European Games-vært ses som en national trussel i USA

Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko, der også er præsident for landets olympiske komite, er i de seneste 13 år af skiftende amerikanske præsidenter blevet betragtet som en politisk undertrykkende og korrupt trussel imod USA, som amerikanere ikke må handle med

Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko er også præsident for den olympiske komite i landet - hans søn, Viktor Lukasjenko, er vicepræsident i komiteen.
LARS JØRGENSEN

– For en måned siden vakte det betydelig opsigt, at den internationale olympiske komite, IOC, suspenderede det internationalt amatørbokseforbund, AIBA, som arrangør af den olympiske bokseturnering til OL i Tokyo næste år.

Ikke mindst fordi IOC begrundede suspensionen med, at både bokseforbundets tidligere præsident, Gafur Rakhimov fra Uzbekistan, og forbundets russiske bankforbindelse, Andrey Shlyakhovoy, er på USA’s sanktionsliste over personer og virksomheder, som nægtes indrejse i USA og amerikanske statsborgere ikke må handle med.

Ifølge IOC’s officielle rapport om bokseforbundet betegner de amerikanske myndigheder Gafur Rakhimov som medlem af den kriminelle gruppe Brothers Circle og ’en af lederne bag Uzbekistans organiserede kriminalitet med speciale i organiseret produktion af narko i landene i Centralasien’.

Og den olympiske rapport slår også fast, at den russiske ejer af bokseforbundets serbiske bank, Andrey Shlyakhovoy, også ejer Agrosoyuz Bank, der er på USA’s sanktionsliste, fordi banken ifølge amerikanerne har ’formidlet signifikante transaktioner på vegne af en person, som var på sanktionslisten for aktiviteter relateret til masseødelæggelsesvåben i forbindelse med Nordkorea’.

Begge dele betegnede IOC i rapporten som skadelige i forhold til IOC’s økonomiske samarbejde med amerikanske sponsorer. Men det er tilsyneladende ikke alle personer på den amerikanske sanktionsliste, IOC betragter som en trussel imod komiteens forretninger i USA.

Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko, som er vært for den anden udgave af Europas største olympiske sportsbegivenhed, European Games, der fra i morgen og en uge frem afholdes i Minsk med deltagelse af flere end 4.000 sportsstjerner, er i de seneste 13 år af skiftende amerikanske præsidenter blevet betragtet som en udenrigspolitisk og national sikkerhedstrussel i USA.

Trump: ’En usædvanlig og ekstraordinær trussel’

Alexander Lukasjenko og flere andre medlemmer af Hvideruslands regering kom på USA’s sanktionsliste i 2006, hvor den daværende amerikanske præsident George Bush erklærede såkaldt ’National Emergency’ i relation til ’bestemte personer i Hvideruslands regering og andre personer som underminerer demokratiske processer og institutioner i Hviderusland’.

Og det er kun en uge siden, at USA’s nuværende præsident, Donald Trump, den 13. juni forlængede den amerikanske sanktion af Alexander Lukasjenko med yderligere et år frem til den 16. juni 2020, hvilket betyder, at den hviderussiske vært for European Games fortsat ikke må rejse ind i USA eller handle med amerikanske virksomheder.

Den amerikanske præsident Donald Trumps begrundelse for at forlænge den foreløbig 13 år lange sanktion af Hviderusland med yderligere et år.

I sin officielle meddelelse til den amerikanske kongres om sin beslutning begrundede Donald Trump forlængelsen af USA’s sanktion af Hviderusland med, at ’bestemte medlemmer af den hviderussiske regering og andre personer underminerer Hvideruslands demokratiske processer og institutioner, overtræder menneskerettigheder i relation til politisk undertrykkelse og er involveret i offentlig korruption, som fortsat udgør en usædvanlig og ekstraordinær trussel imod den nationale sikkerhed og udenrigspolitik i USA’.

To iranske missil-leverandører i Minsk

Ifølge den polske tv-station Belsat, der er en markant regeringskritisk stemme i Hviderusland, er Alexander Lukasjenkos søn, Viktor Lukasjenko, som både er sin fars nationale sikkerhedsrådgiver og vicepræsident i Hvideruslands Olympiske Komite, en af de personer, der optræder på den amerikanske sanktionsliste sammen med de seneste 25 års politiske leder af ’Europas sidste diktatur’, som Hviderusland kaldes på grund af Alexander Lukasjenkos vide magtbeføjelser.

Men ifølge den samme tv-station tæller USA’s sanktionsliste også to udenlandske virksomheder, som angiveligt har adresse i den bygning i Minsk, hvor Hvideruslands Olympiske Komite holder til under ledelse af Alexander Lukasjenko og Viktor Lukasjenko.

De to virksomheder, Nilco Group, som tillige har kontorer i Moskva og Teheran, og et firma tilhørende iraneren Mohammad Ghassem Najafi, kom på USA’s sanktionsliste sidste efterår.

Det skete, da USA sortlistede i alt 16 udenlandske virksomheder, hovedsagelig russiske, efter amerikanske underretninger om, at nogle af virksomhederne har deltaget i Ruslands hacking af amerikanske virksomheder og politiske partier, mens andre, deriblandt de to firmaer i Minsk, ifølge USA har været leverandører af materialer til Irans omdiskuterede missilprogram.

USA’s årelange sanktion af Alexander Lukasjenko, hans søn og andre medlemmer af Hvideruslands regering har foreløbig ikke fået hverken IOC eller ejeren af European Games, EOC, som er en sammenslutning af europæiske olympiske komiteer, til at reagere.

Og Lukasjenko-familiens sammenblanding af nationalpolitiske og sportslige interesser i Hvideruslands Olympiske Komite er tilsyneladende heller ikke et tema i IOC, selv om det åbenlyst strider imod Det Olympiske Charters regler om, at sport og politik skal holdes adskilt i den olympiske bevægelse.

1 Comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*