Stjernespillere på smertegrænsen

Fodboldspillere på højeste niveau spiller op imod 80 klub- og landskampe om året og rejser 100.000 kilometer, viser en ny undersøgelse fra den internationale spillerforening, FIFPRO.

Foto: Jannes Glas/Unsplash
LARS JØRGENSEN

Længere sommer- og vinterferier. Flere sammenhængende hviledage. Og et loft for, hvor mange kampe en fodboldspiller må spille pr. sæson.

Sådan lyder anbefalingerne fra den internationale spillerforening, FIFPRO, som i en ny undersøgelse har dokumenteret, at de hårdest belastede elitefodboldspillere på højeste klub- og landsholdsniveau spiller op imod 80 kampe og rejser mere end 100.000 kilometer om året.

Undersøgelsen viser blandt andet, at det hårde kampprogram i verdens bedste fodboldligaer ikke levner spillerne megen tid til hverken fysisk eller mental restitution. De mange kampe øger risikoen for skader og et tidligere stop for spillernes karriere, som for de fleste vedkommende i forvejen begrænser sig til en kort årrække på højeste niveau.

En af de elitefodboldspillere, som indgår i undersøgelsen, er den 33-årige danske landsholdsspiller Lasse Schöne fra den hollandske storklub Ajax Amsterdam. Det seneste år, hvor han både har deltaget i VM og Champions League, har han spillet 62 kampe. 52 klubkampe og 10 landskampe.

FIFPRO-undersøgelsen sætter fokus de bedste fodboldspilleres arbejdsvilkår ved hjælp af en række udvalgte eksempler.

Lasse Schöne spillede 60 procent af kampene med færre end fem dages hvile. Og han holdt kun 22 dages ferie, fordelt med 12 dage i vinterpausen og 10 dage i sommerpausen, hvilket ikke lever op til FIFPROs anbefaling af to ugers ferie om vinteren og fire ugers ferie om sommeren.

Kort og skrøbelig karriere 

”Det er åbenlyst uholdbart,” siger direktøren i den danske spillerforening, Mads Øland, i en kommentar til den internationale undersøgelse.

”En karriere i professionel fodbold kan være økonomisk indbringende. Men den er også kort og meget skrøbelig, og derfor er der behov for bedre beskyttelse af spillerne.”

Han understreger, at de mange årlige kampe og rejser Jorden rundt på tværs af tidszoner ikke giver spillerne tilstrækkelig tid til at restituere – hverken mellem kampene eller efter en opslidende sæson.

Holistisk løsning

”Grænsen er nået. Derfor siger vi fra spillersiden fra. Men spillerne kan ikke løse problemet selv, så vi opfordrer til, at fodboldens parter sammen finder en holistisk løsning, så verdens bedste fodboldspillere kan fortsætte med at underholde på fodboldbanen og ikke se til fra sidelinjen, fordi de er skadet, udkørte eller har indstillet karrieren i en tidlig alder på grund af den alt for store belastning,” siger Mads Øland.

Udover seks ugers ferie om året anbefaler FIFPRO blandt andet, at spillerne som minimum skal have fem dages pause mellem kampene og et loft for, hvor mange kampe de må spille på en sæson.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*