Lukasjenkos lege

4.000 europæiske sportsstjerner mødes sidst i denne uge til European Games i Minsk i Hviderusland, hvor præsident Alexsander Lukasjenko i næste måned kan fejre 25 års jubilæum som den ubestridte politiske leder af landet, der også kaldes ’Europas sidste diktatur’

Hvideruslands præsident gennem 25 år, Alexander Lukasjenko, ynder at iscenesætte sig selv politisk som en stor sportsmand. På dette ishockey-billede fra præsidentens officielle hjemmeside optræder Lukasjenko som altid med nummer 1 på trøjen.
LARS JØRGENSEN

– (Publiceret i samarbejde med Play the Game, som har udgivet en engelsk version af artiklen på hjemmesiden www.playthegame.org)

Fra på fredag og ni dage frem er Minsk i Hviderusland vært for den anden udgave af de europæiske lege, European Games, til tonerne af en hård kritik fra internationale menneskerettigheds-organisationer.

I næste måned kan Hvideruslands præsident, Alexander Lukasjenko, fejre sit 25 års jubilæum som landets politiske leder. Den forhenværende officer i Sovjetunionens røde hær kom til magten i 1994 efter kommunismens fald i Østeuropa, hvor den tidligere sovjetrepublik blev forvandlet til en selvstændig nation. Og under hans politiske styre er Hviderusland af mange kritikere blevet betegnet som ’Europas sidste diktatur’.

De statslige myndigheder i Hviderusland er berygtet for deres undertrykkelse af enhver politisk opposition, som blandt andet inkluderer et højt antal overgreb på uafhængige journalister, menneskerettigheds-forkæmpere og advokater, som slås for demokratiske rettigheder.

Og i lighed med for fire år siden, hvor Baku i Aserbajdsjan var vært for den første udgave af European Games, har internationale menneskerettigheds-organisationer også denne gang kritiseret de europæiske leges ejer, Sammenslutningen af Europæiske Olympiske Komiteer, EOC, for at placere værtskabet for Europas største olympiske sportsbegivenhed i autoritære lande, som ikke respekterer de internationale menneskerettigheder.

Ifølge Human Rights Watchs 2018-rapport om menneskerettigheder i Hviderusland undertrykker og chikanerer landets regering fortsat civile aktivister, advokater, menneskerettighedsgrupper og repræsentanter for uafhængige nyhedsmedier.

Myndighederne i Minsk har ifølge rapporten blandt andet retsforfulgt dusinvis af journalister med en lang række af tilfældige begrundelser og indført nye restriktioner på internettet. Desuden er Hviderusland det eneste land i Europa, som har dødsstraf, der ifølge Human Rights Watch udføres ved, at de dømte skydes igennem hovedet, uden at de dømtes familier underrettes om, hvornår straffen fuldbyrdes, eller hvor ligene begraves.

’Vi blander os ikke i politik’

Nu, hvor flere end 4.000 europiske sportsstjerner er på vej til Hviderusland, og Alexander Lukasjenko er i gang med at forberede fejringen af sit 25 år lange regime, svarer EOC’s danske vicepræsident, Niels Nygaard, som er formand for Danmarks Idræts Forbund og Danmarks Olympiske Komite, på spørgsmålet om, hvorfor EOC har valgt Minsk som vært for European Games.

”For tre år siden, hvor en række byer i Holland trak deres kollektive kandidatur som vært for legene, viste Minsk interesse for at overtage værtsskabet med kort varsel. Danmark og Norge protesterede, fordi der var nogle økonomiske og sportslige spørgsmål, som Minsk ikke havde svaret på. Men et stort flertal af de andre lande ville ikke vente på yderligere undersøgelser af det hviderussiske bud på værtsskabet og accepterede Minsk,” forklarer Niels Nygaard.

Om kritikken af menneskerettighederne i Hviderusland understreger den danske EOC-vicepræsident, at myndighederne i landet har underskrevet en kontrakt med EOC, som ligner de kontrakter olympiske værtslande er forpligtede til at underskrive med den internationale olympiske komité, IOC.

”I kontrakten har Hviderusland garanteret at give alle akkrediterede medier fuld adgang til legene. Myndighederne har lovet ikke at chikanere journalister, som dækker legene. Og hvis journalister alligevel har noget at klage over, opfordrer vi dem til at ringe til et telefonnummer på EOC’s hovedkontor i Rom. Så vil vi prøve at hjælpe dem med at løse deres problemer.”

Ifølge Niels Nygaard lover de hviderussiske myndigheder i kontrakten med EOC også, at ingen vil blive forfulgt og chikaneret af politiske, religiøse eller seksuelle årsager under European Games. Desuden har myndighederne lovet at sikre arbejdsrettigheder i forbindelse med opførelsen af de sportslige anlæg til legene.

”Men hvis det ikke direkte har noget med legene at gøre, blander vi os ikke i et værtslands politiske forhold,” siger den danske vicepræsident i EOC.

’Olympiske værdier er ikke politiske krav’

I sidste måned brugte både Human Rights Watch og den internationale komite til journalisters beskyttelse, Committee to Protect Journalists, den internationale pressefrihedsdag 3. maj til at sætte fokus på de kommende European Games i Hviderusland.

”Hvideruslands myndigheder har en lang og trist historie med foragt for pressefrihed, så det er sandsynligt, at de vil chikanere uafhængige journalister i optakten til European Games,” sagde Rachel Denber, som er vicedirektør i Human Rights Watch med ansvar for Europa og Centralasien, og opfordrede EOC til at gøre noget ved problemet.

Men nu, hvor EOC har besluttet at åbne en hotline for journalister på organisationens hovedkontor i Rom, siger hun:

”I Rom? Det er jo latterligt. Hvordan kan de hjælpe journalister i Hviderusland fra et kontor i Italien? Deres hotline burde være i Hviderusland og styret af nogen, som ved, hvilke myndigheder i Minsk, de skal kontakte. Rom er ikke godt nok”, siger Rachel Denber.

Hun er ligeledes kritisk overfor EUC’s tilbageholdenhed med at blande sig i Hvideruslands ’interne politiske affærer’:

”Menneskerettigheder er ikke politiske krav. Ifølge Det Olympiske Charter er de olympiske værdier. Olympiske sportsorganisationer er nødt til at have nogle redskaber, som kan forhindre mennesker i at blive undertrykt. Disse menneskerettigheds-spørgsmål er direkte relateret til værtskabet for legene”.

’Smart’ chikane af journalister

Ifølge det hviderussiske journalistforbund, Belarusian Association of Journalists, viser forbundets statistik over myndighedernes overgreb på pressefriheden i landet, at politiet sidste år gennemførte 26 ransagninger af medieredaktioner og journalister og bloggeres hjem.

Foreningen oplyser, at myndighedernes undertrykkelse af pressefriheden blandt andet gik ud over tre bloggere, som i februar 2018 blev idømt fem års fængsel i en sag, hvor de blev beskyldt for at have ’stillet spørgsmål ved Hvideruslands suverænitet’ og ’fornærmet den hviderussiske nation’. Bloggerne tilbragte 14 måneder i varetægtsfængsel, inden deres domme blev suspenderede.

Ifølge Gulnoza Said, som er program koordinator for Committee to Protect Journalists i Europa og Centralasien, afsoner ingen hviderussiske journalister fængselsdomme i øjeblikket. Men det skyldes, siger hun, at myndighederne har taget en ny taktik i brug:

”De chikanerer nu kritiske journalister på en mere ’smart’ måde. De arresterer dem i en kort periode og giver dem en bøde. På den måde tror myndighederne tydeligvis, at det får Hviderusland til at fremstå en lille smule bedre end lande, som idømmer kritiske journalister fængselsstraf.”

I lighed med Rachel Denber opfordrer Gulnoza Said EOC til at lægge mere pres på myndighederne i Minsk for at få dem til at leve op til de internationale menneskerettigheder:

”Politikere i autoritære lande elsker at være værter for store sportsbegivenheder. De bruger legene som et personligt udstillingsvindue og uden risiko for at blive stillet til ansvar for de offentlige penge, de bruger på at arrangere legene,” siger hun.

”Jeg tror, myndighederne i Hviderusland vil give de mange udenlandske journalister, som kommer til landet for at dække European Games, en varm velkomst, men jeg frygter, at de vil fortsætte med at chikanere de lokale journalister efter legene.”

Stærk statskontrol af medier

Ifølge Belarusian Association of Journalists fokuserer hovedparten af Hvideruslands uafhængige ikke-statslige medier på at formidle underholdning. Der findes dog også omkring 20 nyhedsmedier med politisk og socialt indhold, som ikke drives af staten.

”Mange af dem har ikke officielt status som medier, fordi de ikke er registreret i Informationsministeriet, men de er ret populære,” siger Baryl Haretski, som er næstformand i det hviderussiske journalistforbund.

Han fortæller, at myndighederne i Hviderusland chikanerer landets uafhængige medier på mange forskellige måder. Staten har en stærk juridisk kontrol over medierne, der gør det svært at få tilladelse til at registrere nye medier, som fokuserer på sociale eller politiske forhold i landet. Myndighederne må blokere websider med en lang række tilfældige begrundelser. Og annoncemarkedet er begrænset, fordi mange hviderussere er tilbageholdende med at annoncere i ikke-statslige medier, som beskæftiger sig med samfundsforhold i landet.

”Journalister fra ikke-statslige medier har problemer med at få adgang til informationer, både i offentlige og private organisationer og institutioner. Og de er under administrativt og juridisk pres med risiko for at få bøder, blive sat i detentionen eller fængslet som kriminelle,” siger Baryl Haretski.

I hans øjne er de hviderussiske myndigheder bange for uafhængige journalister:

”Myndighederne i Hviderusland foretrækker at skøjte let hen over akutte sociale, økonomiske og politiske sager i modsætning til de ikke-statslige medier, som eksempelvis sætter fokus på korruption, vold og selvmord i den hviderussiske hær, menneskerettigheder, sociale forhold og juridiske sager med de myndigheder, som håndhæver landets love.”

Hviderussiske journalister har blandt forbud imod at samarbejde med udenlandske journalister uden statens tilladelse. I fjor blev 118 freelancejournalister idømt bøder på mellem 230 og 575 dollar for at samarbejde med udenlandske journalister. I år har foreløbig 36 hviderussiske journalister fået bøder.

Og ifølge Baryl Haretski er der ingen tegn på forbedringer i forholdet mellem myndigheder og medier i Hviderusland:

”Forholdet er koldt. Det vil European Games næppe ændre på”.

Et særligt præsidentielt dekret

For at hjælpe udenlandske medier, som skal dække de europæiske lege, har Belarusian Association of Journalists forberedt en manual for udenlandske journalister, som rejser til Minsk.

”I manualen beskriver vi de vigtigste juridiske regler og sikkerhedsforanstaltninger, som enhver udenlandsk journalist i Hviderusland bør kende til. Desuden tilbyder vi udenlandske journalister kontaktinformationer til forbundets medlemmer, så de kan få hjælp, hvis de kommer i problemer med myndighederne”, siger Baryl Haretski.

Men selv om mange udenlandske medier forventes at rette deres opmærksomhed imod både European Games, som afholdes i Minsk i perioden 21-30. juni, og 25 års dagen for præsident Alexander Lukashenkos magtovertagelse i juli, forventer Baryl Haretski ikke, at den politiske opposition i landet vil benytte lejligheden til at arrangere store demonstrationer imod regimet. For præsidenten har udstedt et særligt dekret, som gælder under European Games:

”Dokumentet giver sikkerhedsstyrkerne endnu friere hænder til at forhindre uautoriserede gadeprotester, og det er umuligt at få tilladelse til at demonstrere i Minsk under legene,” siger han.

Desuden er mange civile og politiske aktivister skræmt af erfaringerne fra Hvideruslands værtskab for VM i ishockey i 2014. Ifølge Baryl Haretski blev flere end 40 civile og politiske aktivister fængslet i mellem 10 og 15 dage af præventive årsager, inden de nåede at demonstrere imod regimet.

”Men vi kan ikke fuldstændig eliminere muligheden for, at der bliver demonstrationer under European Games. I givet fald er det vigtigt, at journalister, som dækker demonstrationerne, er meget forsigtige. For politiet anholder ofte mediernes repræsentanter sammen med demonstranterne,” understreger næstformanden i det hviderussiske journalistforbund.

‘USA har også dødsstraf

Ifølge EOC’s danske vicepræsident lytter den olympiske bevægelse til kritikken. Og han vil ikke udelukke, at den olympiske politik med ikke at blande sig i olympiske værtslandes politiske forhold, ændrer sig i fremtiden:

”I den olympiske bevægelse er vi begyndt at diskutere, om vi skal stille krav om overholdelse af internationale menneskerettigheder i de lande, som ønsker at være vært for en olympisk sportsbegivenhed. Jeg synes, det er godt, at vi har den diskussion. Men jeg ønsker ikke, at vi ender i en situation, hvor vi kun har en håndfuld mulige værtslande,” siger Niels Nygaard.

Men han peger også på, at der er store udfordringer forbundet med at ændre den nuværende olympiske politik:

”Ifølge FN har flere end halvdelen af verdens lande problemer med at overholde de internationale menneskerettigheder. Og som et eksempel på de udfordringer, vi står overfor, er det værd at bemærke, at et land som USA også har dødsstraf.”

I fjor indgik Danmarks Idræts Forbund/Danmarks Olympiske Komité og Amnesty International en aftale, som indebærer, at Amnesty International skal informere forbundet og de danske atleter om menneskerettigheds-situationen i lande, som arrangerer internationale sportsbegivenheder.

Som optakt til European Games har Amnesty International netop informeret de danske idrætsledere og atleter om Hvideruslands dødsstraf, begrænsede forsamlingsfrihed, chikane af journalister i ikke-statslige medier og voldelige angreb på LGTBI-personer:

”LGTBI-personer i Hviderusland bliver ofte angrebet og tævet. De føler sig diskriminerede både på gaden og i det juridiske system. Hviderusland har en lov, der minder om den i Rusland, hvor såkaldt ’propaganda for ikke-traditionelle seksuelle relationer’ er forbudt,” advarer Amnesty International de omkring 60 danske atleter, som deltager i European Games.

Advarslen bekymrer dog ikke Niels Nygaard:

”Amnesty International har ikke advaret os imod at rejse til Minsk. Men jeg håber, at flere lande, hvor der ikke er disse problemer, vil være interesserede i at arrangere legene i fremtiden.”

For to uger siden, da deadline for interesserede kandidatbyer til de næste European Games i 2023 udløb, var Krakow eneste kandidat. Den polske by ventes at blive godkendt som værtsby på EOC’s ekstraordinære generalforsamling i Minsk den 22. juni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*