvirke i undersøgelsen.

Interessekonflikt

Af rapporten fremgår det tillige, at Beckie Scott og Edwin Moses beskyldte advokatfirmaet for at have en interessekonflikt i sagen, da firmaet tidligere har udført opgaver for WADA.

Det beskyldning afviser firmaet imidlertid med en henvisning, at der kun var tale om meget små opgaver, som ikke på nogen måde er relateret til sagen.

Uden de to tidligere sportsstjerners medvirken i undersøgelsen når Covington & Burlington i rapporten frem til en konklusion om, at ingen mobbede eller chikanerede Beckie Scott på grund af hendes modstand imod at genindsætte Rusland i WADA.

I stedet peger firmaet på, at roden til konflikterne i WADA skal findes i den løbende kamp om magten mellem WADA’s forskellige grupperinger, men at dyb uenighed om ledelsen kun er en del af forklaringen på dynamikken bag Beckie Scott og Edwin Moses’ påstande.

”Vi identificerede fire faktorer, som i givet fald kunne havde forhindret denne undersøgelse og diskussionen om ledelsen og Rusland: Manglen på regler for, hvordan de ledende medlemmer skal opføre sig og interagere, og en politik for, hvordan man klager over ledelsen. Manglen på formel træning i, hvordan man føre en ordentlig dialog i ledelsen. Manglen på en definition af de stående udvalgs rolle på møder i eksekutivkomiteen i relation til andre emner end udvalgets rapporter. Manglen på klarhed i forhold til, hvilken rolle atleternes udvalg præcis har i WADA,” konkluderer advokatfirmaet og anbefaler antidoping-agenturet at kigge på alle fire faktorer.

Hvidvaskning

Efter WADA’s offentliggørelse af rapporten udtalte Beckie Scott og Edwin Moses, at de er ’ekstremt skuffede’ over resultatet af undersøgelsen, men at de vil fortsætte i deres respektive roller i WADA og fuldføre det mandat, de på vegne af atleterne har fået til at kæmpe for en ren, fair og dopingfri sport.

”WADA skal forestille at kæmpe for atleterne og fair play. Men da Edwin Moses og Beckie Scott viste mod til at stå frem og prøve at fortælle sandheden i et forsøg på at opnå reformer, gennemsigtighed og troværdighed, gjorde WADA det praktisk umuligt”, sagde de to tidligere sportsstjernes advokat, Ben Chew.

Og atleternes nye, internationale organisation, Global Athlete, beskrev kort og godt advokatrapporten som ’ensidig hvidvaskning’:

”Når to ikoner i olympisk sport taler om mobning og chikane, lytter man. WADA har i dag nedtromlet atleternes rettigheder. Vi opfordrer alle atleter til at kræve, at WADA gennemfører seriøse, meningsfulde reformer, som sætter atleterne først”.

Først på sit næste møde i september i år tager WADA’s eksekutivkomite tager stilling til, om den ønsker at følge advokatrapportens fire anbefalinger.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*