Danske topsvømmere fik ukendt medicin

Hollandsk træner havde skænderi med landsholdets læge om uddeling af piller, han havde købt på internettet

De danske elitesvømmere fik ukendte piller af hollandsk landstræner. (Foto: Freestocks/Unsplash)
LARS JØRGENSEN

Danmarks tidligere hollandske landstræner i svømning, Paulus Wildeboer, og hans australske forgænger i jobbet, Mark Regan, er i de seneste uger blevet beskyldt for at bruge træningsmetoder, som i perioden 2005 til 2013 gav flere af de bedste danske elitesvømmere alvorlige spiseforstyrrelser.

Men ifølge flere tidligere landsholdsvømmere, som søndag stod frem i DR Sporten, optrådte Paulus Wildeboer også i en selvbestaltet rolle som læge for svømmerne.     

Den hollandske toptræner havde ifølge svømmerne sit eget medicinskab med piller, som han delte ud til de danske elitesvømmere uden først at rådføre sig med landsholdets lægestab.

”Vi fik dem bare stukket i hånden. Man kunne ikke læse, hvad der var i pillerne”, sagde den tidligere landsholdssvømmer Frederik Siem Pedersen til DR.

Den tidligere danske OL-svømmer Anders Lie Nielsen fortæller samme historie:

”Jeg kan huske, at han havde sit lille medicinskab med, som vi fik piller fra, hvis vi havde ondt, var trætte eller syge. De kom ikke fra en læge, men de kom fra Paulus. Det var piller, som han gav os direkte”.

Købt i Spanien

Ifølge svømmelandsholdets tidligere læge Lise Møller blev hun vred, da hun i 2010 opdagede, at Paulus Wildeboer delte sin egen medicin ud til svømmerne:

”Han sagde til mig, at det kun var aspirin, og at det var noget, han købte på nettet i Spanien. Men han kunne ikke vise mig medicinglasset. Det blev jeg meget bekymret over, for medicin købt på nettet, kan der være alt muligt andet i”, understreger Lise Møller overfor DR og tilføjer:

”Det er jo fuldstændigt forrykt. For så har man jo ingen idé om, hvad man putter i folk. Jeg havde et skænderi med Paulus om det”.

Kort tid efter skænderiet med Paulus Wildeboer blev Lise Møller ikke længere inviteret med på landsholdets ture.

Direktør Pia Holmen fra Dansk Svømmeunion siger til DR, at hun blev gjort bekendt med Wildeboers uddeling af piller, men at hun var af den opfattelse, at det blev stoppet:

”Selv om der ifølge Paulus var tale om almindelige hovedpinepiller, så var det et helt uacceptabelt forhold, og det blev der reageret på øjeblikkeligt”, hævder hun.

Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund har efter samråd med Kulturministeriet besluttet at udarbejde et kommissorium for en uvildig undersøgelse af de to udenlandske toptræneres træningsmetoder og deres konsekvenser for de danske elitesvømmere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*