Forbrydernes foretrukne fodboldturnering

Den aktuelle kamp om det sydamerikanske mesterskab i landsholdsfodbold er både et arnested for korrupte sportspolitikere og et opgør på liv og død mellem nogle af verdens mest voldelige fangrupper

Foto: Gustavo Ferreira/Unsplash
LARS JØRGENSEN

For mange fodboldfans verden over kan Copa América, den sydamerikanske mesterskabsturnering i landsholdsfodbold, som i nat dansk tid blev skudt i gang for 46. gang siden 1916, sammenlignes med et mini-VM for nogle af verdens teknisk set mest velfunderede fodboldspillere.

Traditionen tro var der også masser af smukt fodboldspil i åbningskampen i Sao Paolo, som værtslandet Brasilien vandt 3-0 over Bolivia. Især hjemmeholdets dobbelte målscorer, Philippe Coutinho, blomstrede op i den skadede verdensstjerne Neumars fravær og demonstrerede, hvorfor den brasilianske udgave af spillet kaldes sambafodbold.

Men Copa América er også et arnested for korrupte politikere og sportsledere. Hovedparten af de flere end 40 sigtede fodboldledere i den nu fire år lange FIFA-korruptionsskandale, som myndighederne i USA fortsat efterforsker, er fra lande i Sydamerika, hvor de blandt andet har været involveret i ulovlige handler med tv-rettigheder til kampene i Copa América.

Og den sydamerikanske landsholdsturnering er ligeledes et yndet udflugtsmål for nogle af verdens mest voldelige fangrupper. Ifølge den argentinske journalist Javier Szlifman, som har forsket i sydamerikansk fodboldvold og netop har publiceret en artikel om Copa América’s politiske betydning og kriminelle skyggesider på den danske organisation Play the Games hjemmeside, blev sydamerikanske fodboldfans myrdet under voldelige slagsmål i forbindelse med turneringen i 1924, 1955 og 1995.

230 fodboldrelaterede dødsfald

At både fodboldledere og fodboldfans udnytter verdens mest populære sportsgren til at pleje egne kriminelle interesser er imidlertid en integreret del af sydamerikansk fodbold – og dermed af Copa América.

Det understreges blandt andet af, at de seneste tre præsidenter for den sydamerikanske fodboldkonføderation CONMEBOL, som er Sydamerikas svar på det europæiske fodboldforbund UEFA – Nicolas Leoz, Eugenio Figueredo og Juan Angel Napout – alle er sigtede i FIFA-korruptionsskandalen for blandt andet hvidvask af penge, svindel og bestikkelse.

Og ifølge Javier Szlifman har der alene i den sydamerikanske mesterskabsturnerings aktuelle værtsland, Brasilien, siden 1988 været mindst 230 dødsfald som følge af fodboldrelateret vold. Ifølge et studie på Universitetet i Rio de Janeiro døde 30 af dem i 2013 – året før Brasiliens seneste værtsskab for VM i fodbold.

10.000 sikkerhedsvagter

Under VM i Brasilien blev 118 argentinske fans udvist af landet og sendt hjem efter voldelige slagsmål. Det samme mønster gentog sig under VM i Rusland i fjor, hvor 49 argentinere blev udvist.

Af samme årsag udleverede de argentinske myndigheder i maj en liste med oplysninger om 5.000 voldelige argentinske fodboldfans til de brasilianske myndigheder, mens andre sydamerikanske lande har oplyst navnene på yderligere 3.000 voldelige fans, som også nægtes indrejse i Brasilien under Copa América.

Ifølge Javier Szlifman har Argentina desuden sendt en politistyrke med betjente, som har kendskab til de voldelige argentinske fodboldfans ’barrabravas’, til nabolandet, hvor de nu samarbejder med brasiliansk politi og 10.000 private sikkerhedsvagter, som COMNEBOL har hyret til at stå for sikkerheden omkring kampene.

Politisk kampplads

Men Copa América er også den største internationale sportsbegivenhed i Brasilien siden VM i fodbold i 2014 og OL i Rio de Janeiro i 2016, som blandt andet resulterede i en stor økonomisk gæld. Og det gør fodboldturneringen til en politisk kampplads.

Ikke mindst fordi Brasiliens nyvalgte præsident, den tidligere militærofficer Jair Bolsonaro, i sin valgkamp gjorde øget sikkerhed i landet til en af sine politiske mærkesager. Men også fordi mange af de brasilianske fodboldfans er indflydelsesrige politiske aktivister.

Under præsidentvalgkampen gik 69 rivaliserende fangrupper sammen og erklærede offentligt deres fælles støtte til arbejderpartiets præsidentkandidat Fernando Hada, hvilket fik en af Jair Bolsonaros rådgivere til at true med at forbyde organiserede fangrupper.

Og fangruppen Gavioes da Fiel, som støtter Sao Paolo-klubben Corinthians, udtalte under valgkampen, at fangruppen siden sin etablering i 1969 altid har støttet demokrati, og at det derfor ville være forkert at støtte den højreorienterede Jair Bolsonaro, som blandt andet har retfærdiggjort det tidligere militærstyre i Brasilien.

Qatar med som gæst

Men Copa América’s betydning som politisk kampplads understreges også af, at det mest indflydelsesrige land i international sport, den lille, stenrige ørkenstat Qatar, der skal være vært for VM i fodbold i 2022, er inviteret med i den sydamerikanske fodboldturnering som gæstespiller sammen med Japan.

Qatar har i de seneste ti år vundet værtskaber for en lang række internationale idrætsbegivenheder under en tilbagevendende mistanke om omfattende korruption.

Til efteråret skal det omdiskuterede muslimske miniputland, som også beskyldes for at udnytte billig udenlandsk arbejdskraft under slavelignende forhold, arrangere VM i atletik.

Og i den forgangne uge kom det frem, at Qatars rige sheiker også har sikret sig værtsskabet for World Beach Games og generalforsamlingen i sammenslutningen af nationale olympiske komiteer, ANOC.

Udover værtslandet Brasilien og de to gæstelande Qatar og Japan deltager følgende lande i Copa América: Chile, Argentina, Uruguay, Bolivia, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru og Venezuela.

Finalen spilles den 7. juli. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*