Sportskorruption: Kronprins Frederiks IOC-kollega i afslørende e-mail

Den Interpol-efterlyste senegaleser Papa Massata Diack nævner Qatars emir Tamim Al Thani i en e-mail, hvori den korruptionsanklagede sportsagent rykker et andet medlem af ørkenlandets royale familie for et beløb på fem millioner dollars

Qatars emir Tamim Al-Thani er IOC-kollega med Kronprins Frederik, som i 2015 overværede ørkenstatens værtskab for VM i håndbold. (Foto: Lars Poulsen)
LARS JØRGENSEN

For de færreste iagttagere af international sportspolitik kommer det som nogen overraskelse, hvis det viser sig, at Qatars royale statsoverhoved, emir Tamim Al Thani, har været involveret i de mange verserende sager om sportskorruption, som landet igennem det seneste årti er blevet beskyldt for at være skyldig i.

Hidtil er emiren, som Kronprins Frederik er kollega med i den internationale olympiske komite, IOC, imidlertid kun sjældent blevet forbundet direkte med korruptionsanklagerne, som blandt andet vedrører landets værtskaber for VM i atletik til efteråret og VM i fodbold i 2022.

Men ifølge den britiske avis The Guardian og avisens franske samarbejdspartner Mediapart nævnes emiren i en e-mail, hvori den Interpol-efterlyste sportsagent Papa Massata Diack fra Senegal i 2011 rykkede et andet medlem af Qatars royale familie, emirens daværende stabschef Khalid bin Khalifa Al-Thani, for en betaling på knap fem millioner dollars.

440.000 i kontanter

I e-mailen takkede Papa Massata Diack, som dengang var ansat som marketingkonsulent i det internationale atletikforbund, IAAF, hvor hans far, Lamine Diack, var præsident, først sheiken for hans gæstfrihed under senegaleserens seneste besøg i Doha i Qatar.

Men samtidig bekræftede Papa Massata Diack en økonomisk aftale, som hans firma, Pamodzi, havde indgået med Qatar-firmaet Oryx QSI, der ejes af en bror til en af Qatars mest magtfulde sportspolitikere, Nasser al-Khelaifi, som både er præsident for den franske fodboldklub Paris Saint-Germain og tv-selskabet BeIN:

”Det skylder jeg ikke dem, men kun HH og dig selv, da kun du kender den rolle, jeg spiller i sagen,” skrev Papa Massata Diack i e-mailen til Khalid bin Khalifa Al-Thani, hvor initialerne ’HH’ ifølge The Guardian og Mediapart angiveligt henviser til emir Tamim Al Thani, som dengang var kronprins i Qatar.

I e-mailen understregede senegaleseren ifølge de to nyhedsmedier endvidere, at pengene skulle betales ’hurtigt i dag, så jeg kan afslutte tingene med præsidenten’ og vise ham ’den underskrevne kontrakt og bankbekræftelsen’. 

”Vedhæftet finder du bankoplysninger vedrørende den aftalte overførsel på 4,5 millioner dollars. De øvrige 440.000 dollars skal være i kontanter, som jeg henter, næste gang jeg kommer til Doha,” lød beskeden fra Papa Massata Diack.

’Læg beviserne frem i retten’

Ifølge de to nyhedsmedier var det omtalte millionbeløb i e-mailen angiveligt betaling for, at senegaleseren skulle hjælpe Qatar med at skaffe stemmer nok blandt medlemmerne af det internationale atletikforbund til at vinde værtskabet for VM i atletik i 2017. Det lykkedes dog først Qatar at vinde værtskabet i 2019.

Forelagt indholdet af sin e-mail til sheiken i Qatar, svarede Papa Massata Diack i går de to nyhedsmedier, at han hellere ville møde dem og de franske dommere i retten, hvor sagen vil blive undersøgt til bunds:

”Efterforskningen er afsluttet. Men hvis I er sikre på Jeres beviser, skal I bare lægge dem frem der.”

Afpressede dopede atleter

Pengetransaktionen mellem senegaleseren og Qatars royale familie indgår i en større retssag om sportskorruption, som fransk politi netop har tiltalt Papa Massata Diack, hans far og fire andre sportsledere i.

Mens Lamine Diack har siddet i husarrest i Paris i de fire år, politiet har efterforsket sagen, har sønnen opholdt sig i Senegal, hvor myndighederne på trods af IOC’s opfordring om at hjælpe de franske myndigheder med at opklare sagen, nægter at udlevere Papa Massati Diack til retsforfølgelse i Frankrig for blandt andet korruption og hvidvask af penge.

De seks tiltalte i sagen er udover de to medlemmer af Diack-familien den tidligere præsident for det russiske atletikforbund, Valentin Balakhnichev, Ruslands tidligere atletiktræner Alexei Melnikov, Lamine Diacks tidligere rådgiver Habib Cisse og det internationale atletikforbunds tidligere antidoping-chef Gabriel Dolle.

De er blandt andet anklaget for at have presset statsdopede russiske atleter til at betale i alt 3,5 millioner euro for at få skjult deres positive dopingprøver. Men Papa Massata Diack og Lamine Diack er også blevet sat i forbindelse med olympiske korruptionssager i relation til IOC’s valg af OL-værtsbyerne Rio de Janeiro og Tokyo.

IOC-brev til Senegals præsident

Under IOC’s session i Lausanne i går bad WADA’s præsident Craig Reedie derfor IOC’s præsident Thomas Back om at gøre status over sagen i forbindelse med, at Dakar i Senegal skal være vært for de olympiske ungdomslege i 2022.

Ifølge udenlandske nyhedsmedier i Lausanne svarede Thomas Bach lettere irriteret, at sagen ’har intet med de olympiske ungdomslege at gøre’, men tilføjede:

”Jeg har skrevet et brev til Senegals præsident, og han svarede i løbet af få dage, at Senegal samarbejder med de franske myndigheder med respekt for de love, borgerne i Senegal er underlagt”.

Med andre ord har IOC tilsyneladende ikke tænkt sig at bruge Senegals kommende værtskab for de olympiske ungdomslege til at lægge yderligere pres på landets regering for at få den til at udlevere Papa Massata Diack til retsforfølgelse i Frankrig.

Medmindre den tidligere sportsagent af egen fri vilje dukker op til den franske retssag, kan han derfor formentlig se frem til at blive dømt in absentia. Strafferammen er op til ti års fængsel.

Platini mødte emiren

I en udløber af den franske sag om sportskorruption har Michel Platini, den tidligere præsident for det europæiske fodboldforbund, UEFA, netop været tilbageholdt af politiet i Paris.

Den tidligere franske landsholdsstjerne blev blandt andet afhørt om et møde i Paris, som han holdt med Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy og Qatars emir Tamim Al Thani i november 2010.

Få uger efter mødet stemte Michel Platini som medlem af det internationale fodboldforbund FIFA’s eksekutivkomite på Qatar som vært for VM i fodbold i 2022, selv om han tidligere havde været mest stemt for USA’s bud.

Efter FIFA-afstemningen investerede Qatar mange milliarder kroner i både fransk sport og den franske flyindustri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*