Kongeligt dansk jubilæum på den olympiske trone

Kronprins Frederiks ti år lange medlemskab af den internationale olympiske komite, IOC, har været ti år i trods.

Som nyt IOC-medlem tog Kronprins Frederik i februar 2010 Kronprinsesse Mary med til de olympiske vinterlege i Vancouver, Canada. (Foto: Lars Jørgensen)
LARS JØRGENSEN

– I år er det ti år siden, Danmarks kommende konge, Kronprins Frederik, blev en af verdens mest magtfulde sportsledere.

Den 9. oktober 2009 lod den sportsglade danske prins sig optage som medlem af den internationale olympiske komite, IOC, selv om kongehusets øverste juridiske rådgivere, daværende hofmarskal Ove Ullerup og kabinetsekretær Henning Fode, opfordrede ham til at holde sig langt væk fra komiteens mange korrupte medlemmer.

Magtkampen i kongehuset mellem Dronning Margrethes ældste søn og hendes to nærmeste rådgivere blev begyndelsen på Kronprins Frederiks foreløbig ti år i trods, hvor han stædigt har forfulgt sin olympiske drøm, selv om korruptionen i komiteen ikke er blevet mindre i hans regeringstid på den olympiske trone.

Ti år i trods, som nok har givet ham et værdifuldt personligt indblik i en helt anden verden, end den han er født til at skulle være konge i, men også ti år i trods, som har gjort ham til Danmarkshistoriens mest omdiskuterede idrætspolitiker.

I anledning af den danske tronarvings olympiske tiårsjubilæum bringer Sportspressen.dk en artikelserie i 16 afsnit med kapitlerne fra bogen ‘Konge af en anden verden’. Bogen er skrevet af signaturen over denne artikel og udkom i fjor, kort tid efter Kronprins Frederik havde forlænget sin første otte års medlemsperiode i IOC med en ny periode på otte år.

I en kronologisk undersøgelse af, hvad den kommende regent har sagt og gjort i en international sportskarriere, som også har sikret ham en plads i bestyrelsen for Danmarks Olympiske Komite, der udgøres af bestyrelsen i Danmarks Idrætsforbund, sætter bogen samtidig fokus på mange af tidens væsentligste idrætspolitiske debatemner.

Følg med i den kongelige danske sportshistorie i IOC fra i dag, hvor Sportspressen.dk et andet sted på siden bringer forordet og første kapitel fra ‘Konge af en anden verden’.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*