Olympisk sexskandale sætter sportens selvstyre under politisk pres

Et lovforslag i den amerikanske kongres om øget politisk kontrol med USA’s olympiske komite efter sportslægen Larry Nassars flere hundrede sexovergreb på unge elitegymnaster udfordrer IOC’s regler om sportens autonomi og uafhængighed af politik.

Den sexdømte amerikanske sportslæge Larry Nassars forbrydelser ser nu ud til at få store politiske konsekvenser for al olympisk sport i USA. (Foto: YouTube)
LARS JØRGENSEN

Der findes mange sportsforbrydelser, som gør det relevant at stille kritiske spørgsmål ved, om sportens organisationer er i stand til at leve op til det samfundsansvar, der følger med et udbredt selvstyre i sporten, som dens ledende organisationer har holdt i hævd i mere end hundrede år.

Korruption, matchfixing og doping er i dag så omfattende i sport, at disse forbrydelser får flere og flere sportsfans til at spørge, om sportens ledende organisationer overhovedet er interesserede i at beskytte sportens integritet og bevare dens autonomi.  

Men der er få forbrydelser, der i samme grad som den amerikanske sportslæge Larry Nassars sexovergreb på flere end 300 børn og unge sportsudøvere udstiller de udfordringer, som netop i disse år sætter sportens autonomi under politisk pres i mange lande.

Larry Nassar blev for halvandet år siden idømt flere hundrede års fængsel for sine sexforbrydelser, der blandt gik ud over de kvindelige elitegymnaster på USA’s olympiske landshold, som han i en årrække havde det lægelige ansvar for. Alligevel er den værste sexskandale i den olympiske historie langt fra slut.

For både USA’s olympiske komite, det nationale gymnastikforbund, FBI og Michigan State University, hvor den dømte sportslæge var ansat, anklages for at have holdt hånden over ham. Og det kan både føre til nye retssager imod de ansvarlige amerikanske sportsledere og politikfolk og til politiske indgreb, som kan få konsekvenser for sportens autonomi, der rækker langt ud over USA.

’Larry Nassar var ingen enlig ulv’

I går offentliggjorde to amerikanske senatorer, republikaneren Jerry Morgan fra Kansas og demokraten Richard Blumenthal fra Connecticut, resultatet af en stor kongresundersøgelse om sagen, som har været undervejs i halvandet år. Nemlig lige siden Larry Nassar i januar 2018 fik sin seneste fængselsdom efter at være kendt skyldig som serie-sexforbryder på baggrund af en lang række enslydende og stærkt belastende vidneudsagn fra over 100 af hans ofre, deriblandt to olympiske mestre i gymnastik, Simone Biles og Aly Raisman.

Den amerikanske kongresundersøgelse konkluderer blandt andet, at de ansvarlige sportsorganisationer og politimyndigheder i USA i mere end et år lå inde med dokumentation nok til at stoppe Larry Nassar. Alligevel lod de ham fortsætte og greb først ind, da to af hans ofre i september 2016 afslørede ham i et interview med avisen The Indianapolis Star. Afsløringen medførte, at politiet fik rettens tilladelse til at ransage sportslægens hjem, hvor de blandt andet beslaglagde en computer, som indeholdt 37.000 fotos og videooptagelser med børneporno.

Det er endnu ikke bevist, om de ansvarlige sports- og politilederes undladelsessynder er kriminelle. Men ifølge Jerry Morgan og Richard Blumenthal er deres synder i hvert fald moralsk angribelige:

”Det var forfærdelige ting, der skete. I mange tilfælde blev misbruget rapporteret. Men næsten uden undtagelse var der ingen af dem, som fik besked, der reagerede,” siger Jerry Morgan til NBC News.

Han er formand for det udvalg, der står bag kongressens undersøgelse, som blandt andet slår fast, at ’den olympisk-relaterede organisations evne til at opdage og forhindre misbruget var utilstrækkelig, hvilket resulterede i, at flere hundrede kvinder og piger blev seksuelt misbrugt af Larry Nassar’.

Undersøgelsen konkluderer desuden, at FBI, som allerede i juli 2015 åbnede en sag mod Larry Nassar efter at have modtaget troværdige anmeldelser af hans misbrug, i mere end et år ’ikke forhindrede Nassar i at behandle patienter eller beskyttede dem, der var i fare’. Sagens efterforskning blev ganske enkelt hæmmet af, at den blev flyttet fra det ene FBI-kontor til det andet.

”Larry Nassar var ingen enlig ulv. Hans handlinger blev muliggjort af andre, og hvis de løj om det, obstruerede efterforskningen eller destruerede dokumenter, skal de holdes ansvarlige,” mener Richard Blumenthal.

Omfattende lovforslag

De to senatorer bag kongres-undersøgelsen vil ifølge de amerikanske nyhedsmedier bruge undersøgelsen til at få vedtaget et omfattende lovforslag, som de kalder ’Empowering Olympic and Amateur Athletes Act of 2019’. Lovforslaget har til formål at ændre sportskulturen i USA, så den vægter ledernes moral og atleternes sikkerhed højere end medaljer og penge.

Hvis lovforslaget vedtages, betyder det blandt andet, at politikerne i den amerikanske kongres får mulighed for at afsætte bestyrelsen for USA’s olympiske komite, såfremt de mener, at bestyrelsens medlemmer ikke lever op til deres forpligtelser, som ifølge forslaget blandt andet skal indeholde en grundig evaluering af alle USA’s nationale idrætsforbund mindst hvert fjerde år.

Desuden skal den skandaleramte nationale olympiske komite betale 20 millioner dollars om året til driften af USA’s nationale center for sikker sport, SafeSport, som åbnede for to år siden og i dag modtager omkring seks millioner dollars om året fra den olympiske komite.

Det økonomiske løft til SafeSport skal ifølge lovforslaget blandt andet bruges til at publicere en fuldstændig liste over personer, der er udelukket fra den nationale olympiske komite og de nationale idrætsforbund, som komiteen er paraplyorganisation for. Dette skyldes blandt andet, at avisen USA Today i december i fjor afslørede, at adskillige amerikanske sportstrænere, som er udelukkede fra at træne børn, er fortsat med at gøre det, uden at nogen har stoppet dem.

I strid med olympisk charter

Hvis det amerikanske lovforslag om, at kongressen kan afsætte bestyrelsen for USA’s olympiske komite, bliver vedtaget, vil det imidlertid være i strid med reglerne i den internationale olympiske komite, IOC.

Af IOC’s olympiske charter, som alle nationale olympiske komiteer og olympiske idrætsforbund er underlagt, fremgår det klart, at alle medlemmer af den olympiske bevægelse skal være fuldstændig uafhængige af politiske interesser.

Da USA’s olympiske komite er en af de mest magtfulde aktører i IOC, og amerikanske tv-selskaber og sponsorer er nogle af de største bidragsydere til olympisk sport, kan det amerikanske lovforslag derfor ende med at udløse en historisk konflikt om sportens autonomi, som i givet fald vil berøre hele den olympiske forretning.

Dette kræver imidlertid, at IOC til den tid tager sine egne principper så alvorligt, at komiteen beslutter at håndhæve sportens selvstyre-regler i det olympiske charter ved at udelukke den amerikanske olympiske komite med en begrundelse om, at den er politisk styret.

Milliarder på spil

IOC har tidligere demonstreret sin selvstyre-magt overfor andre og mindre betydningsfulde sportsnationer end USA. Det seneste eksempel er Kuwait, som i flere år har været udelukket af IOC på grund af politisk indblanding i ørkenlandets nationale olympiske komite.

IOC er imidlertid også kendt for at gradbøje sin holdning til sportens autonomi, såfremt det er til komiteens egen fordel. Eksempelvis har en af verdens største sportssponsorer, Qatars politiske leder og emir Tamim bin Hamad Al Thani, været medlem af IOC siden 2002.   

Men der er også tætte relationer mellem Ruslands olympiske komite og den sportsglade russiske præsident Vladimir Putin. Og Hvideruslands mindst lige så sportsglade diktator, Aleksander Lukasjenko, har i et kvart århundrede været præsident for landets nationale olympiske komite, uden at det har fået nogen konsekvenser.

Men også set med danske øjne kan det være svært at få øje på IOC’s påståede politiske uafhængig i Kronprins Frederiks ti år lange medlemskab af IOC. Den kommende danske konge næppe kan siges at være helt uafhængig af den danske regering. Heller ikke i den sag tager IOC dog tilsyneladende sine principper særlig tungt. Og det bliver næppe heller tilfældet, hvis den olympiske sexskandale i USA ender med, at politikerne i den amerikanske kongres tager magten over USA’s olympiske komite.

I modsætning til Larry Nassars sexovergreb på de olympiske atleter i USA er det en forbrydelse imod det olympiske charter, som de fleste IOC-medlemmer givetvis vil kunne leve med, hvis alternativet er, at de amerikanske tv-selskaber og sponsorer trækker deres milliarder ud af den såkaldte olympiske familie. For det vil for alvor sætte den olympiske økonomi – og dermed den olympiske autonomi – på spil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*