FIFA fester i Paris – VM-arbejderne dør i Qatar

Fodboldforbundet FIFA’s foretrukne VM-værtsland erkender, at dødstallet er for højt

Qatars VM-chef, Hassan Al Thawadi, er stolt over de fremskridt, organisationskomiteen har gjort det seneste år.
LARS JØRGENSEN

I årevis har kritikere af Qatars kommende værtskab for VM i fodbold hævdet, at tusindvis af ørkenlandets VM-bygningsarbejdere fra fattige lande i Asien og Afrika når at dø af udmattelse, inden VM skydes i gang i 2022, som følge af deres hårde arbejde i landets ekstremt varme klima.

Hidtil har de ansvarlige myndigheder i landet afvist kritikken som vildt overdrevet, mens det internationale fodboldforbund, FIFA, som tildelte Qatar VM-værtskabet tilbage i 2010, traditionen tro passer sin populære milliardforretning, som om intet var hændt.

Men samtidig med, at FIFA’s ledelse i denne uge fester i Paris og netop også har tildelt de kommende to års VM for klubhold til Qatar, kommer myndighederne i ørkenlandet nu kritikerne i møde og erkender i en officiel rapport fra den statslige VM-organisationskomité, SC, at dødstallet blandt VM-arbejderne i Qatar er for højt.

Stolt over fremskridt

I rapporten, ’Fourth Annual Workers’ Welfare Progess Report’, som sætter fokus på VM-arbejdernes forhold i 2018, bruger chefen for Qatars VM-organisation, Hassan Al Thawadi, ganske vist hele 62 sider på at forklare, at myndighederne gør alt for at beskytte arbejderne og sikre deres rettigheder.

”Jeg er ekstremt stolt over de fremskridt, SC har gjort i det seneste år”, skriver Hassan Al Thawadi i rapportens indledning og henviser blandt andet til, at 123 VM-virksomheder er blevet bedt om at tilbagebetale såkaldte rekrutterings-udgifter, som de ulovligt har opkrævet af de udenlandske arbejdere, inden de overhovedet er ankommet til VM-arbejdspladserne i Qatar.

”Men der er stadig udfordringer og forhindringer. Disse er detaljeret omtalt i rapporten og inkluderer arbejdsrelaterede dødsulykker”, konstaterer Hassan Al Thawadi og mindes bygningsarbejderen Tej Narayan Tharu, som mistede livet i fjor, da han fra stor højde faldt ned under arbejde på Al Wakrah Stadium.

Qatars VM-boss understreger desuden, at landets tilgang til udfordringerne er funderet i et ægte ønske om åbenhed og en vilje til at sikre, at fejltagelser ikke bliver gentaget. Han fastslår dog også, at ’i sager så komplekse og globale som disse, er rejsen aldrig overstået’:

”Men jeg er tilfreds med de fremskridt, vi foreløbig har gjort”.

Et højt antal døde

På side 46 i rapporten i et kort afsnit om ’ikke arbejdsrelaterede dødsfald’ fremgår det imidlertid, at ni VM-arbejdere fra Indien, Bangladesh og Nepal sidste år blev fundet døde i deres senge i Qatars arbejdslejre, og at de fleste af dem døde på grund af hjerteproblemer og åndenød.

”Det er et højt antal døde”, erkender VM-værterne og lover at indføre programmer, som kan opdage potentielle sundhedsrisici på et tidligere tidspunkt, inklusive lægelige kontroltjek af arbejdernes sundhedstilstand.

Endvidere garanterer Qatars VM-værter i rapporten, at de døde arbejderes familier og myndighederne i deres hjemlande omgående bliver underrettet, at deres arbejdskolleger får tilbudt hjælp og rådgivning, at ligene omgående sendes hjem, og at de efterladte straks får overført de dødes udestående løn.

Det manglede vel bare, fristes man til at sige.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*