Et politisk skræmmebillede

’Europas sidste diktator’, Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko, inviterede Tjetjeniens mord- og torturmistænkte leder Ramzan Kadyrov med i VIP-logen til den officielle åbning af European Games i Minsk

Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko havde inviteret sine politiske venner med i VIP-logen under åbningen af European Games. (Foto: president.gov.by)
LARS JØRGENSEN

– Den to timer og fyrre minutter lange ceremoni, som i aftes markerede den officielle åbning af European Games i Minsk i Hviderusland, var ikke kun en præsentation af de 4.000 deltagende sportsstjerner fra 50 europæiske lande og et skønmalet portræt af værtslandets kulturelle seværdigheder.

Åbningsceremonien var også et skræmmebillede på, hvordan den internationale sportsverden i sin søgen efter pengestærke sponsorer, der er villige til at bruge milliarder af kroner på at arrangere store sportsbegivenheder, fortsat lader sig udnytte til at fremme diktatorers nationale og udenrigspolitiske interesser – 83 år efter Adolf Hitlers nazi-inficerede olympiske lege i Berlin i 1936.

Den anden udgave af European Games blev åbnet af Hvideruslands præsident Alexander Lukashenko, som kaldes ’Europas sidste diktator’, fordi han igennem 25 år ifølge internationale menneskerettigheds-organisationer har styret det hviderussiske folk ved systematisk at fængsle politiske modstandere og undertrykke presse-, ytrings- og forsamlingsfrihed.

Venskabsorden til Kadyrov

På trods af et ofte politisk anstrengt forhold mellem den tidligere Sovjetrepublik og Rusland, er sidstnævnte Hvideruslands vigtigste økonomiske handelspartner.

Og det blev i åbningsceremonien for de europæiske sportslege markeret ved, at Ruslands premierminister Dmitrij Medvedev i præsident Vladimir Putins fravær fik en hædersplads i VIP-logen på Dinamo Stadium i Minsk lige ved siden af Alexander Lukasjenko.

Alexander Lukasjenko med sin venskabsorden til Ramzan Kadyrov. (Foto: president.gov.by)

Ifølge de hviderussiske medier dukker Vladimir Putin først op i Minsk til afslutningen af European Games sidst i næste uge.

På plads i VIP-logen lige bag Dmitrij Medvedev var til gengæld den russiske republik Tjetjeniens omdiskuterede leder, Ramzan Kadyrov, som få timer inden åbningsceremonien fik hængt en hviderussisk venskabsorden om halsen af Alexander Lukasjenko med ordene:

”Du er ikke kun en ven, du er en bror for mig,” sagde Lukasjenko ifølge Hvideruslands statskontrollerede nyhedsbureau Belta – Belarus Telegraph Agency, mens Ramzan Kadyrov understregede, at han og den øvrige delegation fra Tjetjenien sætter stor pris på de sportslige, kulturelle og industrielle relationer til Hviderusland.

Mord og tortur

For mange vestlige lande og menneskerettighedsorganisationer er Ramzan Kadyrov imidlertid en fjende. I lighed med Alexander Lukasjenko er Ramzan Kadyrov på USA’s sanktionsliste over personer og virksomheder, som amerikanere ikke må handle med.

Amerikanerne anklager blandt andet den tjetjenske leder for medvirken til mord på politiske modstandere og tortur af homoseksuelle.

Ramzan Kadyrov var tydeligvis glad for at modtage den hviderussiske venskabsorden. (Foto: president.gov.by)

Ramzan Kadyrov, som ynder at optræder i diverse sociale medier med våben i hånden, havde også taget sin mobiltelefon med til åbningsceremonien i Minsk, hvor han blandt andet havde travlt med tage billeder af Alexander Lukashenko, mens den hviderussiske diktator vinkede til de europæiske atleter.

Men det er ikke første gang, Ramzan Kadyrov bruger en international sportsbegivenhed til at sætte sig selv i politisk scene.

Flytter fokus

Under VM i fodbold i Rusland sidste år skabte det stor medieopmærksomhed, at den tjetjenske leder udnyttede en fotoseance sammen med Liverpools egyptiske landsholdsspiller Mo Salah til at forsøge at flytte offentlighedens fokus væk fra de negative sider af hans politiske styre i Tjetjenien.

”Ramzan Kadyrov så hele tiden Mo Salah som en oplagt fotomulighed. Men Liverpools og Egyptens fans bør se på realiterne bag disse smilende billeder,” sagde Amnesty International-lederen Allan Hogarth dengang til det britiske nyhedsmedie BBC og fortsatte:

”Under Kadyrovs autoritære styre i Tjetjenien har der været en strøm af rapporter om mennesker, der er forsvundet, torturerede fanger og henrettelser. Journalister, mistænkte homoseksuelle og alle menneskerettigheds-aktivister er i akut fare i Tjetjenien. Et smilende foto med Mo Salah kan ikke vaske Ramzan Kadyrovs kyniske overtrædelser af menneskerettighederne væk”.

I timerne inden åbningen af European Games i Minsk havde Alexander Lukasjenko og Ramzan Kadyrov også tid til at udveksle et par alvorsord. (Foto: president.gov.by)

Ramzan Kadyrovs vært under European Games, Alexander Lukasjenko, har i 13 år været på USA’s sanktionsliste, fordi skiftende amerikanske regeringer siden 2006 har betragtet ham og andre ledende medlemmer af Hvideruslands regering, deriblandt hans søn Viktor Lukasjenko, som en trussel imod USA’s nationale sikkerhed og udenrigspolitik.

Det er kun en uge siden, at USA’s nuværende præsident Donald Trump forlængede den amerikanske sanktion af regeringslederne i Hviderusland med yderligere et år.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*