OL-stjernernes amerikanske kvindekamp

Aurora Games er et amerikansk forsøg på at skabe nye, internationale sportslege, hvor kvinderne ikke står i skyggen af mændene. Den første udgave af kvindelegene, som støttes af mange kendte OL-stjerner, er netop afholdt i Albany, New York.

Byen Albany i staten New York har netop været vært for de første sportslege kun for kvindelige verdensklasse-atleter. (Foto: YouTube)
LARS JØRGENSEN

Både sportsligt og økonomisk har USA historisk set været guld værd for den internationale olympiske komite, IOC. Amerikanske atleter ligger i toppen over de lande, der har vundet flest olympiske medaljer. Og amerikanske virksomheder og tv-selskaber er også øverst på listen over de sponsorer, der har investeret flest penge i OL.

Men efter sexskandalen omkring det amerikanske gymnastiklandsholds OL-læge Larry Nassar, som har ført til et lovforslag om øget politisk kontrol med ledelsen af landets idrætsorganisationer, kæmper den magtfulde olympiske nation nu en hård kamp for at fastholde amerikanernes dyrkelse af de olympiske idealer og de amerikanske sponsorers interesse for at hjælpe nationens bedste atleter med at kvalificere sig til OL.

Og sammen med et stigende antal amerikanske atleters politiske kamp for social retfærdighed og olympisk ytringsfrihed i et land, som om ni år skal være vært for OL i de hjemløse amerikaneres hovedstad Los Angeles, gør det samlet set den idrætspolitiske udvikling i den magtfulde sportsnation til et af tidens mest interessante olympiske casestudier.

Olympisk forskelsbehandling

Eksempelvis er Aurora Games, som er et nyt, amerikansk forsøg på at skabe internationale sportslege kun for kvinder, et oplagt studieemne. Den første udgave af de amerikanske kvindelege sluttede i går i byen Albany i staten New York efter en uge, hvor 109 topatleter fra 25 lande fordelt på et Team Americas og et Team World konkurrerede i tennis, gymnastik, basketball, ishockey, kunstskøjteløb og strandvolleyball.

Det er den tidligere amerikanske OL-skøjtestjerne Nancy Kerrigans mand, sportsagenten Jerry Solomon, som har taget initiativ til Aurora Games. Under OL i Rio de Janeiro i 2016 konstaterede han, at der for første gang var flere kvinder end mænd med på USA’s olympiske hold, men at mændene fortsat fik langt større mediedækning end kvinderne:

”Forskelsbehandlingen gav ingen mening. Derfor tænkte jeg, at tiden måske var moden til at skabe en platform kun for kvinder, hvor kvindelige verdensklasseatleter kan mødes hvert andet år og konkurrere i et stævne, som er designet til at fejre deres styrke og måde at dyrke sport på,” sagde Jerry Solomon fornylig i et interview med avisen The Boston Globe.

”Kvindelige atleter dyrker de samme idrætsgrene som mænd, men de gør det på en anden måde. For virkelig at lade dette komme til udtryk, giver det for mig god mening at adskille tingene. Mange mennesker er uenige med mig. De mener, det er bedst, hvis mænd og kvinder deltager i de samme begivenheder. Denne mulighed har de også i de store sportsbegivenheder. Men jeg tror, at hvis man virkelig ønsker at sætte pris på, hvad kvindesport handler om, så er man nødt til at betragte kvindernes sport isoleret fra mændenes.”

Kvindelige rollemodeller

Den holdning står Jerry Solomon tilsyneladende ikke alene med.

I Aurora Games’ Athlete Advisory Board sidder ud over hans hustru Nancy Kerrigan flere andre tidligere kvindelige rollemodeller i international sport, såsom tennisstjernerne Monica Seles og Chris Evert, gymnastikstjernerne Shannon Miller og Nadia Comaneci samt atletikstjernen Jackie Joyner-Kersee.

Med på deltagerlisten i den første udgave af de amerikanske kvindelege var flere af nutidens største kvindelige sportsstjerner, blandt andre tennisspilleren Bianca Andreescu, gymnasten Katelyn Ohashi og kunstskøjteløberen Alysa Liu.

Og hovedtaleren på den kvindefestival, der foregik sideløbende med de sportslige udfoldelser under Aurora Games, var juristen Rosemarie Aquilina. Hun blev verdenskendt, da hun for halvandet år siden som dommer i retssagen mod Larry Nassar lod en lang række af den sexanklagede OL-læges flere hundrede kvindelige ofre træde offentligt frem som vidner i retten, inden hun brugte deres enslydende vidneudsagn som begrundelse for at idømme sportslægen 175 års fængsel.

Et fundament at bygge videre på

På trods af de mange kendte kvinders opbakning til Aurora Games var publikumsinteressen for den først udgave af de nye, amerikanske kvindelege dog forholdsvis begrænset. Mange af ugens konkurrencer i Albany blev afholdt med tomme pladser på tribunen.

Alligevel lovede en repræsentant fra bystyret, Dan McCoy, i forbindelse med afslutningsceremonien i går, at Albany også ønsker at arrangere de kommende to udgaver af kvindelegene i 2021 og 2023:

”Vi har lagt en rød løber ud. Men det er blot et fundament at bygge videre på.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*