Elitesvømmere udtrykker mistillid til Dansk Svømmeunion

I går stoppede to trænere på Dansk Svømmeunion og Team Danmarks nationale træningscenter på grund af uenighed med unionen. I dag mistede svømmerne tilliden til ledelsen. Men formanden for unionen afviser kritikken

Foto: Gentrit Sylejmani/Unsplash
LARS JØRGENSEN

En måned før VM i svømning, der i juli skal holdes i Sydkorea, er elitearbejdet i Dansk Svømmeunion nærmest gået i opløsning.

I går førte uenighed mellem svømmeunionen og to elitetrænere på unionens og Team Danmarks nationale træningscenter, NTC, til, at trænerne Martin Truijens og Mads Bjørn Hansen besluttede at stoppe deres samarbejde med svømmeunionen.

”Martin Truijens og Mads Bjørn Hansen har uden tvivl været med til at skabe flotte resultater for vores bedste svømmere. Men vi ser på nogle punkter forskelligt på, hvordan vores træningsmiljø på NTC skal fungere,” oplyste Dansk Svømmeunions direktør, Pia Holmen, i en pressemeddelelse.

”Det har fået Martin Truijens til at opsige sin stilling. I forlængelse heraf har NTC-træner Mads Bjørn Hansen også valgt at opsige sin stilling. Vi er sammen hen over den seneste uge nået til den konklusion, at det for alle parter er bedst at indstille samarbejdet nu.”

De to elitetræneres opsigelse af deres stillinger på det nationale træningscenter fik i første omgang svømmeunionens sportschef, Lars Green Bach, til at beklage timingen:

”Selv om timingen for beslutningen så tæt på VM i Sydkorea ikke er ideel, er det ikke en mulighed at fortsætte med et set up, hvor vi er uenige om, hvordan et træningsmiljø skal fungere. Samtidig er vi sikre på, at det på den lange bane er det rigtige at skifte set up på vores Nationale Træningscenter nu,” sagde han i går.

Uenigheder eskalerede

Men i dag fortsatte uroen, da Daniel Skaaning på vegne af de danske elitesvømmere udtalte:

”Svømmerne på NTC er ekstremt kede af, at situationen er kommet til, at Martin og Mads har været nødsaget til at opsige deres stillinger, og at ledelsen så valgte at fritstille vores trænere med øjeblikkelig virkning. De uenigheder, der har været mellem ledelsen i Dansk Svømmeunionen og trænerteamet om, hvordan eliteidræt skal forvaltes, burde være håndteret i stedet for eskaleret,” understreger de danske elitesvømmere og fortsætter:

”Svømmerne på NTC er meget forbavsede over den situation, som ledelsen har sat os i. De river fundamentet og stabiliteten, kort inden VM, væk under os, og de har ikke været i stand til at løse de problemstillinger, som har været presserende. Ikke nu – og ikke i tiden helt tilbage til 2004 og frem til i dag. Vil rigtig gerne spørge ledelsen, om de mener, at de sender et hundrede procent forberedt og motiveret hold til VM i Sydkorea? Svømmerne på NTC har mistet tilliden til, at den nuværende ledelse i Dansk Svømmeunion med Pia Holmen i spidsen kan få dansk svømning på rette kurs”.

Tæt parløb med Team Danmark

Elitesvømmernes kritik afvises imidlertid af unionens formand, Lars Jørgensen. Han mener, at unionens ledelse har handlet ansvarligt og med rettidig omhu i sagen:

”Der skal ikke herske nogen tvivl om, at langt de fleste i dansk svømning – både svømmere og ledere – gerne havde set Martin Truijens fortsætte sin trænergerning på vores Nationale Træningscenter. Men ledelsen i Dansk Svømmeunion har påpeget nogle ting i Martins måde at forvalte trænergerningen på, som vi mente skulle justeres for at passe til den måde, vi i Danmark gerne vil kombinere elitesport og et godt liv”, udtalte formanden i dag.

“Den præmis har Martin desværre ikke accepteret, og han har derfor opsagt sin stilling. Både vi og Team Danmark har gjort, hvad vi kunne for at få ham til at ændre holdning. Men det ville han ikke. Og det må vi så respektere. Derfor mener jeg også, at det er rigtigt at samarbejdet ophører nu,” sagde Lars Jørgensen og tilføjede:

– Jeg ved, at vi i denne proces har kørt et tæt parløb med Team Danmark, og at Team Danmark til fulde deler vores holdning i denne sag. Vi er meget taknemmelige for den opbakning, Team Danmark har vist os i den forbindelse.”

Team Danmark: Svøm!

Team Danmarks direktør, Lone Hansen, mener, at elitesvømmerne skal blande sig uden om ledelsen af landsholdet:

“Svømmerne skal forholde sig til det at være på landsholdet og til at svømme og ikke bruge så meget energi på at spekulere i i forhold til ledelse,” siger hun til Ritzau.

“Når det er sagt, så forstår jeg godt, at de er frustrerede og kigger efter løsninger på deres situation.”

Team Danmark-direktøren understreger, at det er vigtigt, at alle på det danske svømmelandshold arbejder inden for de samme rammer og det samme værdigrundlag:

“Når vi ser, at der i svømning har været en del sager tilbage i tiden, hvor det har været svært for trænerne at forstå den danske kultur og de danske værdier, så er det vigtigt, at trænerne – også dem med udenlandsk baggrund – forstår, hvad det er for en ramme, man arbejder indenfor, og at de tilslutter sig det danske værdigrundlag,” siger Lone Hansen.

Uvildig undersøgelse

De to træner-opsigelser på svømmernes nationale træningscenter og elitesvømmernes udtalte mistillid til Dansk Svømmeunion kommer i kølvandet på flere måneders kritik af unionen.

Kritikken tog fart, da flere tidligere og nuværende danske elitesvømmere i en tv-dokumentar på DR stod offentligt frem og fortalte, at de var blevet syge af træningsmetoderne og elitekulturen i dansk svømning.

Efter samråd med Kulturministeriet har Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark besluttet at iværksætte en uvildig undersøgelse af kulturen i dansk svømning.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*