Kinesisk mælkeproducent olympisk topsponsor ti år efter kemikalieskandale

Mengniu Dairy, som danske Arla er medejer af, blev i 2008 udpeget som en af synderne i den kinesiske mælkeskandale, hvor titusindvis af spædbørn blev syge af mælk og modermælkserstatning, der var tilsat kemikaliet melanin - nu skal det kinesiske firma være sponsor for IOC

IOC-præsident Thomas Bach underskrev joint venture-sponsoraftalen mellem kinesiske Mengniu og amerikanske Coca Cola i går. (Foto: IOC/Greg Martin)
LARS JØRGENSEN

Hverken den internationale olympiske komite, IOC, eller Kina scorer mange point hos internationale menneskerettighedsorganisationer. Men den privatejede olympiske loge i Lausanne og det autoritære styre i Beijing er til gengæld gode til at lave forretninger sammen.

To år efter, at den kinesiske Alibaba Group blev præsenteret som olympisk topsponsor i en aftale, der gælder frem til 2028, afslørede IOC’s præsident Thomas Bach i går endnu en kinesisk topsponsor frem til 2032.

Det drejer sig om den kinesiske fødevareproducent Mengniu Dairy, som den danske mejerigigant Arla er medejer af. Ti år efter, at firmaet blev afsløret som en af synderne i den store kinesiske mælkeskandale, som gjorde titusindvis af spædbørn syge, har Mengniu underskrevet en 12-årig joint venture-aftale med IOC’s mangeårige amerikanske topsponsor Coca Cola til en samlet værdi af ca. tre milliarder dollars.

”Denne langtidsaftale er endnu en demonstration af de olympiske leges relevans og stabilitet i en tid med usikkerhed,” jublede Thomas Bach, da milliardkontrakten med den kinesiske mælkeproducent og den amerikanske sodavandsfabrikant var underskrevet.

53.000 børn blev syge – fire døde

Den kinesiske mælkeskandale blev afsløret i 2008 og handlede om, at kinesiske mælkeleverandører tilsatte melanin i deres mælk og modermælkserstatninger, fordi kemikaliet kan give indtryk af, at mælkeprodukterne indeholder mere protein, end de i virkeligheden gør. Mælk med et højt proteinindhold giver leverandørerne en bedre pris.

Men melanin er også et kemikalium, som kan medføre nyresten og urinvejslidelser. Og da mælkeskandalen blev afsløret, anslog det kinesiske sundhedsministerium, at næsten  300.000 kinesere var blevet syge af at drikke mælkeprodukter med melanin, at 54.000 måtte behandles på hospitalet, og at mindst seks spædbørn var døde.

De fleste af de kemikalieholdige mælkeprodukter kom fra fødevaregiganten Sanlu Group, men der blev også fundet melanin i produkter fra Mengniu og en snes andre kinesiske virksomheder.

Dansk undskyldning

”De pågældende produkter er nu trukket tilbage fra markedet, og produktionen på Mengniu Arlas mælkepulverfabrik er indstillet midlertidigt,” oplyste Arla i en pressemeddelelse, da skandalen blev offentligt kendt.

”Mengniu har omgående iværksat en grundig undersøgelse af hele selskabets sortiment, herunder også Mengniu Arlas. Myndighederne har indtil videre konkluderet, at det skadelige stof er blevet tilsat mælken ved de mange mælkeindsamlingscentraler, som er uafhængige af mejerierne.”

Samtidig undskyldte Arlas administrerende direktør Peder Tuborgh kemikalieskandalen overfor de berørte familier:

”Den her situation er dybt beklagelig og sørgelig for alle familie, som har brug for mælk af allerhøjeste kvalitet til sine små børn. Det er ekstremt vigtigt, at der sættes grundigt og konsekvent ind for at komme dette problem til livs, så forbrugernes sikkerhed kan garanteres og tilliden til den kinesiske mejeribranche opretholdes.”

Tocifrede milliardindtægter

Arla er en af Danmarks Idrætsforbunds olympiske partnere, som også tæller Ørsted, Salling Group og senest tilkomne Nykredit.

Udover Mengniu/Coca Cola og Alibaba Group er IOC olympiske topsponsorer Atos, Bridgestone, Dow, General Electric, Intel, Omega, Panasonic, P&G, Samsung, Toyota og Visa.

Sponsoraftalerne er sammen med salg af olympiske tv-rettigheder til medievirksomheder i lande verden over IOC’s vigtigste indtægtskilder.

Hvert år sikrer aftalerne den olympiske loge et tocifret milliardbeløb, som blandt andet er blevet brugt til at opføre de 500 IOC-medarbejderes nye hovedkvarter i Lausanne i Schweiz til over én milliard kroner.

IOC nye hovedkvarter er tegnet af det danske arkitektfirma 3XN og blev officielt indviet i weekenden.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*