Ny sag om statslig snyd med positive dopingprøver

Ifølge en hidtil hemmeligholdt WADA-rapport har Rumæniens antidoping-agentur i mindst tre tilfælde beordret landets antidoping-laboratorium i Bukarest til at skjule positive dopingprøver

WADA's rapport indeholder afslørende oplysninger om Rumæniens snyd med positive dopingprøver.
LARS JØRGENSEN

Rusland er tilsyneladende ikke det eneste land i verden, hvor myndighederne har forsøgt at skjule positive dopingprøver fra nationale sportshelte i en politisk jagt på at vinde medaljer og national prestige i international sport.

En efterforskningsrapport, som WADA hidtil har hemmeligholdt, men som en journalist hos Sports Integrity Initiative nu har fået udleveret af en whistleblower, afslører, at Rumæniens antidoping-agentur mindst tre gange har beordret landets antidoping-laboratorium til at skjule positive dopingprøver.

Ordren til at skjule de positive dopingprøver blev ifølge rapporten givet af det rumænske antidoping-agenturs formand siden 2005, Graziela Elena Vajiala.

Ifølge WADA-rapporten har formanden i en sag med en positiv dopingprøve fra vægtløfteren Gabriel Sincraian, som tidligere har været dømt for doping og blev udelukket fra OL i Rio de Janeiro, sagt til personalet på laboratoriet, at de skulle finde ’enhver form for løsning – selv hvis det indebar destruktion af prøverne’.

Endvidere fastslår WADA-rapporten ifølge Sports Integrity Initiative, at direktøren for antidoping-agenturet, Valentina Alexandrescu, som stadig var ansat i agenturet den 14. maj i år, hvor Graziela Elena Vajiala blev erstattet som formand af Pavel-Christian Balaj, ’i bedste fald var bevidst blind for formand Vajialas regelbrud, og i værste fald aktiv medskyldig’.

Belønnet med nyt topjob

Den hemmeligholdte rapport blev den 16. maj i år forelagt WADA’s Foundation Board, som uden at informere offentligheden om sagen anbefalede, at både formanden og direktøren i det rumænske antidoping-agentur blev fjernet fra deres poster.

Rapporten bygger på en tidligere WADA-efterforskning af antidoping-arbejdet i Rumænien, som i november 2017 konkluderede, at en tidligere direktør og vicedirektør på antidoping-laboratoriet i Bukarest, Valentin Pop og Mirela Zorio, to gange fik ordre af det rumænske agentur om at skjule positive prøver.

Både direktøren og vicedirektøren blev dengang fyret fra laboratoriet. Men den nye WADA-rapport konkluderer, at antidoping-agenturets formand fortsatte med at påvirke arbejdet på laboratoriet helt frem til december 2017.

Graziela Elena Vajiala blev i 2005 ansat som chef for Rumæniens dengang nyoprettede antidoping-agentur. Men forinden var hun i 18 år direktør for landets nationale institut for idrætsforskning og koordinator af Rumæniens daværende dopingkontrol-laboratorium, hvilket nu stiller spørgsmål ved, hvor længe hun har medvirket til snyd med positive rumænske dopingprøver.

Ifølge en pressemeddelelse fra Rumæniens antidoping-agentur er den nu tidligere formand fratrådt efter eget ønske. Og Graziela Elena Vajiala har oplyst de rumænske medier om, at hun fratrådte ’af personlige årsager’.

Men Rumæniens premierminister Viorica Dancila har ifølge Sports Integrity Initiative nu belønnet Graziela Elena Vajiala for hendes årelange antidoping-arbejde i statens tjeneste ved at udnævne hende til en ny offentlig toppost som vicepræsident på Rumæniens nationale institut for sproguddannelser.

Den russiske sag om statslig snyd med positive dopingprøver blev afsløret for fire år siden, men er stadig ikke fuldt opklaret. Foreløbig er det kun et fåtal af de flere end 1.000 russiske atleter og idrætsledere, der er blevet nævnt som mistænkte i sagen, som er blevet straffet for deres forbrydelser imod den internationale sportsverdens fair play-regler.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*