FIFA lover at efterforske flere sexforbrydelser i afghansk kvindefodbold

Khalida Popal efterlyser sanktioner imod andre afghanske fodboldledere end landets forhenværende fodboldpræsident, Keramuddin Karim, som i sommer blev udelukket på livstid for sexmisbrug af flere kvindelige landsholdsspillere.

Den tidligere afghanske landsholdsanfører Khalida Popal, som er flygtet til Danmark, hvor hun er tilknyttet FC Nordsjælland, har været med til at efterforske sexanklagerne imod landets tidligere fodboldpræsident. (Foto: Youtube)
LARS JØRGENSEN

I begyndelsen af juni i år blev Afghanistans tidligere fodboldpræsident, Keramuddin Karim, udelukket fra fodbold på livstid, fordi det internationale fodboldforbund FIFA fandt det bevist, at han har begået en række seksuelle overgreb på landets kvindelige landsholdsspillere.

Men ifølge FC Nordsjællands tidligere landsholdsspiller i Afghanistan, Khalida Popal, og kvindelandsholdets tidligere træner, amerikaneren Kelly Lindsey, er andre afghanske fodboldledere, som igennem en årrække også har begået sexforbrydelser imod fodboldspillende drenge og piger, hvoraf nogle kun har været 14 år, foreløbig gået fri for straf.

Og derfor har de to sportskvinder, som for egen regning og risiko har brugt flere år på at efterforske og levere det meste af bevismaterialet i FIFA-sagen imod Keramuddin Karim, i et brev nu rykket FIFA for et svar på, hvorfor de andre sexanklagede afghanske fodboldledere endnu ikke er blevet sanktioneret.

”I har en pligt til at sikre, at den magt og de penge, som I tildeler personer og organisationer, ikke bliver misbrugt – især når misbruget fører til, at børn og kvinder bliver udsat for forfærdelige seksuelle og voldelige overgreb,” skriver Khalida Popal og Kelly Lindsey ifølge Inside The Games i brevet til FIFA.

”Vi er ikke klar over, om efterforskningen er i gang, men vi frygter, at den ikke er det.”

Risiko for hævnaktioner

Endvidere understreger de to kvinder i brevet, at sexforbryderne i det afghanske fodboldmiljø gentagne gange har truet deres ofre, hvis identitet har været offentliggjort i medierne, og at de har udpeget Khalida Popal som en hadefigur i Afghanistan, fordi hun overtalte sexofrene til at fortælle om deres oplevelser.

Af samme årsag frygter de to kvinder for de misbrugte fodboldspillere og deres familiers sikkerhed, som de mener, at FIFA bør advare om risikoen for hævnaktioner:

”Da ingen af ofrene eller whistleblowerne har modtaget nogen advarsel, kan vi kun konkludere, at FIFA enten ikke har foretaget yderligere efterforskning i sagen eller har fejlet ved ikke at tage sikkerhedsrisikoen alvorligt.”

FIFA: Politiundersøgelse i gang

Men ifølge Inside the Games, som har offentliggjort indholdet af Khalida Popal og Kelly Lindsey’s brev til FIFA, hævder fodboldforbundet nu, at alle sexanklagerne imod de afghanske fodboldledere er ved at blive efterforsket.

”FIFA undersøger omhyggeligt alle anklagerne. Og som tidligere nævnt vil FIFA ikke tøve med at sanktionere de skyldige, hvis og når anklagerne er bevist, præcis som det skete fornylig i sagen mod præsidenten for Afghanistans fodboldforbund, som er udelukket fra fodbold på livstid,” understreger fodboldforbundet.

”Vi har forstået, at der en politiundersøgelse i gang i Afghanistan i relation til nogle af de sager, som vedrører denne klage, og FIFA håber, at alle, der er skyldige i sådanne forbrydelser, vil blive retsforfulgt af de relevante myndigheder, og at de fuldt ud vil blive stillet til ansvar.”

Frygter de skyldige går fri

Da Keramuddin Karim i juni under stor international mediebevågenhed blev udelukket på livstid, udtalte Khalida Popal, som flygtede til Danmark i 2016 og siden har været tilknyttet FC Nordsjælland, at både generalsekretæren og flere trænere i det afghanske fodboldforbund også bør udelukkes, men at hun frygtede, at de skyldige ville gå fri:

”Fodbold er ikke et sted for misbrug. Vi må ikke tillade misbrug i fodbold. Kvinder burde blive beskyttet af systemet.”

Khalida Popal var i november i fjor med til at afsløre den afghanske sexskandale i et interview med den britiske avis The Guardian. Dengang fortalte hun, at Keramuddin Karim ifølge flere af de misbrugte spillere blandt andet begik sexovergrebene i et soveværelse ved siden af hans kontor, og at de ikke kunne flygte fra soveværelset, fordi døren kun kunne åbnes ved hjælp af fodboldpræsidentens fingeraftryks-genkendelse.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*