Kæmpe retsopgør om IOC-korruption

Fransk anklager klar til retssag imod det internationale atletikforbunds tidligere præsident, hans søn og fire andre sigtede i sag om olympisk kriminalitet

Foto: Mathieu Turle/Unsplash
LARS JØRGENSEN

Efter fire års politiefterforskning vurderer Frankrigs statsanklager for økonomisk kriminalitet nu, at myndighederne har beviser nok til at indlede en retssag imod en verdens tidligere mest magtfulde sportsledere, senegaleseren Lamine Diack, oplyser det franske nyhedsbureau AFP.

Den forhenværende præsident for det internationale atletikforbund, IAAF, og tidligere medlem af den internationale olympiske komite, IOC, blev sat i husarrest i Paris i 2015, hvor han blev sigtet for korruption og hvidvask af penge i millionklassen.

De franske myndigheder mener, at Lamine Diack i årevis har modtaget bestikkelse fra en lang olympiske kandidatbyer. Med afrikanerens hjælp købte kandidatbyerne angiveligt stemmer fra mange korrupte medlemmer af den internationale olympiske komite, IOC, som vælger de olympiske værtsbyer.

Ifølge AFP vil statsanklageren også retsforfølge det tidligere IOC-medlems søn, Papa Massata Diack, der var ansat som var marketingkonsulent i det internationale atletikforbund, hans tidligere rådgiver Habib Cissé, det internationale atletikforbunds tidligere antidoping-direktør Gabriel Dolle, og yderligere to sigtede personer i sagen.

Dermed er der lagt op til det hidtil største retsopgør om korruptionen i IOC, som første gang for alvor kom til offentlighedens kendskab for 20 år siden i forbindelse med de olympiske vinterlege i Salt Lake City, men som siden også har kastet sorte skygger over samtlige IOC’s senere valg af olympiske værtsbyer.

Rio-valg i København

Da IOC i 2009 på komiteens session i Bella Center i København, hvor Kronprins Frederik blev optaget som medlem, valgte Rio de Janeiro som værtsby for OL 2016, betalte brasilianerne således angiveligt Papa Massata Diack et millionbeløb for at sikre de afrikanske IOC-medlemmers stemmer.

Under den franske efterforskning er det kommet frem, at Rio de Janeiro-lejren overførte to millioner dollars til Papa Massata Diack tre dage før IOC-afstemningen i København. Og foreløbig er det også dokumenteret, at Papa Massata Diack på selve afstemningsdagen overførte knap 300.000 dollars til det afrikanske IOC-medlem Frank Fredericks fra Namibia.

Frank Fredericks blev afhørt om sagen af fransk politi midt i 2017. Den tidligere atletikstjerne nægter sig skyldig. Han hævder, at Papa Massata Diacks pengeoverførsel var betaling for noget konsulentarbejde, han havde udført for det internationale atletikforbund. Men senere samme år fik Frank Fredericks suspenderet sit medlemskab af IOC.

Sagen har blandt andet ført til omfattende politiundersøgelser i Brasilien. I 2017 blev Rio-legenes øverste ansvarlige, Carlos Nuzman, først sigtet i sagen og siden suspenderet både som præsident for Brasiliens olympiske komite og som æresmedlem i IOC.

Russisk statsdoping

Den franske efterforskning af Lamine Diack og hans søns mange lyssky aktiviteter i toppen af den internationale sportsverden omfatter ligeledes korruption i forbindelse med den russiske statsdopingsag.

I 2016 blev Papa Massata Diack suspenderet på livstid fra IAAF sammen med præsidenten for Ruslands atletikforbund, Valentin Balakhnichev, og cheftræneren for det russiske atletik-landshold, Alexei Melnikov.

Det skete, da den russiske maratonløber Liliya Shobukhova afslørede, at hun havde betalt 554.000 dollars til det russiske atletikforbund for at få både det nationale forbund og det internationale atletikforbund til at skjule de positive dopingprøver, der fulgte med hendes deltagelse i det russiske statsdopingprogram.

Allerede i 2015 udstedte fransk politi en international arrestordre mod Papa Massata Diack, som opholder sig i sit hjemland Senegal og nægter at lade sig udlevere til afhøring og mulig retsforfølgelse Frankrig. Og i forbindelse med den forestående retssag udstedte fransk politi for to måneder siden en lignende international arrestordre mod de russiske atletikledere.

Pyeongchang 2018

Men Diack-familien var tilsyneladende også en aktiv spiller i IOC’s valg af sidste års værtsby for de olympiske vinterlege, Pyeongchang i Sydkorea.

Et år inden IOC’s valg af Pyeongchang underskrev det sydkoreanske firma Samsung, som i mange år har været en af IOC’s olympiske topsponsorer, i hvert fald en aftale med Lamine Diack og det internationale atletikforbund om et nyt, stort sponsorat for forbundets Diamond League-stævner.

Samsungs mangeårige bestyrelsesformand, Kun-hee Lee, som i sit hjemland har fået flere domme for skattesvindel, hvidvask og korruption, er i mange år blevet beskyldt for at være et af de mest korrupte medlemmer af IOC.

Tokyo 2020

Og senest har den franske efterforskning af den internationale sportsverdens årelange samarbejde med Diack-familien resulteret i, at det japanske IOC-medlem og præsident for Japans olympiske komite, Tsunekazu Takeda, er blevet tvunget til at opgive begge poster.

Det skete i marts i år efter afsløringer af, at Takeda umiddelbart før IOC’s valg i 2013 af Tokyo som værtsby for OL i 2020 godkendte pengeoverførsler på i alt to millioner dollars til firmaet Black Tidings i Singapore, som er forbundet med Papa Massata Diack. Japaneren hævder imidlertid sin uskyld og påstår, at der blot var tale om betaling for konsulentarbejde.

Selv om den franske statsanklager for økonomisk kriminalitet mener, at der nu er indsamlet beviser nok til at føre en retssag imod familien Diack og co. for omfattende olympisk korruption, træffes den endelige beslutning om retssagens berammelse ifølge AFP dog først i løbet af de kommende tre måneder af chefen for efterforskningen, Renaud Van Ruymbeke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*