Millionbøde og udelukkelse på livstid for bestikkelse

Fodboldforbundet FIFA afviser appel fra tidligere forbundsformand i Brasilien

Foto: Rafeala Biazi/Unsplash
LARS JØRGENSEN

Det brasilianske fodboldforbunds tidligere formand Marco Polo Del Nero skal betale en bøde på én million schweizerfranc og udelukkes fra fodboldsporten på livstid.

Det har det internationale fodboldforbund FIFA besluttet i en appelsag, som det 76-årige tidligere medlem af FIFA’s ledende eksekutivkomite havde rejst for at undgå at blive smidt ud af sporten.

Efter et års efterforskning har FIFA fundet brasilianeren skyldig i en lang række brud på det internationale fodboldforbunds etiske regler.

Ifølge en erklæring fra FIFA har Marco Polo Del Nero blandt andet taget imod bestikkelse i forbindelse med salg af tv- og marketingsrettigheder til brasilianske og andre sydamerikanske fodboldturneringer.

Storstilet politiaktion

Brasilianeren var en af syv topledere i FIFA, som i maj 2015 blev anholdt under en storstilet politiaktion på Hotel Baur Au Lac i Zürich i Schweiz.

Politiaktionen satte for alvor gang i en større amerikansk efterforskning af organiseret kriminalitet i den internationale fodboldverden, som siden har ført til sigtelser imod 41 personer.

Alligevel fortsatte Marco Polo Del Nero som formand for det brasilianske fodboldforbund indtil 2017, hvor han blev suspenderet af FIFA og siden udelukket på livstid.

To års fængsel

I august i fjor blev en anden tidligere formand for det brasilianske fodboldforbund, den 86-årige Jose Maria Marin, i samme sag ved retten i New York idømt to års fængsel og en bøde på 1,2 millioner dollars.

Under den amerikanske retssag, hvor Jose Maria Marin sad på anklagebænken ved siden af FIFA’s tidligere vicepræsident Juan Angel Napout fra Paraguay, vakte det betydelig opsigt, at en tredje tiltalt fodboldleder, Manuel Burga fra Peru, flere gange førte en finger tværs hen over sin hals under rettens afhøring af et afgørende vidne i sagen.

Manuel Burgas tegn blev af flere i retslokale tolket som et forsøg på at true vidnet til ikke sladre. Alligevel var peruaneren den eneste af de tre tiltalte, som blev frifundet, da dommen faldt.

Jose Manuel Marin blev fundet skyldig i at have taget imod mindst 6,5 millioner dollars i bestikkelse, mens retten fandt det bevist, at Juan Angel Napout havde udnyttet sin position i FIFA til at berige sig med selv med 10,5 millioner dollars i bestikkelsespenge fra salg af tv- og marketingskontrakter til fodboldturneringer.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*