European Games har givet diktator blod på tanden

Hvideruslands præsident Alexander Lukasjenko opfordrer Ruslands præsident Vladimir Putin til øget idrætspolitisk samarbejde med fælles bud på internationale sportsbegivenheder, der kan fremme de to landes turisme.

(Foto: www.president.gov.by)
LARS JØRGENSEN

Hvis internationale nyhedsmedier og menneskerettighedsorganisationer tror, at deres kritik af Alexander Lukasjenkos 25 år lange regime i Hviderusland før og under European Games i Minsk i sidste måned nu har skræmt den hviderussiske præsident fra at bruge sport som et middel til at aflede opmærksomheden fra hans politiske undertrykkelse af befolkningen i ’Europas sidste diktatur’, kan de godt tro om igen.

Tvært imod har Hvideruslands omdiskuterede værtsskab for de europæiske olympiske komiteers sportslige flagskib blot givet den tidligere officer i Sovjetunionens røde hær, som har haft den politiske magt i Hviderusland lige siden juli 1994, endnu mere blod på tanden.

Alexander Lukasjenko går nu efter at få fat i flere internationale sportsbegivenheder, der kan være med til at hvidvaske hans politiske regime.

Og for at nå sit idrætspolitiske mål forsøger han at alliere sig med en anden tidligere kommunistisk partisoldat, som i de seneste 20 år også har haft stor succes med at blande sport og politik, Ruslands præsident Vladimir Putin, der har en fortid som officer i Sovjetunionens efterretningstjeneste KGB.

Knæfald for Putin

Det afslørede den hviderussiske diktator i går under et politisk topmøde i St. Petersborg i Rusland, hvor han og Vladimir Putin forhandlede om en udvidelse af de to landes i forvejen nære økonomiske og kulturelle samarbejde, som har fået mange kritiske iagttagere til at frygte en mulig russisk magtovertagelse i Hviderusland.

”Vi er værter for internationale sportsbegivenheder af højeste kaliber. De inkluderer VM i fodbold, som Rusland var vært for i 2018, og den 2. European Games i Minsk i 2019, som fandt sted i Hviderusland for en måned siden,” sagde Aleksander Lukasjenko ifølge det hviderussiske statsmedie BelTA i sin idrætspolitiske opfordring til Vladimir Putin, som også indeholdt en uforbeholden ros til Ruslands sportshelte.

”Det russiske hold var en glorie for dets land under fodbold-VM i Rusland. Men det russiske hold var også vinder af European Games,” understregede diktatoren med henvisning til, at Rusland vandt fleste medaljer under de europæiske lege, hvor Hviderusland blev nummer to.

Og i endnu et politisk knæfald for Vladimir Putin benyttede Aleksander Lukasjenko samtidig lejligheden til at rose Rusland for nu at være helt dopingfri efter det internationale antidoping-agentur WADA’s veldokumenterede anklager om russiske statsdoping.

”Dermed demonstrerede Rusland ikke kun, at landet har stærke reserver, men også at landet kan vinde ved at konkurrere rent. Glem ikke, at I beviste det i Minsk. Og for resten, alle blev strengt kontrolleret for præstationsfremmende stoffer. Der blev ikke registreret en eneste sag hverken på det russiske hold eller det hviderussiske hold. Dette er objektive fakta”.

Fælles bud på værtsskaber

Af samme årsag mente Alexander Lukasjenko, at det er oplagt for de to nabolande at slå pjalterne sammen og udvikle et tættere idrætspolitisk samarbejde, som kan skabe nye, sportslige sejre for de to nationer:

”Måske skal vi overveje at arrangere lignende arrangementer ved at indsende fælles bud fra Hviderusland og Rusland, som er finansieret via vores Union State-samarbejde. Det kan være med til at stimulere udviklingen af turistindustrien i de to lande,” sagde diktatoren.

I lighed med Vladimir Putin ynder Alexander Lukasjenko at optræde som en stærk sportsmand – blandt andet i årlige ishockeyturneringer, hvor han spiller på sit eget udvalgte ’præsidenthold’ med nr. 1 på trøjen og altid vinder.

Men i modsætning til sin russiske kollega er Alexander Lukasjenko med accept fra den internationale olympiske komite, IOC, også præsident for sit lands nationale olympiske komite, hvor han har indsat sin søn, Viktor Lukasjenko, som vicepræsident.

En sikkerhedstrussel i USA

Hverken diktatorens store interesse for sport og idrætspolitik eller IOC’s beskyttende vinger har dog forhindret ham og sønnen i at være på USA’s sanktionsliste igennem de seneste 13 år, fordi amerikanerne betragter dem som en trussel imod USA’s nationale sikkerhed og udenrigspolitik.

Selv om Alexander Lukasjenko er en mand, amerikanske statsborgere og virksomheder har forbud imod at lege med, mangler den hviderussiske præsident imidlertid ikke venner.

Da European Games åbnede i Minsk, overrakte han således en såkaldt ’venskabsorden’ til Tjetjeniens stærke mand, Ramzan Kadyrov, der af internationale menneskerettighedsorganisationer blandt andet sættes i forbindelse med mord på politiske modstandere og voldelige overfald på homoseksuelle i Tjetjenien.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*