Amerikansk atletikstjerne slipper for straf efter tre brud på whereabout-regler

Sprinteren Christian Coleman stod til to års karantæne, men USA’s antidoping-agentur lader amerikaneren slippe efter at have hørt WADA’s fortolkning af reglerne.

Christian Coleman ventes at forsvare sin VM-sølvmedalje på 100 meter fra 2017 ved det kommende VM i Qatar sidst i denne måned. (Foto: YouTube)
LARS JØRGENSEN

Det internationale antidoping-agentur WADA’s regler om, at atleter skal straffes som dopingsyndere, hvis de ikke lever op til deres forpligtelse om at stå til rådighed for sportsverdens dopingkontrol, har ofte været årsag til voldsom debat.

Og debatten om de såkaldte whereabout-regler bliver formentlig ikke mindre af, at USA’s antidoping-agentur, USADA, netop har opgivet agenturets bebudede dopingsag imod den amerikanske atletikstjerne Christian Coleman.

Den regerende amerikanske mester på 100 meter stod til to års karantæne, fordi han tre gange på et år enten ikke har levet op til sine forpligtelser om at fortælle antidoping-myndighederne, hvor han ville opholde sig, eller ikke har opholdt sig der, hvor han sagde, at han ville opholde sig, da dopingkontrollanterne opsøgte ham.

Men efter at have hørt WADA’s fortolkning af whereabout-reglerne lader USADA nu Christian Coleman slippe for straf – dog med den tilføjelse, at både det internationale atletikforbund og WADA stadig har mulighed for at appellere.

Da USADA begrunder sin afgørelse med, at den er baseret på WADA’s fortolkning af reglerne, er det dog næppe sandsynligt, at hverken det internationale antidoping-agentur eller det internationale atletikforbund har tænkt sig at appellere afgørelsen.

Klar til VM i Qatar

Dermed ser det ud til, at Christian Coleman, som i øjeblikket er verdens hurtigste på 100 meter, kan deltage ved VM i Doha i Qatar sidst i denne måned. I givet fald er amerikaneren, som for to år siden vandt VM-sølv, en af guldfavoritterne på sprinternes korte distance.

Ifølge USADA betyder WADA’s fortolkning af whereabout-reglerne, at Christian Colemans første brud på reglerne, som skete den 6. juni 2018, hvor han ikke var, hvor han havde sagt, at han ville være, skal føres tilbage til den første dag i det pågældende kvartal, hvor han udfyldte sine whereabout-oplysninger – hvilket var den 1. april 2018.

Da det sidste af amerikanerens tre brud på reglerne skete den 26. april 2019, er der dermed ikke længere tale om tre brud på reglerne indenfor et år, men kun to brud. På denne tekniske baggrund finder USADA ikke længere grundlag for at indlede en dopingsag imod ham, selv om tidspunktet for, hvornår de tre forseelser er begået, alle ligger inden for det samme år.

I håb om at undgå fremtidig forvirring om fortolkningen af etårsreglen er WADA ifølge nyhedsbureauet AP i gang med at ændre reglen i agenturets nye antidopingkodeks. Det nye kodeks træder dog først i kraft i 2021.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*