Politik og penge førte til politiets anholdelse af Platini

VM-korruptionssagen imod UEFA's tidligere præsident Michel Platini, som i morges blev anholdt af fransk politi, involverer både Frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy og Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani, som er kollega med Kronprins Frederik i IOC

Qatars emir Tamim Al-Thani er IOC-kollega med Kronprins Frederik, som i 2015 overværede ørkenstatens værtskab for VM i håndbold. (Foto: Lars Poulsen)
LARS JØRGENSEN

Det europæiske fodboldforbund UEFA’s tidligere præsident Michel Platini blev i morges anholdt af fransk politi og afhørt af politiets særlige antikorruptions-kontor i Paris om sin rolle i den snart ni år gamle sag om korruption, som har klæbet til Qatars kommende VM-værter i fodbold, siden et flertal af de ledende medlemmer i det internationale fodboldforbund FIFA i 2010 tildelte værtskabet for VM i 2022 til det lille, rige ørkenland i Mellemøsten.

Ifølge nyhedsbureauet AP blev den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozys sportslige rådgiver Sophie Dion også anholdt, mens Sarkozys tidligere generalsekretær i Elysees-palæet i Paris, Claude Gueant, blev afhørt som vidne i sagen af efterforskerne i det franske antikorruptions-politi.

Michel Platini har i tre et halvt år været udelukket fra den internationale fodboldverden af FIFA på grund af en anden sag om korruption, hvor forbundet fandt det dokumenteret, at den nu ligeledes udelukkede tidligere FIFA-præsident Sepp Blatter uretmæssigt udbetalte knap 15 millioner kroner til den forhenværende franske landsholdsspiller. 

Når de to højtstående rådgivere for Frankrigs tidligere politiske leder nu afhøres af politiet, skyldes det, at Nicolas Sarkozy få uger før den dobbelte VM-afstemning i december 2010, hvor Rusland sikrede sig VM i 2018, mens Qatar fik værtskabet i 2022, inviterede Michel Platini til et møde i Paris, som Qatars daværende kronprins, Tamim bin Hamad al-Thani, også deltog i.

Sportsglad emir

Tamim bin Hamad al-Thani, som er kollega med Kronprins Frederik i den internationale olympiske komite, IOC, og drivkraften bag Qatars bud på en lang række internationale sportsbegivenheder, har siden mødet med Nicolas Sarkozy og Michel Platini i Paris overtaget den politiske ledelse af Qatar i rollen som landets enevældige emir.

Det er derfor nærliggende for fransk politi at kæde Michel Platinis møde med sit hjemlands dengang mest magtfulde politiker og Qatars økonomisk magtfulde spiller i den internationale sportsverden sammen med den kendsgerning, at Michel Platini i sidste øjeblik inden VM-afstemningen ændrede mening om, hvem han skulle stemme på.

Set i lyset af, at Michel Platini i 2015 fortalte nyhedsbureauet AP, at han ’godt kan have fortalt’ amerikanske fodboldledere, at han ville stemme på USA som VM-vært, men at han endte med at stemme på Qatar, fordi han ’vidste, hvad der ville være det bedste’, har politiet mange gode grunde til at forbinde Platinis møde med Nicolas Sarkozy og Tamim bin Hamad al-Thani sammen med hans pludselige holdningsskifte.

Også selv om Michel Platini ofte har udtalt, at Sarkozy aldrig bad ham om at stemme på Qatar, sådan som Sepp Blatter i 2015 påstod i et interview med avisen Financial Times.

Franske investeringer

For set med politiets øjne er det påfaldende, at Qatar siden det sportsglade IOC-medlem Tamim bin Hamad al-Thanis møde i Paris med den franske fodboldlegende og Frankrigs poliske magt blandt andet har investeret store milliardbeløb i fransk fodbold og opkøbt franske jagerfly.

Men korruptionssagen imod Michel Platini er ikke den eneste sag om økonomisk svindel i sport, der peger i retning mod Kronprins Frederiks olympiske legekammerat i Qatar.

For en måned siden blev en af Qatars mest magtfulde sportsledere, Nasser Al-Khelaifi, sigtet for korruption og hvidvask af penge i forbindelse med Qatars værtskab for VM i atletik, som til efteråret skal afholdes i byen Doha.

Nasser Al-Khelaifi er både præsident for den franske fodboldklub Paris Saint-Germain, der ejes af Qatars sportsfond, Qatar Sports Investments, formand for tv-selskabet beIN, som har hovedkvarter i Doha, og medlem af UEFA’s ledende eksekutivkomite.

Olympisk korruption

Ifølge den franske avis Le Monde mistænker fransk politi Nasser Al-Khelaifi for at have været involveret i to mistænkelige pengeoverførsler på i alt 3,5 millioner dollars fra firmaet Oryx Qatar Sports Investments, som han ejer sammen med sin bror, Khalid Al-Khelaifi, til firmaet Pamodzi Sports Consulting i Senegal, der ejes af Papa Massata Diack.

Sidstnævnte er søn af det internationale atletikforbund IAAF’s tidligere præsident Lamine Diack og efterlyst af Interpol som hovedmistænkt i en sag om olympisk korruption, som de franske myndigheder netop nu forbereder en stor retssag om.

I sønnens fravær ventes Lamine Diack, som har siddet i husarrest i Frankrig under politiets fire år lange efterforskning, at blive gjort ansvarlig for en lang række af de seneste årtiers største økonomiske svindelsager i den internationale sportsverden, hvor politik og penge ofte går hånd i hånd, uden at hverken idrætsudøvere eller sportsfans bekymrer sig synderligt om nogen af delene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*