Afghansk flygtning i Danmark afslørede fodboldpræsidents sexforbrydelser

Khalida Popal fra FC Nordsjælland er glad for FIFA’s livstids-udelukkelse af Afghanistans fodboldpræsident, men hun frygter, at andre ledere, som har voldtaget og tævet flere af spillerne på landsholdet, går fri

Den 32-årige tidligere landsholdsspiller i Afghanistan Khalida Popal, som nu er fodboldleder i FC Nordsjælland, var med til at fælde den sex-anklagede afghanske fodboldpræsident. (Foto: Youtube)
LARS JØRGENSEN

Netop som årets VM i kvindefodbold er skudt i gang i Frankrig, udelukkede det internationale fodboldforbund, FIFA, i går Afghanistans fodboldpræsident, Keramuudin Karim, på livstid og gav ham en bøde på én million schweizer franc for at have sexmisbrugt flere spillere på det afghanske kvindelandshold i perioden 2013 til 2018.

Men en af de toneangivende kvinder bag sexafsløringerne af fodboldpræsidenten, den 32-årige tidligere afghanske landsholdsspiller Khalida Popal, som flygtede til Danmark i 2016 og nu er fodboldleder i FC Nordsjælland, betragter foreløbig kun præsidentens livstids-udelukkelse som en halv sejr for kvinderne på det afghanske fodboldlandshold.

”Dette er et stort første skridt. En stor sejr. Sammen har vi formået at rense kvindefodbold for en af misbrugerne. Men hvad med resten”, spurgte Khalida Popal i går på Twitter i en kommentar til sagen, som har vakt international opsigt både i fodboldsporten og alverdens nyhedsmedier.

’Vi er ikke færdige endnu’

Mens den ene lykønskning efter den anden hele dagen i går strømmede ind på Khalida Popals Twitter-konto, uddybede hun sin bekymring i endnu en kommentar:

”FIFA har fjernet én af misbrugerne. Men det afghanske fodboldforbund har netop udpeget en af de andre til forbundets bestyrelse. Kvinder er ikke sikre i fodbold, hvis denne kultur fortsætter. Det første skridt var en succes. Men vi er ikke færdige endnu. Trænere og generalsekretæren i det afghanske fodboldforbund skal også udelukkes. Fodbold er ikke et sted for misbrug. Vi må ikke tillade misbrug i fodbold. Kvinder burde blive beskyttet af systemet”.

Det er kun tre dage siden, at Khalida Popal under en fodboldkonference i Berlin gav udtryk for den samme bekymring, da hun i et større interview med det tyske medie Deutsche Welle udtalte sig om sine forventninger til den afgørelse i sagen, som FIFA’s etiske komite nu er kommet med:

”Jeg er bekymret for, at FIFA kun vil fokusere på præsidenten for det afghanske fodboldforbund og lade generalsekretæren og andre fra kvindelandsholdets ledelse, som vi har anklaget, gå fri”, sagde Khalida Popal, som også har været træner for det afghanske kvindelandshold, inden hun flygtede til Danmark for tre år siden.

Lukket inde på præsidentens kontor

Da den britiske avis The Guardian sidst i november i fjor afslørede sexskandalen, var Khalida Popal en af avisens hovedkilder til afsløringen sammen med den afghanske landsholds-anfører Shabnam Mobarez, som også er flygtet til Danmark og nu spiller i Aalborg, landsholdets tidligere amerikanske træner Kelly Lindsey og endnu en tidligere afghansk landsholdsspiller, Mina Ahmadi.

Khalida Popal fortalte blandt andet avisen, at hun begyndte at efterforske sagen, da hun hørte, at ni af de afghanske landsholdsspillere pludselig var sat af holdet.

”Jeg fandt ud af, at der havde været et meget stort omfang af misbrug, seksuelt, mentalt og fysisk, og at fodboldforbundets præsident selv var involveret”, sagde hun til avisen.

”Ved siden af sit kontor havde præsidenten et soveværelse med en seng. Døren kunne kun åbnes ved hjælp af fingeraftryks-genkendelse, så når spillerne gik ind, kunne de ikke komme ud, uden præsidentens fingeraftryk på døråbneren”.

Gennem samtaler med flere af de misbrugte afghanske spillere fandt Khalida Popal ud af, at de ikke kun var blevet sat af landsholdet. De var også blevet stemplede som lesbiske af fodboldforbundets ledelse, som dermed håbede, at spillernes anklager ville fremstå som en udokumenteret hævnakt.

”Efterforskningen tog mig et halvt år. Og jeg fandt ud af, at det drejede sig om fysisk vold, seksuelt misbrug, dødstrusler og voldtægter”, fortalte Khalida Popal, som understregede, at det havde været svært for spillerne at tale om sagen, fordi de blev misbrugt af nogle meget magtfulde mænd i Afghanistan.

”Hvis fodboldspillere i Afghanistan løfter deres røst, kan de blive myrdet”, sagde den afghanske flygtning i Danmark, der af den nu livstidsudelukkede fodboldpræsident er udpeget som skurken i sagen.

Hummel opsagde sponsoraftale

Men The Guardian kunne ligeledes afsløre, at det afghanske fodboldforbunds hovedsponsor, den danske sportstøj-fabrikanten Hummel, havde opsagt sin kontrakt med forbundet, fordi det danske firma var blevet præsenteret for ’stærke anklager om alvorlige mentale, fysiske, seksuelle og ligeretskrænkelser af de kvindelige spillere begået af mandlige ledere i forbundet’.

”Der er klar dokumentation for, at kontrakten er misligholdt, og at det afghanske fodboldforbunds ledelse har kendt til beskyldningerne siden februar i år uden at reagere eller informere sponsorerne. Dokumentationen af uacceptabel adfærd inkluderer, men er ikke begrænset til, en ny kontrakt, som fratager spillerne adskillige grundlæggende menneskerettigheder”, konkluderede Hummel.

I første omgang nøjedes FIFA med at bekræfte, at forbundet havde efterforsket anklagerne siden marts 2018. En kilde i forbundet fortalte The Guardian, at efterforskningen imidlertid var foregået meget diskret, fordi FIFA sideløbende samarbejdede med FN om at garantere spillernes sikkerhed.

Under FIFA’s indledende efterforskning af sagen blev den afghanske fodboldpræsident og de øvrige mistænkte ledere i det afghanske forbund midlertidigt suspenderet, og de fik også udstedt udrejseforbud af de afghanske myndigheder.

Afghansk arrestordre

Foreløbig er ingen af de sex-anklagede afghanske fodboldledere dømt ved en domstol i Afghanistan.

Men ifølge New York Times førte FIFA’s livstids-udelukkelse af Keramuudin Karim lørdag til, at de afghanske myndigheder søndag udstedte en arrestordre mod den tidligere fodboldpræsident.

Ifølge avisen er Keramuudin Karim medlem af partiet Islamic Group, forhenværende guvernør i Pansjhir-provinsen og en tidligere magtfuld jihad-krigsherre i Afghanistan, hvor han har mange væbnede tilhængere i oppositionen til præsident Ashraf Ghanis skrøbelige koalitionsregering.

“Vi går nu i aktion mod ham”, lover en talsmand for det afghanske indenrigsministerium, Nasrat Rahimi, ifølge den amerikanske avis.

Den afghanske sexskandale er blot en af mange aktuelle sager om seksuelt misbrug i international fodbold. Senest er FIFA’s korruptions-mistænkte vicepræsident Ahmad Ahmad, som også er præsident for det afrikanske fodboldforbund, blevet beskyldt for en række tilfælde af sexchikane imod flere ansatte på det afrikanske forbunds kontor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*