Atletikstjerne appellerer sportsdomstolens afgørelse i strid om køn

Sydafrikas omstridte olympiske mester: ”IAAF får ikke lov til at medicinere mig eller forhindre mig i at være, den jeg er”

Caster Semenya kan midlertidigt deltage i internationale konkurrencer - foreløbig frem til den 25. juni. (Foto: Youtube)
LARS JØRGENSEN

Sydafrikas omstridte olympiske mester på 800 meter for kvinder, Caster Semenya, har besluttet at appellere den omdiskuterede CAS-afgørelse af hendes sag imod det internationale atletikforbund, IAAF, til højesteret i Schweiz.

Caster Semenya har klaget over atletikforbundets krav om, at hun og andre kvindelige mellemdistanceløbere med et medfødt højt antal mandlige kønshormoner i kroppen nu skal medicinere sig selv for at få lov til at deltage i internationale atletikkonkurrencer.

Tidligere i denne måned afviste den internationale sportsdomstol CAS, som er hjemmehørende i Lausanne i Schweiz, hvor den har status som sportsverdens højeste juridiske instans, sydafrikanerens klage over atletikforbundet.

Men nu ønsker hun at prøve sportsdomstolens afgørelse ved en højere civil domstol i Schweiz og håber, at retten omstøder hele CAS-afgørelsen.

”IAAF får ikke lov til at medicinere mig eller forhindre mig i at være den, jeg er”, udtalte Caster Semenya i en erklæring, som blev offentliggjort onsdag.

Menneskerettigheder

Sydafrikanerens kommende retssag skal føres af advokaten Dorothee Schramm fra Geneve, der betegnes som er en af Europas førende specialister på området:

”IAAF-reglerne overtræder de mest fundamentale principper i schweizisk lovgivning. I kampen for retfærdighed må menneskerettighederne sejre over de sportslige interesser”, siger advokaten.

Både IAAF’s nye regler og sportsdomstolens afgørelse af tvisten til atletikforbundets fordel har udløst videnskabelig kritik. Den amerikanske ekspert i videnskabspolitik og international sportsledelse, professor Roger Pielke Jr. fra University of Colorado, beskylder således atletikforbundet for at gøre kvindelige atletikudøvere til medicinske forsøgsdyr.

”Mens kontroverserne i sagen cirkulerer omkring emner som sport, køn og fairness, er et andet vigtigt emne blevet overset: I min optik bliver atleterne bedt om at være forsøgsdyr i et medicinsk forsøg, men uden den overvågning og de kvalifikationer, som samfundet kræver”, understregede han for et par uger siden i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Sportens autonomi

Den amerikanske professor mener, at IAAF’s krav til de kvindelige atletikudøvere om selvmedicinering er i strid med det, Helsinki-deklarationen kalder ’unproven interventions’ – uprøvet medicinsk indgriben, som ifølge deklarationen kun er acceptabelt, hvis det handler om at redde liv, kurere sygdom og lindre smerter.

Dette er ikke tilfældet i atletiksagen, fastslår Roger Pielke Jr. og henviser til, at The World Medical Association, som udviklede Helsinki-deklarationen, netop har understreget, at ’medicinsk behandling med det ene formål at ændre sportspræstationer er ikke tilladt’.

Den amerikanske professor Roger Pielke Jr. beskylder det internationale atletikforbund for at gøre kvindelige atleter til medicinske forsøgsdyr uden videnskabelig kontrol.

Videnskabelige medicinske studier, som involverer mennesker, skal klart beskrives og retfærdiggøres i en research-protokol med oplysninger om blandt andet mulige interessekonflikter og erstatning for eventuelle følgeskader. Og protokollen skal godkendes af en uafhængig videnskabelig etisk komite.

”IAAF har ikke overholdt nogen af disse krav. Internationale sportsorganisationer har ofte afvist love og normer med henvisning til, at de er autonome enheder. Men ’sportens autonomi’ er udfordret af en lang række skandaler, herunder systematisk russisk doping og korruption i fodboldsportens internationale forbund, FIFA. Den bør også udfordres her”, mener Roger Pielke Jr.

”Vi kan ikke ignorere, hvordan IAAF ser bort fra årtier med verdensomspændende fremskridt i forhold til menneskerettigheder og værdighed”.

Nødvendig diskrimination

Da CAS-afgørelsen faldt, sagde Caster Semenya, at IAFF i et årti har prøvet at bremse hende, men at atletikforbundets modstand faktisk har gjort hende stærkere.

”Afgørelsen kan ikke holde mig tilbage. Jeg vil rejse mig igen og fortsat inspirere unge kvinder og atleter i Sydafrika og rundt omkring i verden”.

Sportsdomstolen gav Caster Semenya medhold i, at atletikforbundets nye regler er diskriminerende, men valgte at afvise hendes klage med henvisning til atletikforbundets argument om, at diskriminationen er nødvendig for at beskytte kvindelige atleters integritet og sikre fair konkurrence på lige vilkår.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*