NEJ-NEJ-NEJ-NEJ-NEJ-NEJ-NEJ

Med valget af Milano-Cortina som italienske værtsbyer for de olympiske vinterlege i 2026 er det syvende gang, IOC siger ’Nej, tack’ til at give vintersportsnationen Sverige værtskabet for vinterlegene.

De tørre tal fra IOC's afstemning i Lausanne viser, at Milano-Cortina sikrede sig en komfortabel sejr over Stockholm-Åre.
LARS JØRGENSEN

– Syv gange har Sverige tilbudt sig som værtsland for de olympiske vinterlege. Hver gang har et flertal af medlemmerne i den internationale olympiske komite, IOC, sagt ’Nej, tack’.

Gøteborg var den første svenske by, som prøvede at få vinterlegene til Sverige i 1984, men tabte til Sarajevo i det tidligere Jugoslavien.

Fallun forsøgte to gange at byde på værtskabet i 1988 og 1992, hvor henholdsvis Calgary i Canada og Albertville i Frankrig vandt.

Østersund bød på værtsskabet hele tre gange i 1994, 1998 og 2002, hvor Lillehammer i Norge, Nagano i Japan og Salt Lake City i USA løb med sejren.

Og efter Stockholm-Åres klare nederlag til Milano-Cortina i Italien i dag med stemmerne 34-47 i italienernes favør, er det nu yderst tvivlsomt, om der kommer et nyt svensk bud på et værtsskab for de olympiske vinterlege.

’Ikke bare snak’

Umiddelbart efter IOC-afstemningen i Lausanne lagde svenskerne, som ikke har været værter for olympiske lege, siden Stockholm holdt sommerlegene i 1912, i hvert fald ikke skjul på deres vrede og skuffelse.

Dels fordi mange svenskere i lighed med mange nordmænd har et anstrengt forhold til den olympiske familie på grund af IOC-medlemmernes krav om personlig særbehandling og luksusopvartning under OL.

Og dels fordi svenskerne føler, at deres bud på vinter-OL i 2026 i langt højere grad end det italienske bud lever op til IOC’s krav om både økonomisk tilbageholdenhed og klimavenlig bæredygtighed som en ’ny norm’ for fremtidens olympiske lege.

Eller som det svenske IOC-medlem Gunilla Lindberg sagde til sine kolleger i komiteen under den svenske præsentation:

”Dette er Jeres chance for at bevise, at ’ny norm’ ikke bare er snak”.

’Fire IOC-medlemmer sad og sov’

Men det var åbenbart spildte ord på de fleste IOC-medlemmer. Og ifølge det svenske ishockey-ikon Peter Forsberg, som var med i den svenske delegation, var der endda flere af de tilstedeværende IOC-medlemmer, som slet ikke hørte, hvad Gunilla Lindberg sagde:

”Der var fire IOC-medlemmer, som sad og sov under hele præsentationen. Det er utroligt, at man ikke kan holde sig vågen. Der er afstemning hvert fjerde år om vinter-OL, og vores præsentation tog omkring 30 minutter,” sagde Peter Forsberg til SVT.

”Man kan undre sig over, hvordan de vil stemme, og hvilke informationer, der er nået frem til dem? Måske havde de alle informationer inden præsentationen. Men jeg synes, det er mangel på respekt. Det er ikke så tit, de stemmer.”

’Manglende offentlig opbakning’

Da IOC’s præsident Thomas Bach efter afstemningen blev spurgt, hvad han troede gjorde udslaget til Milano-Cortinas fordel, var tyskeren dog ikke i tvivl:

”Jeg tror, den offentlige støtte var afgørende. De 83 procent mod de 55 procent,” sagde han med henvisning til, at den folkelige opbakning til OL-værtskabet i 2026 er langt større i Italien end i Sverige.

”For mange medlemmer var det et klart signal. Offentlig støtte går ofte hånd i hånd med den politiske opbakning. Måske var det derfor, at bystyret i Stockholm ikke var klar til at underskrive værtskontrakten.”

Men for det svenske IOC-medlem Gunilla Lindberg var forklaringen den enkle, at hendes kolleger i IOC ville have statsgarantier for vinterlegenes budget – ikke kun hensigtserklæringer fra det svenske erhvervsliv.

Heller ikke selv om Volvos bestyrelsesformand Carl-Henric Svanberg under præsentationen i Lausanne prøvede at overbevise IOC-medlemmerne om, at en ’hensigtserklæring’ er lige så god som en ’garanti’ i Sverige.

”Der har været mange af den slags diskussioner. Allerede i går fik jeg en fornemmelse af, at det ville slutte sådan her,” sagde Gunilla Lindberg til Expressen.

Statsministeren tog til fodbold

Måske var det derfor, den svenske statsminister Stefan Löfven forlod Lausanne, allerede inden afstemningsresultatet blev afsløret af IOC-præsident Thomas Bach. Da den italienske sejr på 47-34 blev offentliggjort, var den svenske statsminister smuttet.

Efter sin deltagelse i præsentationen af det svenske OL-bud flygtede Stefan Löfven i hast ud af den såkaldte olympiske hovedstad i Schweiz i retning mod Paris, hvor han hellere ville se Sveriges kvindelandshold i fodbold spille VM-ottendedelsfinale imod Canada end at overvære italieneres olympiske jubel i Lausanne.

På vej til ’byernes by’ udsendte den svenske statsminister dog en pressemeddelelse, hvori han høfligt gratulerede Italien og takkede alle de svenskere, som har været engagerede i budprocessen og lagt et stort arbejde i at få vinterlegene til Sverige.

Til gengæld var der glæde i Milano og Cortina, hvor et dybt forgældet Italien nu kan se frem til sit tredje værtsskab for de olympiske vinterlege. Cortina var også vært i 1956, mens Torino havde fornøjelsen i 2006.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*