Dansk roning før OL 2020: To medaljekandidater og skuffende OL-kvalifikation

Michael Andersen, MA57 Consulting, tidligere direktør i Team Danmark.

Michael Andersen.

Danske atleter og hold har vundet i alt 45 medaljer ved de seneste 5 olympiske lege, som er afholdt siden årtusindskiftet. Topscorer blandt medaljevinderne er roning, som har vundet i alt 9 OL-medaljer (3 guld-, 2 sølv- og 4 bronzemedaljer) tæt fulgt af sejlsport med 8 medaljer (2 guld-, 1 sølv- og 5 bronzemedaljer), badminton med 6 medaljer (3 sølv- og 3 bronzemedaljer) og cykling med 5 medaljer (én guld-, 2 sølv- og 2 bronzemedaljer).

Især introduktion af letvægtsroning på det olympiske program ved OL 1996 i Atlanta har været meget fordelagtigt for Dansk Forening for Rosport (DFfR) og dansk eliteidræt. ”Guldfireren”, der vandt medaljer ved samtlige OL i perioden 1996-2016, blev en institution i dansk eliteidræt, men også letvægtsdobbeltsculleren med Rasmus Qvist og Mads Rasmussen, der bl.a. vandt OL-bronze i 2008 og OL-guld i 2012, opnåede imponerende internationale resultater i deres karriere.

Letvægtsfireren er desværre ikke længere på det olympiske program, hvilket betyder at der nu kun skal konkurreres i to letvægtsklasser – dobbeltsculleren for kvinder og mænd – og 12 åbne klasser ved OL 2020. Og på nuværende tidspunkt ser det desværre ikke ud til at Danmark bliver repræsenteret hverken i dobbeltsculler for kvinder eller mænd i Tokyo.

Dansk ronings flotte OL-resultater er en af de væsentligste årsager til at DFfR er blandt topscorerne i forhold til økonomiske ressourcer og ekspertbistand fra Team Danmark. Støttebeløbet i 2019 er på mere end 9 mio. kr. og i løbet af en 4-årig periode frem imod OL 2020 nærmer støttebeløbet til dansk roning sig 40 mio. kr.

Ud fra det perspektiv bør der også, både fra DFfR og Team Danmark, være ambitiøse målsætninger og høje forventninger til de danske resultater ved OL 2020. På den baggrund bød VM 2019, der blev afholdt i Linz-Ottensheim, på både positive og negative præstationer af de danske roere. Danmark var repræsenteret i 8 olympiske bådklasser, men det lykkes kun at kvalificere sig til OL 2020 i 2 klasser: Sverri S. Nielsen i singlesculler for mænd og firer uden styrmand for kvinder med Christina Juhl Johansen, Lærke Berg Rasmussen, Frida Sanggaard Nielsen og Ida Gørtz Jacobsen.

Jeg tror også, at det lykkes Fie Udby Erichsen i single sculler for kvinder at kvalificere sig til OL 202o ved én af de to sidste regattaer i foråret 2020, men i alle øvrige klasser var de danske roere desværre meget langt fra OL-kvalifikation: Letvægtsdobbeltsculler for mænd blev nr. 17 (OL-kvalifikation top 7), toer for kvinder blev nr. 17 (OL-kvalifikation top 11), toer for mænd blev nr. 15 (OL-kvalifikation top 11), firer for mænd uden styrmand blev nr. 16 (OL-kvalifikation top 8) og otter for kvinder blev nr.11 (OL-kvalifikation top 5).

Disse mandskaber har stadig mulighed for at opnå OL-kvalifikation ved FISA’s kontinentale kvalifikationsregatta eller ved FISA’s olympiske kvalifikationsregatta, som afholdes i foråret 2020, men ud fra præsentationerne ved VM 2019 bliver det efter min opfattelse meget vanskeligt at opnå OL-kvalifikation i flere klasser end 3 klasser. Der er simpelthen for lang afstand fra mandskabernes nuværende sportslige niveau til niveauet, som er nødvendigt for at opnå én af de få OL-kvalifikationspladser, som er tilbage. Til sammenligning kan det nævnes at Danmark var repræsenteret i 6 klasser (W1x, W2-, W2x, LW2, LM2 og LM4) ved OL 2016 i Rio.

Danmarks største medaljechancer ved OL 2020 må på nuværende tidspunkt tilskrives den 25-årige færing Sverri S. Nielsen, som vandt VM-sølv efter tyskeren Oliver Zeidler, men foran den regerende verdensmester Kjetil Borch fra Norge i en meget spændende A-finale. Færingen har gennemgået en fantastisk udvikling, især i det seneste år med bl.a. to World Cup-sejre og han er i dag i forhold til tidligere sæsoner langt bedre til taktisk at disponere sine løb.

Den 25-årige færøske VM-sølvvinder Sverri S. Nielsen er Danmarks største medaljekandidat.

Sverri S. Nielsen er på nuværende tidspunkt efter min opfattelse én af Danmarks største medaljekandidat ved OL 2020, såfremt han kan fortsætte hans personlige udvikling. Også firer uden styrmand for kvinder har vist et meget højt internationalt niveau i denne sæson med bl.a. sejr i en af sæsonen World Cups. Det unge mandskab leverede også en glimrende VM-præsentation med en bronzemedalje efter Australien og Holland. Der er efter min opfattelse ingen tvivl om at Australien, en af verdens absolut stærkeste ro-nationer, er storfavorit til OL-guldet om et år på Sea Forest Waterway, men jeg tror at Danmark – sammen med nationer som Holland, USA, Polen og Rumænien – skal konkurrence om de øvrige podiepladser.

Jeg tror, at den 34-årige Fie Udby Erichsen, som bl.a. overraskede alt og alle med OL-sølv ved legene i London for 7 år siden, har rigtige gode chancer for at sikre sig den tredje OL-deltagelse i 2020, men hendes chancer for at blande sig i medaljekampen i Tokyo er efter min opfattelse meget begrænset. VM 2019 blev en skuffelse for Fie med en 4. plads i B-finalen og hermed en samlet 10. plads – lige uden for de 9 OL-kvalifikationspladser. 

Det vil være meget skuffende, såfremt dansk roning kun kvalificerer sig i 2 eller 3 klasser til OL 2020, ligesom mindst én OL-medalje bør være målsætning for dansk roning. Såfremt det er ikke sker, vil udbytte af en af dansk eliteidræts største investering på 40 mio. kr. i perioden 2017- 2020 være alt for beskedent. Dansk roning balancerer altså frem til OL 2020 på en knivsæg, men chancerne for at to OL-medaljer i Tokyo er absolut til stede.    

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*