Qatars sheiker i fransk politis søgelys

Fransk politi: Qatar-firma betalte 3,5 millioner dollars i bestikkelse for at få efterårets VM i atletik til Doha

Qatars emir Tamim Al-Thani er IOC-kollega med Kronprins Frederik, som i 2015 overværede ørkenstatens værtskab for VM i håndbold. (Foto: Lars Poulsen)
LARS JØRGENSEN

Den lille ørkenstat Qatar, som styres af IOC-medlem Kronprins Frederiks formentlig rigeste kollega i den internationale olympiske komité, den sportsglade emir Tamim bin Hamad al-Thani, er i mange år blevet beskyldt for at bruge ufine økonomiske metoder for at skaffe emiren og landets mange sheiker magt og indflydelse i den internationale sportsverden.

Hidtil har kritikerne dog haft svært ved at bevise anklagerne. Men nu ser det ud til, at et af Qatar-emirens største sportslige sandslotte er ved at blive blæst omkuld af fransk politi som en sidegevinst til de franske myndigheders forsøg på at opklare de seneste årtiers omfattende olympiske korruption i IOC.

VM i atletik, som til efteråret skal afvikles på Khalifa International Stadium i Doha i Qatar, kan både i forhold til sportsbegivenhedens størrelse og den internationale medieopmærksom, stævnet får, ses som en generalprøve på ørkenlandets hidtil største sportslige udfordring, det kommende værtsskab for VM i fodbold i 2022.

Men ifølge nyhedsbureauet AP er en af Qatars mest magtfulde og indflydelsesrige sportsledere, Nasser Al-Khelaifi, netop blevet sigtet for korruption og hvidvask af penge i forbindelse med Dohas kandidatur som værtsby for det kommende atletik-VM.

Mistænkelige pengeoverførsler

Nasser Al Khelaifi er præsident for den franske fodboldklub Paris Saint-Germain, der ejes af ørkenlandets hovedrige sportsfond, Qatar Sports Investments, og formand for tv-selskabet beIN, som har hovedkvarter i Doha. Endvidere er han netop valgt ind i det europæiske fodboldforbund UEFA’s eksekutivkomite.

Ifølge den franske avis Le Monde bad fransk politi allerede under en afhøring i marts i år Nasser Khelaifi om at gøre rede for to mistænkelige pengeoverførsler på i alt 3,5 millioner dollars fra firmaet Oryx Qatar Sports Investments, som han ejer sammen med broderen Khalid Al-Khelaifi, til firmaet Pamodzi Sports Consulting i Senegal, der ejes Papa Massati Diack.

Papa Massati Diack er hovedmistænkt i den franske sag om olympisk korruption og søn af det internationale atletikforbunds tidligere præsident, det forhenværende IOC-medlem Lamine Diack, som har siddet i husarrest i Frankrig siden efterforskningen begyndte i 2015.

Forhåndsaftale

Millionbeløbet fra Nasser Khelaifis firma blev ifølge fransk politi angiveligt overført til Papa Massati Diacks firma i 2011 sammen med et løfte om, at Qatar-firmaet ville købe sponsoraftaler og tv-rettigheder af atletikforbundet for yderligere 32,6 millioner dollars, såfremt det internationale atletikforbund tildelte Doha værtsskabet for VM i 2017.

Denne taktik lykkedes dog ikke i første omgang, da London vandt afstemningen om værtsskabet for VM i 2017. Men Qatars millioninvestering gav pote, da Doha i 2014 vandt atletikforbundets VM-afstemning, mens Lamine Diack stadig var præsident i forbundet.

Oplysningerne om Nasser Khelaifis sigtelse kommer få dage efter, at det franske nyhedsbureau AFP også satte en anden indflydelsesrig Qatar-sportsleder, Yousef Al-Obaidly, i forbindelse med korruptionssagen om det forestående VM i atletik.

Yousef Al-Obaidly er bestyrelsesmedlem i Paris Saint-Germain og Qatar Sports Investments. Endvidere er han direktør i tv-selskabet beIN. Ifølge sportsmediet Inside the Games, som har været i kontakt med hans advokat, nægter Yousef Al-Obaidly sig dog skyldig i korruptionsanklagen.

Qatar beskyldes i forvejen for at have bestukket medlemmerne af fodboldforbundet FIFA til at tildele landet værtskabet for VM i fodbold – og for efterfølgende at lade landets mange nye stadionanlæg opføre af en slavehær af underbetalte fremmedarbejdere, hvoraf mange dør på grund af det hårde arbejde i ørkenlandets ekstremt varme klima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*