International kvindekamp

Den dokumentarfilm-aktuelle krigsfotograf Jan Grarup er mest kendt for sine reportager om krige og katastrofer. Men danskeren har også papir på, at han er en af verdens bedste sportsfotografer. Og nu har Sportspressen.dk fået lov til at bruge et af hans prisbelønnede sportsbilleder til at gøre opmærksom på sportens internationale kvindekamp.

Foto: Jan Grarup
LARS JØRGENSEN

Internationale idrætsorganisationer som IOC og FIFA har i mange år hævdet, at de kæmper for ligestilling mellem mænd og kvinder i sport. Men i praksis spiller køn stadig en stor rolle i sportens verden, som historisk set altid har været styret af et stort flertal af mænd. Og det har i de senere år fået et stigende antal kvindelige sportsudøvere til at udfordre mændenes traditionelle magtpositioner i sportens verden.

Flere af Danmarks bedste kvindelige elitesvømmere gjorde i foråret oprør imod en årelang træningskultur på landsholdet under to udenlandske mandlige trænere, som fik dem til at mistrives og udvikle spiseforstyrrelser.

USA’s nykårede verdensmestre i kvindefodbold har for alvor sat de kvindelige sportsstjerners årelange kamp for ligeløn på den idrætspolitiske dagsorden.

Og sammen med kvindelige sportsstjerner i lande som Canada, Sverige, Sydkorea og Afghanistan er de amerikanske kvinder også begyndt at anmelde et stadigt stigende antal sager om chikane, volds- og sexforbrydelser i sport begået af mandlige sportsudøvere, trænere, læger og ledere.

Dødstrusler

Det ligner en kvindekamp i sport, som ligger i direkte forlængelse af det verdensomspændende oprør, de kvindelige skuespillere i den amerikanske filmindustri kickstartede i #MeToo-bevægelsen. Men de mange kvindeoprør i sportens verden viser også, at sportsmændene ikke uden videre er indstillede på at afgive en del af deres magt til kvinderne uden at yde modstand.

Et af de bedste eksempler på mændenes modstand dokumenterede den verdenskendte danske krigsfotograf Jan Grarup for syv år siden, da han under en reportagerejse til Somalia fulgte et hold kvindelige basketball-spilleres træning på et sønderskudt stadion i landets borgerkrigshærgede hovedstad Mogadishu.

På grund af dødstrusler fra muslimske drenge og mænd, som mente, at det var i strid med islam, at muslimske kvinder dyrkede sport, var de kvindelige somaliske basketball-spillere tvunget til at have maskinpistol-bevæbnede vagter stående rundt omkring på tilskuerpladserne for at beskytte dem under træningen.

I skudlinjen

Jan Grarup har fem gange været kåret til Årets Pressefotograf i Danmark, og ni gange har han vundet guld i den internationale pressefotokonkurrence World Press Photo. Alligevel kom det bag på ham, at hans reportage om de kvindelige somaliske basketball-spillere af World Press Photo blev kåret som den bedste sportsfeature i 2012.

Med prisen fulgte et kontant beløb på 1.500 euro. Pengepræmien donerede Jan Grarup til basketball-spillerne i Mogadishu sammen med yderligere 5.000 euro, som han samlede ind via crowdfunding i sociale medier. Og nu har den kendte danske fotograf, som om få uger portrætteres i den aktuelle dokumentarfilm ’Krigsfotografen’, der har premiere i næste måned, også doneret et af sine prisvindende sportsbilleder til Sportspressen.dk.

På en fremtrædende plads vil hans billede af den bevæbnede vagt, som passer på de kvindelige basketball-spillere i Somalia, fremover minde redaktionen og læserne om, at sport i lande med mere autoritære politiske styreformer og religiøse anskuelser end i Danmark ofte betragtes som en farlig hobby, hvor udøverne bogstaveligt talt risikerer at komme i skudlinjen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*