Rusland mistænkt for ny svindel med dopingprøver

Ifølge en endnu ikke offentliggjort WADA-rapport, som flere udenlandske medier har kendskab til, er der indikationer på, at Rusland manipulerede de dopingprøver, som antidoping-agenturet i januar i år fik adgang til på det russiske dopinglaboratorium i Moskva.

Lovforslaget er opkaldt efter den tidligere leder af Ruslands antidoping-laboratorium, Grigory Rodchenkov, som hjalp med at afsløre den russiske stats svindel med doping, inden han flygtede til USA. (Foto: Anti-Doping Science, YouTube)
LARS JØRGENSEN

Den fem år gamle russiske statsdopingskandale, som omfatter omkring tusinde atleter og førte til delvis udelukkelse af russiske sportsudøvere fra OL i Rio de Janeiro, vinter-OL i Pyeongchang og en lang række andre internationale sportskonkurrencer, risikerer nu at blusse op igen.

Det hævder flere udenlandske nyhedsmedier. Og ifølge dem er årsagen, at en endnu ikke offentliggjort WADA-rapport konkluderer, at der findes indikationer på, at russerne nåede at manipulere de dopingprøver fra russiske sportsudøvere, som det internationale antidoping-agentur med to ugers forsinkelse fik adgang til i januar i år.

Nyheden om rapporten blev i aftes offentliggjort af den tyske tv-station ARD’s dopingredaktion, som i 2014 afslørede den russiske statsdopingskandale med hjælp fra blandt andre den russiske atletikudøver Yulia Stepanova, hendes mand Vitaly Stepanov og den tidligere leder af Ruslands antidoping-laboratorium Grigory Rodchenkov, som alle tre siden er flygtet til USA.

Og i morges citerede nyhedsbureauet AP en anonym kilde, som har kendskab til rapporten, for at sige, at rapporten indikerer, at der er manipuleret med de russiske dopingprøver, som WADA har analyseret og sendt videre til de internationale idrætsforbund med henblik på at straffe de skyldige atleter.

På dagsordenen i næste uge

Ifølge AP skal WADA’s Compliance Review Committee drøfte rapporten med antidoping-agenturets ledende Executive Committee på mandag.

Ledelsen i det internationale atletikforbund IAAF ventes ligeledes at have rapporten øverst på sin dagsorden under VM i Doha i Qatar, som begynder på fredag. Det internationale atletikforbund har forlænget udelukkelsen af det russiske atletikforbund 11 gange siden 2016, men 29 russere har fået lov til at deltage i VM under neutralt flag.

Dopingprøverne på laboratoriet i Moskva var i fjor årsag til en bitter strid mellem WADA og iNADO, en international sammenslutning af verdens nationale antidoping-agenturer.

Striden skyldtes, at WADA i september 2018 besluttede at genoptage samarbejdet med russerne, inden de havde opfyldt en række stillede krav og på betingelse af, at agenturet fik adgang til prøverne senest den 1. januar i år.

Først midt i januar lykkedes det imidlertid WADA at få adgang til laboratoriet i Moskva. Allerede dengang opstod der derfor en mistanke om, at forsinkelsen skyldtes, at russerne ville nå at manipulere dopingprøverne, inden de blev udleveret til analyser hos WADA’s eksperter.

Skaber tvivl om beviser

Denne mistanke er nu ikke blevet mindre efter nyheden om den indtil videre hemmeligholdte WADA-rapport. Og såfremt oplysningerne om, at WADA har troværdige indikationer på, at der er fusket med de russiske dopingprøver, kan det få stor betydning for udfaldet af dopingsagerne imod alle de mistænkte russere.

For hvis der er tvivl om, hvorvidt resultatet af de nye analyser af dopingprøverne er til at stole på, kan det i givet fald bruges af russerne til at få sagerne afvist ved den internationale sportsdomstol CAS med en begrundelse om, at de afgørende beviser imod de mistænkte atleter ikke holder.

Men sker det, vil det i givet fald udløse et ramaskrig hos mange atleter i den vestlige verden, som under sagen gentagne gange har beskyldt både WADA og den internationale olympiske komite IOC for at holde hånden over Rusland, fordi landet er en økonomisk og politisk vigtig stormagt i international sport.

Og så er der lagt op til endnu et langt kapitel i vor tids største sag om staters snyd med doping i sport, som set med danske øjne har det ekstra krydderi, at det var i netop denne sag, at IOC-medlem Kronprins Frederik i sommeren 2016 gik imod den danske regering, Danmarks Idrætsforbund og Anti Doping Danmarks fælles opfordring til IOC om at udelukke Rusland kollektivt fra OL i Rio de Janeiro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*