Olympisk rapport om bokseforbund: Narko- og våbenhandel

Den internationale olympiske komites bestyrelse indstiller det internationale amatørbokseforbund, AIBA, til suspension på komiteens session i næste måned

Foto: Wade Austin Ellis/Unsplash
LARS JØRGENSEN

Efter et halvt års efterforskning af årelange beskyldninger om sportslig og økonomisk svindel i det internationale amatørbokseforbund, AIBA, har bestyrelsen for den internationale olympiske komite, IOC, nu truffet beslutning om at suspendere bokseforbundet og finde en anden arrangør af næste års olympiske bokseturnering under OL i Tokyo.

IOC’s ledelse besluttede at indstille bokseforbundet til suspension på IOC’s medlemssession i næste måned på baggrund af anbefalinger fra en særlig undersøgelseskomite i IOC, som har efterforsket det skandaleramte bokseforbund.

I en rapport om efterforskningen, som IOC offentliggjorde efter et bestyrelsesmøde onsdag, anbefaler undersøgelseskomiteen IOC at suspendere anerkendelsen af AIBA som arrangør af den olympiske bokseturnering, indtil forbundet ’har vist vedvarende forbedringer indenfor ledelse, etik, dommerstand og kampbedømmelser samt finansiel stabilitet.

Desuden anbefaler undersøgelseskomiteen, at IOC’s bestyrelse nu finder en løsning, som sikrer, at de olympiske boksere kan deltage i kvalifikationsstævner til de olympiske lege i Tokyo i 2020.

IOC’s renomme på spil

I rapporten anfører undersøgelseskomiteen som begrundelse for sine anbefalinger, at bokseforbundet har et seriøst ledelsesproblem, der blandt andet opfatter brud på Det Olympiske Charter og IOC’s etiske kodeks af juridisk og finansiel karakter, og at dette også skader IOC og hele den olympiske bevægelse samt dens interessenter.

Undersøgelseskomiteen peger desuden på, at AIBA ikke har været i stand til at demonstrere en bæredygtig og fair ledelse af dommerstanden og dens beslutninger, hvilket har mindsket atleternes tillid til, at de kan deltage i fair boksekonkurrencer.

Endvidere fremhæver undersøgelseskomiteen, at bokseforbundets valg af en præsident, som optræder på USA’s finansministeriums liste over personer, som amerikanske statsborgere og virksomheder ikke må handle med, er uacceptabelt af hensyn til IOC’s juridiske og finansielle renomme.

Masseødelæggelsesvåben til Nordkorea

Dermed henviser komiteen til AIBA’s nyligt fratrådte præsident Gafur Rakhimov fra Uzbekistan af de amerikanske myndigheder betegnes som et ledende medlem af ’Brothers Circle’, en kriminel gruppe, som består af ledende medlemmer fra flere kriminelle bander i Euroasien.

Ifølge IOC’s rapport har de amerikanske myndigheder beskrevet Gafur Rakhimov som ’en af lederne bag Uzbekistans organiserede kriminalitet med speciale i organiseret produktion af narko i landene i Centralasien’, og at han også er forbundet til ’Thieves of Law’, som er en anden transnational kriminel organisation.

Men nok så afgørende for IOC’s beslutning om at suspendere AIBA er det ifølge undersøgelsesrapporten, at bokseforbundet på grund af en tocifret milliongæld fik lukket sine konti i to schweiziske banker, hvorefter forbundet valgte en serbisk bankforbindelse, der nævnes i forbindelse med handel med masseødelæggelsesvåben i Nordkorea.

Ifølge IOC er ejeren af bokseforbundets nye, serbiske bank, API Bank, den fremtrædende russiske forretningsmand Andrey Shlyakhovoy, som også ejer Agrosoyuz Bank.

Denne bank er ligeledes på USA’s sorte liste, fordi den ifølge rapporten er blevet ’beskyldt for at formidle signifikante transaktioner på vegne af en person, som var på sanktionslisten for aktiviteter relateret til masseødelæggelsesvåben i forbindelse med Nordkorea’, som det beskrives i rapporten.

Økonomiske interesser i fare

”Ifølge USA’s lovgivning, må amerikanske statsborgere ikke hverken direkte eller indirekte handle med personer eller virksomheder, som er på sanktionslisten. Som en konsekvens kan det have betydning for forholdet mellem AIBA og boksemyndighederne i USA, eller mere generelt amerikanske virksomheder eller virksomheder med en betydelig tilstedeværelse i USA, herunder AIBA’s amerikanske sponsorer”, skriver undersøgelseskomiteen i rapporten og tilføjer:

”Dette forbud vedrører også IOC’s medlemmer i USA og IOC’s amerikanske sponsorer og kommercielle partnere. Selv ikke-amerikanere vælger oftere og oftere på grund af forsigtighed ikke at handle med USA-sanktionerede personer eller virksomheder. Det gælder også mange banker, inklusive IOC’s bank, som i øjeblikket nægter at handle med AIBA”.

I et sidste desperat forsøg på at redde AIBA’s olympiske status gik Gafur Rakhimov i marts i år af som præsident for forbundet. Men det var altså ikke nok til at overbevise komiteen om, at der nu er nye tider på vej i det internationale amatørbokseforbund.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*