Puslespillet om Putin

Efter analyser af 2.200 russiske dopingprøver har WADA indledt en målrettet efterforskning af mistænkelige prøver fra 298 russiske atleter og foreløbig sendt 43 russiske atleters sager til videre behandling i deres respektive internationale idrætsforbund.

Ruslands præsident Vladimir Putin hyggede sig i den hviderussiske præsident Alexander Lukasjenkos selskab under afslutningsceremonien for European Games i Minsk i søndags. (Foto: www.president.gov.by)
LARS JØRGENSEN

Det er et doping-puslespil af historiske dimensioner, verdens antidoping-agentur, WADA, har sat sig for at samle i håb om, at brikkerne giver et overblik over den russiske statsdopingskandale, som siden afsløringen i december 2014 har sat et stort spørgsmålstegn ved, om den russiske præsident Vladimir Putins Rusland hører hjemme i den internationale sportsverden.

Den tyske tv-station ARDs afsløring af statsdopingskandalen blev i 2015 og 2016 bekræftet af tre uafhængige WADA-undersøgelser, som blandt andet slog fast, at antidoping-myndighederne i Rusland i årevis havde manipuleret med positive dopingprøver fra flere end tusinde russiske atleter, og at der var tale om organiseret dopingsnyd, der var sat i scene på højeste niveau i den russiske regering.

Det er aldrig blevet bevist, at Ruslands præsident Vladimir Putin var vidende om, hvad der foregik i det russiske statsdopingprogram. Heller ikke selv om kronvidnet i sportshistoriens største dopingsag, den tidligere leder af Ruslands nationale antidoping-laboratorium Grigory Rodchenkov, som deltog i og afslørede dopingsnyderiet, inden han flygtede til USA, gentagne gange har udpeget præsidenten som den øverste ansvarlige.

Men der er næppe tvivl om, at Putin, uanset hvor mange af de flere end tusinde mistænkte russiske atleter, det lykkes WADA at få de internationale idrætsforbund til at stemple som dopingsyndere, vil fralægge sig ethvert ansvar og undskylde sig med, at statsledere i den vestlige verden heller ikke nødvendigvis er vidende om, at deres landes atleter doper sig i mindst lige så stor stil.

Truer med den internationale sportsdomstol

Tidligere i dag oplyste WADA, at agenturet på baggrund af eksperters analyser af 2.200 dopingprøver fra laboratoriet i Moskva, som agenturet først fik adgang til i januar i år, foreløbig har målrettet sin efterforskning imod 298 russiske atleter, som alle har mistænkelige data, og at foreløbig 43 russiske atleters sager er sendt videre til atleternes respektive internationale idrætsforbund, som har det endelige ansvar for at rejse en egentlig dopingsag imod hver enkelt af dem.

WADA forventer, at den målrettede efterforskning af de 298 mistænkte russere, som der er indsamlet i alt 578 dopingprøver fra, er færdig inden årets udgang. Og agenturet har understreget, at det bliver en sag for den internationale sportsdomstol, CAS, hvis de internationale idrætsforbund ikke reagerer på agenturets dopingbeviser mod russerne.

”Vi er nu nået et skridt videre i vores bestræbelser på at få dømt dem, der har snydt,” siger WADA-direktør Günther Younger, som dog også tilføjer:

”Der er stadig meget arbejde tilbage, men vi ønsker at anerkende det igangværende samarbejde med de internationale idrætsforbund og med Ruslands antidoping-agentur.”

Forskel på databaser

I WADA’s pressemeddelelse om de foreløbige resultater af efterforskningen understreger agenturet, at en del af det arbejde, der er tilbage, drejer sig om at få ’undersøgt nogle forskelle på den database, som en whistleblower kom med i oktober 2017 og den version, som WADA fik adgang til i januar 2019, og hvilken betydning disse forskelle kan have for den videre behandling af sagerne’.

Med denne bemærkning antyder WADA, at russerne kan have manipuleret med databasen i Moskva, inden WADA fik adgang til den ti dage efter agenturets oprindelige deadline den 31. december 2018.

Selv om mange vestlige sportsstjerner og nationale antidoping-agenturer dengang kritiserede WADA for at bøje de internationale antidoping-regler til Ruslands fordel, fik russernes overskridelse af den aftalte deadline ingen umiddelbare konsekvenser.

Storpolitisk puslespil

Men bemærkningen er også med til at understrege, at WADA stadig finder brikker, som kan være med til at tegne et mere fuldendt billede af præsident Putins placering i det komplicerede, storpolitiske puslespil om den russiske statsdopingskandale.

En skandale, som igennem snart fem år har kostet idrættens organisationer og verdens regeringer i WADA en formue og krævet en stor del af det internationale sportssamfunds opmærksomhed.

Og der er stadig langt op til de flere end tusinde atleter, som WADA i sin tid mistænkte for at udgøre det samlede antal brikker i puslespillet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*