Dansk antidoping-chef ønsker demokratisk tredeling af magten i sport

Anti Doping Danmarks direktør, Michael Ask, som er nyvalgt formand for det internationale antidoping-samarbejde under iNADO, efterlyser en demokratisk tredeling af magten i WADA, som også bør omfatte sportsdomstolen CAS.

WADA orienterede i fredags Anti Doping Danmarks direktør Michael Ask om agenturets indikationer på, at russerne har manipuleret de udleverede dopingdata fra laboratoriet i Moskva.
LARS JØRGENSEN

– Både det internationale antidoping-agentur WADA og den internationale sportsdomstol CAS bliver ofte beskyldt for at lade deres afgørelser i sager om forbrydelser imod sportens integritet påvirke af sportslige og politiske interesser.

For at undgå enhver mistanke om sportslige eller politiske interessekonflikter i de to institutioner foreslår Anti Doping Danmarks direktør, Michael Ask, som er nyvalgt formand for 67 nationale antidoping-organisationers internationale samarbejde under Institute of National Anti-Doping Organisations, iNADO, derfor en demokratisk tredeling af magten i både WADA og CAS.

”I dag er hverken WADA eller CAS uafhængige. Man bør helt klar kigge på at gøre de to institutioner uafhængige af både sportslige og politiske interesser. Jeg ved ikke, hvordan man skal gøre det i praksis. Men som i det øvrige samfund bør sporten vedtage nogle mekanismer, som adskiller de lovgivende, den udøvende og den dømmende magt,” siger han i et interview med den danske organisation Play the Game, som advokerer for mere demokrati og større uafhængighed og gennemsigtighed i sportens verden.

Dermed lægger den 56-årige tidligere tennisspiller og chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, som blev direktør for Anti Doping Danmark i 2015, op til et opgør med sportens autonomi, som stærke kræfter i sportens nationale og internationale organisationer i mere end hundrede år har kæmpet for at forsvare.

”Sporten skal selvfølgelig have lov til at organisere sig som den vil. Men når vi taler om eliteidræt, med alle de nationale og økonomiske interesser, der er involveret på det niveau, giver det for mig god mening, at WADA og CAS skal være uafhængige både af sportens organisationer og politisk valgte regeringer. Det handler om en tredeling af magten, som alle demokratiske lande henholder sig til,” lyder Michael Asks argument.

Ingen undskyldning fra Putin

En af de sager, hvor WADA og CAS er mistænkt for at lade deres afgørelser påvirke af andre interesser end kampen for juridisk retfærdighed, er den snart fem år lange russiske statsdopingsag.

For et år siden mente mange kritikere, deriblandt Michael Ask og iNADO, at WADA’s genoptagelse af Ruslands nationale antidoping-agentur, inden russerne havde opfyldt alle de stillede betingelser, var et udtryk for, at agenturet faldt på knæ for Rusland på et tidspunkt, hvor IOC’s præsident Thomas Bach mente, at russerne efter delvis udelukkelse fra OL i Rio de Janeiro og de olympiske vinterlege i Pyeongchang nu var blevet straffet nok.

I dag har Michael Ask ændret mening om WADA’s beslutning, som agenturet forsvarede med, at det var nødvendigt at genoptage det russiske agentur for at få adgang til de russiske atleters dopingprøver på laboratoriet i Moskva. En taktik, der lykkedes i januar i år, hvor WADA fik adgang til prøverne:

”Der er grund til at rose WADA for, at det til sidst lykkedes at komme ind på laboratoriet og sikre russernes data. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi havde forskellige holdninger til, også blandt de nationale antidoping-organisationer, om det var det rigtige skridt på det rigtige tidspunkt,” siger Michael Ask i interviewet med Play the Game.

”Men grunden til, at der var så meget blæst om sagen, drejede sig nok mere om WADA’s manglende kommunikation end om taktikken. WADA skulle have gjort mere ud af at forklare, at det var vigtigere at komme ind på laboratoriet end at få en officiel russisk undskyldning underskrevet af Putin. For det kommer aldrig til at ske. Det ved vi godt. Det er let at være bagklog. Men vi kan alle lære noget af Rusland-sagen. Og jeg synes i dag, at WADA gjorde det rigtige under omstændighederne.”

Forener nu kræfterne

Efter den langvarige strid mellem iNADO og WADA om Ruslandsagen har de to ledende antidoping-organisationer nu besluttet at forene kræfterne i kampen for en dopingfri sport. Det skete på et forsoningsmøde mellem Michael Ask og WADA’s præsident Craig Reedie, der blev afholdt i København den 18. juni.

WADA og iNADO mødtes til forsoningsmøde i København den 18. juni.

På mødet aftalte parterne blandt andet at iværksætte en ny udviklingsplan for det internationale antidoping-arbejde, som går ud på at dele de to organisationers viden om lande og regioner, hvor antidoping-arbejdet halter efter, og hvilke lande, der kan hjælpe med at løfte niveauet.

Endvidere har WADA lovet at give de nationale antidoping-organisationer mere indflydelse i agenturet, blandt andet ved at tildele organisationernes repræsentanter en fast plads i alle agenturets stående udvalg.

”De nationale antidoping-organisationer udfører 80 procent af verdens antidoping-arbejde, så det er kun naturligt, at vi som en uafhængig interesseorganisation med en meget stor viden og ekspertise ønsker at være med til at bestemme retningen i WADA,” siger Michael Ask.

Hele interviewet med Michael Ask kan læses i en engelsk version på www.playthegame.org og i en dansk version på www.idan.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*