Fængslet under OL – velkommen til European Games

Det suspenderede irske IOC-medlem Patrick Hickey, som blev fængslet under OL i Rio de Janeiro, er inviteret med til denne uges europæiske lege, European Games, på trods af anklager imod ham for skattesvindel, sortsbørs-handel med OL-billetter og hvidvask af penge

Patrick Hickey blev verdenskendt, da han blev anholdt og fængslet under OL i Rio de Janeiro. (Foto: France24/Youtube)
LARS JØRGENSEN

– Den internationale olympiske komite IOC’s medlemmer har været involveret i mange pinlige politisager. Men en af de mest pinlige er uden tvivl sagen imod det irske IOC-medlem Patrick Hickey, som under de seneste olympiske lege i Rio de Janeiro tidligt om morgenen den 17. august 2016 blev vækket på sit hotel, da brasiliansk politi bankede på døren.

Kun iført morgenkåbe blev den daværende præsident for Irlands olympiske komite, som også var medlem af IOC’s ledende eksekutivkomite, præsident i sammenslutningen af europæiske olympiske komiteer, EOC, og vicepræsident i en tilsvarende forsamling af alle verdens olympiske komiteer, ANOC, anholdt og varetægtsfængslet i en international sag om sortbørshandel med OL-billetter, skattesvindel og hvidvask af penge.

Under anholdelsen fik Patrick Hickey smerter i hjertet og blev indlagt på et hospital i den olympiske værtsby. Men efter to dages politiovervågede helbredsundersøgelser blev han overført til Rio de Janeiros berygtede Bangu-fængsel, hvor han tilbragte to uger bag tremmer i selskab med dømte mordere og narkohandlere, inden han blev løsladt med besked om ikke at forlade Brasilien.

Først i november 2016 fik Patrick Hickey udleveret sit pas. Imod betaling af en kaution på 410.000 euro, som ANOC betalte for ham af ’humanitære grunde’, da Irlands olympiske komite sagde nej, fik Patrick Hickey lov til at rejse hjem til Irland, indtil der blev berammet en retssag imod ham i Brasilien.

Retssagen i Rio de Janeiro blev berammet til sidst i november 2017, men den er senere blev udskudt på ubestemt tid. Forinden suspenderede Patrick Hickey på IOC’s session i september samme år mere eller mindre frivilligt sit medlemskab af komiteen midlertidigt ’for at beskytte IOC og sikre de nationale olympiske komiteers interesser i komiteen’, som han formulerede det.

Brev til EOC

Men selv om Patrick Hickey heller ikke længere er formand for hverken Irlands Olympiske Komite eller EOC, er han inviteret med som gæst ved de europæiske lege European Games, som Minsk i Hviderusland er vært for sidst i denne uge og hele næste uge.

Og det er bestemt ikke noget, der huer hverken den nuværende præsident for Irlands Olympiske Komite, Sarah Keane, eller Irlands sportsminister Shane Ross:

”Han repræsenterer ikke Irland. Det vil vi gerne gøre meget klart. Vi skriver et brev til EOC og lader dem forstå, at han ikke repræsenterer Irland,” sagde sportsministeren forleden til avisen Irish Mirror.

I samme interview understregede sportsministeren, at den olympiske komite i Irland efter Patrick Hickeys fald har vedtaget flere reformer af organisationen, og at komiteen på trods af sagen også har været i stand til at skaffe økonomiske midler til at gennemføre reformerne.

Endvidere fastslog ministeren, at det er helt op til EOC at bestemme, hvem sammenslutningen vil invitere til de europæiske lege, inklusive Patrick Hickey:

”Men det er ikke noget, vi byder velkommen.”

’En rådden kultur’

Shane Ross har været i åben krig med det omstridte, selv-suspenderede irske IOC-medlem siden 2017. Dengang udtalte sportsministeren efter en undersøgelse af skandalen i det irske parlament, at der havde været en ’rådden kultur’ i Irlands Olympiske Komite under Patrick Hickeys ledelse.

EOC har forsvaret European Games-invitationen til Patrick Hickey, som han har takket ja tak til, med, at alle EOC’s tidligere præsidenter er inviteret til legene i Minsk. Ifølge EOC ville være forkert at behandle Patrick Hickey anderledes, medmindre den stadig uafklarede situation omkring hans person ændrer sig.

Da Patrick Hickey var formand for EOC, var det ham, der overtalte de godt 50 europæiske olympiske komiteer i EOC til at introducere European Games som en europæisk miniudgave af de olympiske lege.

De første European Games blev i 2015 afviklet i Baku i Aserbajdsjan, hvor Patrick Hickey og EOC blev stærkt kritiseret af internationale menneskerettighedsorganisationer for at have placeret legene i et af Europas mest autoritære regimer.

Den kritik gentager sig nu med EOC’s valg af Minsk i det mindst lige så autoritære Hviderusland som vært for den anden udgave af legene, der begynder på fredag. 

IOC’s etiske kommission har endnu ikke taget officiel stilling til den midlertidigt selv-suspenderede irers status i den olympiske bevægelse.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*