Det store fixerum

Matchfixing-sager sætter fokus på økonomisk grådighed i sport

Foto: Sharon McCutcheon/Unsplash
LARS JØRGENSEN

– I en global sportsindustri, som hvert år har en omsætning på næsten 150 milliarder dollars, burde der være penge nok til alle aktører. Men på samme måde som i den øvrige verden spiller økonomisk grådighed også en stor rolle i sport.

Mange idrætsudøvere, ledere og dommere har svært ved ikke at falde for fristelsen til at træde ind i sportens store fixerum, hvor kriminelle bander lokker med hurtige økonomiske gevinster for forbrydelser imod sportens integritet i form af forskellige former for aftalt spil.

Det viser to aktuelle sager om matchfixing i Danmark og Spanien.

For et par uger siden antydede fodboldklubben FC Roskildes cheftræner Christian Lønstrup, at en eller flere af hans spillere har været involveret i matchfixing i en sag, som nu undersøges af Danmarks Idrætsforbund, Dansk Boldspil-Union, Danske Spil og Spillerforeningen.

Og i går anholdt spansk politi en halv snes nuværende og tidligere fodboldspillere og klubledere i en stor sag om matchfixing og hvidvask af penge, som blandt andet involverer den tidligere Real Madrid-spiller Raul Bravo, der også har spillet på det spanske landshold, og fodboldklubben Huescas præsident, Agustin Lasaosa.

Usund spillekultur

Men selv om de to sager vækker betydelig opsigt i danske og udenlandske nyhedsmedier, kommer ingen af dem som en overraskelse for de nationale og internationale myndigheder, som har til opgave at bekæmpe matchfixing i sport.

I 2016 oprettede Anti Doping Danmark ’Den nationale platform til bekæmpelse af matchfixing’, som har til formål at afsløre aftalt spil i danske sportskampe.

Og ifølge Center for Ludomani, som anslår, at 30.000 danskere har problemer med pengespil, er netop eliteidrætsudøvere i en særlig risikogruppe.

Eller som juridisk konsulent i Anti Doping Danmark, Jesper Frigast Larsen, udtrykker det på Center for Ludomanis hjemmeside:

”En usund spillekultur kan i værste fald være en glidebane, hvor umådeholdent pengespil hos atleterne kan føre til et ønske om at kontrollere spillets udfald. Først med spil på egen sejr, så med spil på egne nederlag og derefter måske egentlig manipulation af delelementer eller hele konkurrencer. Og har man først givet efter for matchfixerne, kan det være umuligt at finde vejen tilbage”.

Vild vækst

I udlandet har de offentlige myndigheder ligeledes sat øget fokus på matchfixing. Og ifølge EU-landenes fælles politienhed, Europol, skyldes det ikke mindst, at antallet af onlinespil på internettet er eksploderet.

Europol, som assisterede spansk politi i forbindelse med aktionen i går, konstaterer, at udviklingen af onlinespil på internettet har resulteret i en ’vild vækst i manipulationen af selv minutiøse detaljer i sportskampe’, som har ført til matchfixing af betydelige proportioner på højeste niveau indenfor fodbold, hvor både VM-kvalifikationskampe og Champions League-kampe har været mål for matchfixerne.

Europol assisterede i går spansk politi under den store matchfixing-aktion, som førte til anholdelser af en halv snes nuværende og tidligere fodboldspillere og klubledere.

Og ifølge Europol er den vilde vækst styret af organiserede kriminelle gamblere, som har udnyttet den digitale udvikling til at gøre aftalt spil i sport til en lukrativ millionforretning på tværs af landegrænser.

Derfor samarbejder den europæiske politienhed både med en række nationale politimyndigheder i Europa og den internationale politienhed INTERPOL samt det europæiske fodboldforbund UEFA om at bekæmpe problemet.

OL i Tokyo

Men internationalt har politiet har også sat øget fokus på matchfixing udenfor Europa, hvor Asien regnes for at være verdens centrum for illegalt spil på sportskampe.

Midt i maj mødtes INTERPOL således med den internationale olympiske komite IOC og 80 repræsentanter for japanske myndigheder og sportsorganisationer for at planlægge bekæmpelsen af aftalt spil ved næste års OL i Tokyo.

På mødet fik de japanske OL-værter blandt andet træning i at opdage og efterforske matchfixing og tilbudt assistance fra Interpols support-team i kampen for at bevare sportens integritet og beskytte verdens største sportsbegivenhed imod angreb fra det black-listede fixerums sammenrend af kriminelle gamblere og grådige OL-atleter.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*