Nye dopinganklager imod Rusland

Ifølge The Sunday Times har læger i Moskva fabrikeret falske papirer for at hjælpe den doping-suspenderede russiske verdensmester i indendørs højdespring Danil Lysenko

Foto: Randy Fath/Unsplash
LARS JØRGENSEN

I den kommende weekend mødes det internationale atletikforbund, IAAF, i Monaco for at diskutere, om russiske atletikudøvere igen skal have lov til at deltage i internationale konkurrencer efter næsten fire års udelukkelse på grund af den russiske statsdopingskandale.

Men ifølge den britiske avis The Sunday Times er der ikke meget, der tyder på, at russerne har lært noget af den årelange udelukkelse.

Avisen hævder i dag, at læger på en klinik i Moskva har hjulpet Ruslands atletikforbund med at fabrikere falske papirer for at få annulleret en doping-suspension af den 22-årige russer Danil Lysenko, som er verdensmester i indendørs højdespring, så han kan deltage i næste års OL i Tokyo.

Danil Lysenko, som er en af favoritterne til at vinde olympisk guld i højdespring, såfremt de russiske atletikudøvere får lov til at deltage i de kommende lege, blev suspenderet i fjor, fordi han havde overtrådt antidoping-myndighedernes såkaldte whereabout-regler.

Men ifølge avisen har lægerne i Moskva nu angiveligt underskrevet en falsk erklæring om, at Danil Lysenko var for syg til at udfylde de krævede dokumenter med oplysninger om, hvor han opholdt sig, og at han derfor var lovligt undskyldt.

Putins politiske krav

Den britiske anklage kommer få uger efter, at chefen for Ruslands antidoping-agentur, Yury Ganus, i et fem sider langt åbent brev, som blev offentliggjort på agenturets hjemmeside, opfordrede hele ledelsen og trænerstaben i det russiske atletikforbund til at gå af.

”Ruslands atletikforbund har brug for reelle forandringer. Vi er tvunget til at holde op med at bedrage alle omkring os, men først og fremmest os selv”, skrev den russiske antidoping-chef.

Dermed forsøgte Yury Ganus at imødekomme den russiske præsident Vladimir Putin politiske krav om, at det russiske atletikforbund skal leve op til alle internationale krav inden årets udgang, så de russiske atletikudøvere kan nå at deltage i næste års OL i Tokyo.

Fremfor at imødekomme antidoping-chefens opfordring ser det ifølge The Sunday Times imidlertid ud til, at det russiske atletikforbunds ledelse endnu engang har tyet til snyd i et desperat forsøg på at leve op til præsident Putins politiske krav. 

Afsløringen af den russiske statsdopingsag, som den tyske tv-station ARD stod for og det internationale antidoping-agentur WADA efterfølgende bekræftede i tre rapporter, var blandt andet årsag til, at de russiske atletikudøvere blev udelukket fra at deltage i OL i Rio de Janeiro i 2016.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*