Borgmester blev bandit

IOC’s afrikanske ’godfather’, senegaleseren Lamine Diack, som var præsident i det internationale atletikforbund fra 1999 til 2015, risikerer ti års fængsel i fransk retssag om russisk statsdoping og olympisk korruption

Lamine Diack et år før politiet for alvor kom på sporet af hans lyssky forretninger i det internationale atletikforbund, IAAF. (Foto: YouTube)
LARS JØRGENSEN

For en måned siden kom det frem, at de franske myndigheder efter fire års politiefterforskning havde beviser nok til at føre en retssag om olympisk korruption imod det internationale atletikforbunds tidligere præsident Lamine Diack, som også har været medlem af den internationale olympiske komite, IOC.

I går blev det så bekræftet, at den historiske retssag imod IOC’s afrikanske ’godfather’, som har siddet i husarrest i Frankrig under politiets efterforskning, også vil blive gennemført.

Det fremgår ifølge det franske nyhedsbureau AFP af en juridisk indkaldelse til retssagen, som tre franske dommere har præsenteret Lamine Diack for den 19. juni.

Hvis den 86-årige sportspolitiker kendes skyldig i det franske retsvæsens tiltaler for korruption og hvidvask af penge, risikerer han op til ti års fængsel.

Fransk mester i længdespring

Dermed ser Lamine Diacks lange liv i sport og politik endegyldigt ud til at være forbi – seks årtier efter, at han i 1958 blev fransk mester i længdespring og skabte sig et stort sportsnavn hjemme i Senegal, som var en fransk koloni indtil 1960.

Ifølge bogen ’Global Sport Leaders: A Biographical Analysis of International Sport Management’ forhindrede en knæskade imidlertid Lamine Diack i at blive udtaget til OL i Rom i 1960.

Kort tid efter opgav han sin aktive sportskarriere og blev blandt andet fodboldleder, generalsekretær i Senegals Atletikforbund og teknisk direktør for African Cup of Nations, det afrikanske fodboldmesterskab.

Men sporten blev også Lamine Diacks springbræt til en politisk karriere i Senegal, hvor han i en årrække efter sit sportslige karrierestop arbejdede som skatteinspektør.

Minister for sport

Landets socialistiske præsident fra 1960 til 1980, Leopold Sedar Senghor, udpegede i begyndelsen af 1970’erne Lamine Diack til både generalkommissær for sport, minister for unge og sport og minister for menneskelig udvikling.

Ministerposterne banede samtidig Lamine Diacks vej til flere af de højeste poster i senegalesisk og afrikansk sport. Han har således været præsident for både Senegals Atletikforbund og Afrikas Atletikforbund og præsident for Senegals Olympiske Komite.

Men Lamine Diacks flair for at kombinere sport og politik gjorde ham også til borgmester i den senegalesiske millionby Dakar fra 1978 til 1980. Og fra 1978 til 1993 var han medlem af Senegals nationalforsamling, de sidste fem år som vicepræsident.

I sidste halvdel af 1990’erne begyndte Senegals regerende socialistparti imidlertid at miste grebet om magten i landet. Og da den socialistiske præsident siden 1981, Abdou Diouf, tabte magten i 2000, blev Lamine Diacks daværende job som bestyrelsesformand for Senegals nationale vandforsyning enden på hans politiske karriere i hjemlandet.

Men fra 1979 var han også vicepræsident i det internationale atletikforbund, IAAF. Og da forbundets daværende præsident, italieneren Primo Nebiolo, døde i 1999, overtog Lamine Diack den post, han nu beskyldes for at have udnyttet til egen økonomisk fordel igennem halvandet årti frem til 2015, hvor korruptionssagen imod ham begyndte.

Præsidentposten i atletikforbundet skaffede samtidig Lamine Diack en endnu mere indflydelsesrig position i den internationale sportsverden som medlem af IOC.

Her blev senegaleseren for en halv snes år siden efterforsket af den olympiske komites etiske udvalg for at have modtaget bestikkelse fra marketingfirmaet ISL, men han slap med en advarsel for at have bragt sig selv i en interessekonflikt.

Sønnen kræves udleveret

Så billigt slipper Lamine Diack næppe i det franske retsvæsen. Og senegaleseren, som ser ud til at skulle ende sine dage i et fransk fængsel, kan stadig nå at trække adskillige andre magtfulde sportspolitikere i IOC og andre internationale idrætsforbund med i faldet.

Det tidligere IOC-medlems søn, Papa Massata Diack, som opholder sig i Senegal og nægter at lade sig udlevere til afhøring i Frankrig, er også tiltalt i sagen.

Han risikerer nu at blive dømt in absentia for at have udnyttet sin fars position i IOC, det internationale atletikforbund og afrikansk sport til blandt andet at opkræve betaling for at skaffe afrikanske idrætspolitikeres støtte til en lang række værtskaber for internationale sportsbegivenheder, deriblandt flere olympiske lege.

Desuden er det russiske atletikforbunds tidligere præsident Valentin Balakhnichev, som også er tidligere kasserer i det internationale atletikforbund, tiltalt i sagen sammen med den russiske landstræner i atletik, Alexei Melnikov, Lamine Diacks tidligere rådgiver Habib Cisse og det internationale atletikforbunds tidligere antidoping-chef Gabriel Dolle.

Krævede penge for at skjule doping

Hovedanklagen imod de seks tiltalte lyder på, at de pressede den russiske maratonløber Liliya Shobukhova til at betale 600.000 dollars for at skjule hendes positive dopingprøver, så hun kunne deltage i maratonløbet ved OL i London i 2012.

Men ifølge anklagemyndigheden var Liliya Shobukhova ikke den eneste russiske eliteidrætsudøver, de tiltalte krævede penge af for ikke at afsløre dem som aktive deltagere i Ruslands snyd med statsdoping.

Et snyderi, som flere rapporter fra verdens antidoping-agentur WADA har hævdet, at ledende medlemmer af den russiske regering styrede, indtil det blev afsløret af den tyske tv-station ARD i december 2014.

De seks tiltalte er anklaget for at have afkrævet de dopede atleter et samlet beløb på næsten 3,5 millioner euro for at skjule atleternes positive dopingprøver.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*