OL-arbejdere sætter livet på spil i Tokyo

23-årig OL-bygningsarbejder begik selvmord efter 190 timers overarbejde på en måned

LARS JØRGENSEN

For alverdens sportsfans, nyhedsmedier og tv-selskaber er de olympiske lege en global fest. Men for dem, der skaber festens rammer, kan legene være livsfarlige.

Det fremgår blandt andet af den seneste rapport fra den internationale fagforening for bygnings- og træarbejdere, BWI, om byggeriet af Japans mange nye sportsanlæg til næste års OL i Tokyo.

Ifølge rapporten ‘The Dark Side of the Tokyo 2020 Summer Olympics’, som BWI netop har offentliggjort, er OL-arbejdet i Tokyo dårligt lønnet, og det foregår i en kultur af frygt uden ansættelseskontrakter og med krav til arbejderne om at acceptere så meget overarbejde, at det kan være livsfarligt for dem.

Det sidste var tilfældet for en 23-årig bygningsarbejder på Japans nye nationalstadion i Tokyo, som blot er et af mange nye olympiske byggerier i storbyen.

Efter 190 timers overarbejde på en måned tog den unge OL-arbejder i april 2017 sit eget liv og efterlod en seddel, hvorpå han havde skrevet: ”Dette er det eneste svar, jeg kan finde, efter at min krop og sjæl har nået grænsen”.

”Død af overarbejde”

Årsagen til OL-arbejderens selvmord blev et halvt år senere officielt anerkendt som ’død af overarbejde’.

I en efterfølgende undersøgelse af forholdene på Tokyos mange nye olympiske byggerier viste, at næsten 40 af de virksomheder, OL-arrangørerne har hyret til at udføre anlægsarbejdet, havde ulovligt overarbejde.

I 18 af de undersøgte virksomheder havde OL-arbejderne i gennemsnit 80 timers overarbejde om måneden, mens mange havde helt op til 150 timers overarbejde.

Efter sin seneste inspektion af arbejdsforholdene i den japanske OL-by i februar i år slår BWI i sin nye rapport imidlertid fast, at opførelsen af det nye nationalstadion og den olympiske landsby, hvor 10.000 atleter skal bo under legene til næste år, stadig foregår ’i et farligt mønster af overarbejde’.

”Bygningsarbejderne i den olympiske landsby arbejder 28 dage i træk uden fridage, mens arbejderne på det nye nationalstadion arbejder 26 dage i træk”, konkluderer den internationale fagforening.

Endvidere fastslår BWI, at næsten halvdelen af Tokyos OL-arbejdere ikke har en formel ansættelseskontrakt, og at mange af dem selv må købe sikkerhedsudstyr, fordi virksomhederne undlader at udlevere det.

Ifølge rapporten foregår det olympiske bygningsarbejde i Tokyo generelt i en stresset atmosfære, hvor der slækkes på arbejdernes sikkerhed:

”Og det er stærkt foruroligende, at arbejderne oplyser, at byggeriet foregår i en ’kultur af frygt’, hvor de ikke tør klage over arbejdsforholdene af frygt for at blive straffet eller miste deres job”, understreger BWI.

Det japanske OL-byggeri skal være færdigt til legenes åbning den 24. juli næste år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*