Ny politisk sejr for sheikerne

FIFA giver Qatar værtsskabet for VM i klubfodbold to år i træk som opvarmning til landets omdiskuterede VM for landshold i 2022

Foto: Lars Poulsen
LARS JØRGENSEN

Det internationale fodboldforbunds ledelse, FIFA Council, har besluttet at sparke en ny og større VM-turnering for klubhold i gang i 2021 med deltagelse af 24 klubber.

Det oplyser fodboldforbundet efter et møde i Paris mandag, hvor FIFA Council ligeledes besluttede, at den nuværende mindre VM-turnering for klubhold både i år og næste år skal videreføres i sit nuværende format med Qatar som værtsland.

”Det vil være værdifulde test-turneringer som led i forberedelserne til FIFA World Cup 2022, især fordi de tidsmæssigt ligger i begyndelsen af december”, hedder det i en pressemeddelelse fra FIFA, som dermed henviser til, at det bliver muligt at teste de klimatiske forhold i Qatar på denne tid af året, inden landet skal arrangere VM for landshold på samme tidspunkt om tre år.

Men FIFA’s placering af de to kommende VM-turneringer for klubhold i Qatar kan også ses som endnu en stor politisk sejr for de ledende sheiker i Qatar, som i årevis har formået at købe sig til national prestige og økonomisk indflydelse i den internationale sportsverden på trods af mange protester fra menneskerettigheds-organisationer i den vestlige verden.

De rige sheiker beskyldes ikke alene for at have bestukket FIFA’s medlemmer til at placere VM for landshold i den lille ørkenstat. De har også fået adskillige internationale fagforbund på nakken, fordi landets mange nye VM-anlæg opføres af underbetalte fremmedarbejdere fra især Asien og Afrika, hvoraf mange dør under det hårde arbejde i Qatars ekstremt varme klima.

Og for Qatars øverste politiske leder, emir Tamim bin Hamad al-Thani, som er en af Kronprins Frederiks kolleger i den internationale olympiske komité, IOC, er FIFA’s beslutning ikke mindst velkommen, fordi flere af hans ledende sportsfunktionærer netop nu er sigtet for korruption af fransk politi.

Mistænkelige pengeoverførsler

For et par uger siden afslørede nyhedsbureauet AP, at en af Qatars mest magtfulde sportsledere, Nasser Al-Khelaifi, er sigtet for korruption og hvidvask af penge i forbindelse med Dohas kandidatur som vært for det kommende atletik-VM i Qatar.

Nasser Al Khelaifi er præsident for den franske fodboldklub Paris Saint-Germain, der ejes af ørkenlandets hovedrige sportsfond, Qatar Sports Investments, og formand for tv-selskabet beIN, som har hovedkvarter i Doha. Endvidere er han netop valgt ind i det europæiske fodboldforbund UEFA’s eksekutivkomite.

Ifølge den franske avis Le Monde bad fransk politi allerede under en afhøring i marts i år Nasser Khelaifi om at gøre rede for to mistænkelige pengeoverførsler på i alt 3,5 millioner dollars fra firmaet Oryx Qatar Sports Investments, som han ejer sammen med broderen Khalid Al-Khelaifi, til firmaet Pamodzi Sports Consulting i Senegal, der ejes Papa Massati Diack.

Papa Massati Diack er hovedmistænkt i en anden fransk sag om olympisk korruption og søn af det internationale atletikforbunds tidligere præsident, det forhenværende IOC-medlem Lamine Diack, som har siddet i husarrest i Frankrig siden efterforskningen begyndte i 2015.

Forhåndsaftale

Millionbeløbet fra Nasser Khelaifis firma blev ifølge fransk politi angiveligt overført til Papa Massati Diacks firma i 2011 sammen med et løfte om, at Qatar-firmaet ville købe sponsoraftaler og tv-rettigheder af atletikforbundet for yderligere 32,6 millioner dollars, såfremt det internationale atletikforbund tildelte Doha værtsskabet for VM i 2017.

Denne taktik lykkedes dog ikke i første omgang, da London vandt afstemningen om værtsskabet for VM i 2017. Men Qatars millioninvestering gav pote, da Doha i 2014 vandt atletikforbundets VM-afstemning, mens Lamine Diack stadig var præsident i forbundet.

Oplysningerne om Nasser Khelaifis sigtelse kom få dage efter, at det franske nyhedsbureau AFP også satte en anden indflydelsesrig Qatar-sportsleder, Yousef Al-Obaidly, i forbindelse med korruptionssagen om det forestående VM i atletik.

Yousef Al-Obaidly er bestyrelsesmedlem i Paris Saint-Germain og Qatar Sports Investments. Endvidere er han direktør i tv-selskabet beIN. Ifølge Inside the Games, som har været i kontakt med hans advokat, nægter Yousef Al-Obaidly sig skyldig i korruptionsanklagen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*