FIFA’s vicepræsident løsladt efter afhøring om korruption

Korruptionssagen imod det afrikanske fodboldforbunds præsident, Ahmad Ahmad fra Madagaskar, handler blandt andet om levering af sportsudstyr til 580 frivillige afrikanske fodboldfans

Foto: Stephanie LeBlanc/Unsplash
LARS JØRGENSEN

Det afrikanske fodboldforbunds præsident, Ahmad Ahmad fra Madagaskar, som også er vicepræsident i det internationale fodboldforbund, FIFA, er blevet løsladt af politiet i Marseilles et døgn efter, at politiet i Paris anholdt ham på et hotel, hvor han boede under sin deltagelse i FIFA’s netop afholdte kongres i byen.

Det oplyser det franske nyhedsbureau AFP, som også kan fortælle, at Ahmad Ahmad blev afhørt i Marseilles, fordi det er politiet i den sydfranske havneby, som efterforsker den korruptionssag imod det afrikanske fodboldforbund, Ahmad Ahmad er hovedmistænkt i.

Ifølge nyhedsbureauet afhørte politiet blandt andet Ahmad Ahmad om hans kendskab til, at det afrikanske fodboldforbund i december 2017 indgik en kontrakt med Puma om levering af sportsudstyr til 580 frivillige hjælpere ved det afrikanske fodboldmesterskab African Nations Championship i 2018, som forbundet angiveligt brød kort tid efter underskrivelsen til fordel for en bedre kontrakt med det lille franske firma Tactical Steel.

Det afrikanske fodboldforbunds tidligere generalsekretær Amr Fahmy har oplyst myndighederne om, at Puma krævede en kompensation for kontraktbruddet på 100.000 dollars, som forbundet ikke betalte.

I stedet er Ahmad Ahmad nu mistænkt for at have modtaget 830.000 dollars i bestikkelse af Tactical Steel, som har adresse i byen La Seyne-sur-Mer øst for Marseilles.

Ifølge AFP er den afrikanske fodboldleder endnu ikke sigtet i sagen. Men han er også mistænkt for korruption i flere andre sager, som både politiet og FIFA efterforsker. Desuden er han blevet beskyldt for en lang række tilfælde af sexchikane imod fire ansatte i det afrikanske fodboldforbund.

Anholdelsen af Ahmad Ahmad vakte især opsigt i internationale nyhedsmedier, fordi FIFA’s præsident, Gianni Infantino, dagen før anholdelsen under fodboldforbundets kongres i Paris havde hævdet, at der ikke længere er korruption i FIFA.

Intern FIFA-undersøgelse

Da det franske politis anholdelse af Ahmad Ahmad torsdag morgen blev offentligt kendt, udsendte FIFA en pressemeddelelse torsdag eftermiddag, hvori forbundet forsøgte at lægge afstand til sagen med en understregning af, at ’FIFA har noteret, at Ahmad Ahmad afhøres af de franske myndigheder i relation til hans mandat som præsident for det afrikanske fodboldforbund’.

”FIFA er uvidende om detaljerne omkring denne efterforskning og er derfor ikke i en position, hvor forbundet kan kommentere specifikt på efterforskningen”, hed det i pressemeddelelsen, som også understregede, at FIFA er i gang med sin egen interne efterforskning af flere alvorlige beskyldninger imod Ahmad Ahmad:

”FIFA har bedt de franske myndigheder om alle informationer, som kan være relevante i forhold til den etiske komites efterforskning. Enhver har ret til en fair rettergang, og man er uskyldig indtil det modsatte er bevist. Men som FIFA’s præsident understregede i går, er FIFA fuldt ud dedikeret til at udrydde alle former for dårlig ledelse på alle niveauer i fodbold. Fodbold har ikke plads til nogen, som bliver fundet skyldig i ulovlige aktiviteter”.

Forbundets renomme skadet

Endvidere hævdede FIFA’s ledelse i pressemeddelelsen, at det internationale fodboldforbund har frigjort sig af de skandaler, som tidligere har skadet forbundets renomme, og at den samme beslutsomhed nu også bør vinde fremme i andre ledende organer, som eksempelvis CAF og fodboldsportens øvrige konføderationer.

”FIFA vil gå forrest for at sikre, at dette vil blive gennemført af alle, der er involveret i fodbold”.

I 2015 førte en lignende politiaktion imod FIFA-medlemmernes hoteller i Zürich i Schweiz til, at 40 internationale fodboldledere blev anholdt og sigtet for korruption i milliardklassen. En sag, som året efter kostede Sepp Blatter posten som præsident for FIFA og banede vejen for Gianni Infantino.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*