Højesteret ophæver løbsforbud

Ny retskendelse udsætter det internationale atletikforbunds krav til Caster Semenya om selv-medicinering

Caster Semenya kan midlertidigt deltage i internationale konkurrencer - foreløbig frem til den 25. juni. (Foto: Youtube)
LARS JØRGENSEN

En kendelse fra den schweiziske højesteret giver midlertidigt den olympiske mester på 800 meter for kvinder, Caster Semenya fra Sydafrika, lov til at deltage i internationale atletikkonkurrencer.

Også selv om hun ikke lever op til det internationale atletikforbund IAAF’s krav om selv-medicinering af kvindelige mellemdistanceløbere, der som i Caster Semenyas tilfælde har et naturligt højt indhold af det mandlige kønshormon testosteron i kroppen.

Sportsdomstolen CAS gav for en måned siden atletikforbundet lov til at indføre det nye krav. Men Caster Semenya appellerede for en uge siden sportsdomstolens afgørelse til højesteret. Og det har det sydafrikanske atletikforbund også netop gjort.

Højesteret har derfor bedt det internationale atletikforbund om en redegørelse for sagen, som retten skal modtage senest den 25. juni. Indtil da er forbundets krav om selv-medicinering ophævet.

Da Caster Semenya appellerede sportsdomstolens afgørelse, sagde hun:

”IAAF får ikke lov til at medicinere mig eller forhindre mig i at være den, jeg er”.

Sydafrikanerens højesteretssag føres af advokaten Dorothee Schramm, der betragter rettens ophævelse af IAAF’s krav som en ’velkommen midlertidig beskyttelse’ af Caster Semenya.

Da sydafrikaneren appellerede sportsdomstolens afgørelse, sagde advokaten:

”IAAF-reglerne overtræder de mest fundamentale principper i schweizisk lovgivning. I kampen for retfærdighed må menneskerettighederne sejre over de sportslige interesser”.

Forsøgsdyr i medicinsk forsøg

Men den omstridte atletiksag har også udløst videnskabelig kritik.

”Mens kontroverserne i sagen cirkulerer omkring emner som sport, køn og fairness, er et andet vigtigt emne blevet overset: I min optik bliver atleterne bedt om at være forsøgsdyr i et medicinsk forsøg, men uden den overvågning og de kvalifikationer, som samfundet kræver”, understregede en amerikansk ekspert i videnskabspolitik og international sportsledelse, professor Roger Pielke Jr., fornylig i en artikel i tidsskriftet Nature.

Caster Semenya mener, at IAFF i et årti har prøvet at bremse hende, men at atletikforbundets modstand kun har gjort hende stærkere.

”Afgørelsen kan ikke holde mig tilbage. Jeg vil rejse mig igen og fortsat inspirere unge kvinder og atleter i Sydafrika og rundt omkring i verden”, sagde hun, da sportsdomstolens afgørelse faldt ud til atletikforbundets fordel.

Sportsdomstolen gav Caster Semenya medhold i, at atletikforbundets nye regler er diskriminerende, men valgte at afvise hendes klage med henvisning til forbundets argument om, at diskriminationen er nødvendig for at sikre fair konkurrence på lige vilkår.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*