Frederiks forsvarstale falmer efter ny sag om fusk

”Rusland skal trække en kanin op af hatten for at undgå en ny straf”, konstaterer WADA-chef om det russiske antidoping-materiale og afslører, at data-oplysninger om positive prøver er blevet slettet, inden materialet blev udleveret til det internationale antidoping-agentur.

Som nyt IOC-medlem tog Kronprins Frederik i februar 2010 Kronprinsesse Mary med til de olympiske vinterlege i Vancouver, Canada. (Foto: Lars Jørgensen)
LARS JØRGENSEN

– Kronprins Frederik og hans hundrede kolleger i den internationale olympiske komite IOC kan tilsyneladende godt begynde at skrive en ny forsvarstale, hvis de ønsker at fortsætte deres årelange kamp for at bevare et godt forhold til den dopinganklagede olympiske stormagt Rusland.

For det næsten enslydende olympiske forsvar for en af verdens mest magtfulde sportsnationer, som stort set alle IOC-medlemmer kom med, da det internationale antidoping-agentur WADA på baggrund af tre uafhængige undersøgelser i sommeren 2016 slog fast, at den russiske stat i flere år frem til 2015 havde været involveret i systematisk doping af mindst tusinde af landets bedste atleter, falmer i disse dage hurtigere end bladene på efterårets træer.

Dengang anbefalede WADA og mange nationale antidoping-agenturer og idrætsforbund en kollektiv udelukkelse af alle russere fra OL i Rio de Janeiro. Men Kronprins Frederik og hans olympiske kolleger med IOC-præsident Thomas Bach i spidsen endte med at afvise enhver snak om kollektiv straf til Rusland. Og kort tid før legenes åbning fralagde IOC sig også ansvaret for at tage en beslutning og lod det i stedet være op til de internationale idrætsforbund på få dage at undersøge de mange mulige dopingsager individuelt og afgøre, om de russiske atleter var rene nok til at deltage i OL.

IOC’s beslutning betød, at et stort antal russiske atleter til Ruslands store tilfredshed fik lov til at deltage både ved OL i Rio de Janeiro og vinter-OL i Pyeongchang i 2018. Men nu er der en alvorlig risiko for, at den udskældte olympiske kompromisløsning rammer IOC’s medlemmer i nakken som en boomerang.

Ny formel proces

For selv om det er snart fem år siden, at det russiske whistleblower-par Yuliya Stepanova og Vitaly Stepanov sidst i 2014 stod frem i en dokumentar på den tyske tv-station ARD og afslørede den russiske statsdoping, inden de gik under jorden i USA, har WADA’s fortsatte efterforskning af sagen vist, at russerne tilsyneladende ikke har lært noget af den milde straf, IOC i sin tid gav dem. De seneste resultater af efterforskningen har for mange iagttagere tvært imod bekræftet, at IOC burde have lyttet til WADA’s anbefalinger og udelukket russerne kollektivt.        

Derfor eksploderede debatten om vor tids største statsdopingsag også i nyhedsmedier verden over, da WADA mandag formiddag bekræftede flere dages medieforlydender om, at agenturet har indledt en ny, formel proces imod russerne for at få en forklaring på, hvorfor der er tegn på fusk i det datamateriale om de russiske atleters dopingprøver, som agenturet fik adgang til i januar i år. Forlydenderne om, at WADA har bedt russerne om en forklaring på det mulige fuskeri, gav i weekenden anledning til mange mediespekulationer om, hvorvidt det IOC-kontrollerede antidoping-agentur ville forsøge at holde hånden over russerne.

Men søndag fortalte Anti Doping Danmarks direktør Michael Ask, som også er formand for Institut of National Anti-Doping Organisations (iNADO) til Sportspressen.dk, at WADA i fredags havde informeret ham om, at russerne havde fået en frist på tre uger til at forklare hullerne i det udleverede datamateriale.

Og efter et møde i WADA’s eksekutivkomite mandag bekræftede agenturet, at proceduren allerede blev sat i gang tirsdag den 17. september, hvilket betyder, at der nu kun er to uger til russernes frist udløber.

Positive sager slettet

Senere på dagen afslørede Jonathan Taylor, der er formand for WADA’s Compliance Review Committee, som overvåger, om de nationale antidoping-agenturer lever op til WADA’s regler, i et interview med The New York Times, at de mistænkelige huller i det russiske datamateriale drejer sig om, at der er tegn på, at oplysninger om positive sager er blevet slettet i materialet, inden agenturet midt i januar i år fik adgang til materialet på Ruslands nationale antidoping-laboratorium i Moskva.

På et spørgsmål om, hvad Rusland, som på trods af kraftige protester fra mange vestlige atleter og nationale antidoping-agenturer for et år siden blev genoptaget i WADA efter tre års udelukkelse, nu kan gøre for at undgå en ny straf, svarede Jonathan Taylor derfor:   

”Rusland skal trække en kanin op af hatten,” sagde WADA-chefen, men tilføjede, at det er vigtigt ikke at dømme russerne på forhånd, inden de er blevet hørt.

”Vi vil gerne give dem chance for at forklare sig.”

Ifølge Jonathan Taylor hersker der imidlertid ingen i tvivl om, at der er slettet oplysninger om positive dopingprøver i det udleverede russiske datamateriale. Den formelle proces, som WADA nu har sat i gang, handler kun om at få russernes svar på, hvorfor det er sket, understreger han overfor den amerikanske avis.

47 dopingsager og flere på vej

Under WADA’s første kontrolbesøg på det russiske laboratorium i januar kopierede agenturets eksperter ifølge det russiske nyhedsbureau Tass i alt 24 terabyte data-informationer om de russiske atleters dopingprøver i perioden 2012-2015. Desuden fik eksperterne sidst i april adgang til at kontrollere 2.262 russiske dopingprøver.

Indtil nu har WADA’s indsamling og analyser af det samlede russiske dopingmateriale ført til, at agenturet har sendt 47 russiske sager videre til de relevante internationale idrætsforbund, som har det endelige ansvar for at rejse dopingsagerne.

Ifølge en redegørelse, som blev offentliggjort efter agenturets ledelsesmøde mandag, er der ikke fusket med dataoplysningerne i de 47 sager. Men WADA har endnu ikke oplyst, hvor mange af de resterende sager, som agenturet har bebudet er på vej til behandling i de internationale idrætsforbund, der kan være fusket med.

Blandt de internationale idrætsforbund har atletikforbundet IAAF hidtil holdt den strammeste kurs overfor russerne. Ruslands atletikforbund har været suspenderet siden 2015 og fik forlænget udelukkelsen mandag, hvilket betyder, at kun enkelte nøje udvalgte russiske atleter får lov til at deltage i VM i Qatar, som begynder på fredag, under neutralt flag.   

Til gengæld har de fleste medlemmer af IOC holdt lav profil under i den seneste udvikling i statsdopingsagen. Men allerede efter vinter-OL i Pyeongchang i februar sidste år bød IOC den nationale olympiske komite i Rusland velkommen tilbage i den olympiske familie som fuldgyldigt medlem. Og ved årsskiftet gav IOC-præsident Thomas Bach klart udtryk for, at han mente, at russerne nu var straffet nok.

Kongelig U-vending

Hvad Kronprins Frederik mener om sagen, er til gengæld mere tvivlsomt. Da debatten om russerne var på sit højeste i sommeren 2016, advokerede det danske IOC-medlem først kraftigt for, at IOC skulle lytte til WADA’s anbefaling og udelukke Rusland kollektivt fra OL i Rio de Janeiro:

”Kollektiv afstraffelse er ikke noget, vi normalt bruger i den vestlige verden, og det er heller ikke noget, man bør bruge. Men i det her tilfælde har vi så mange beviser på, at det er styret højt oppe i systemet. Derfor er man nødt til at statuere et eksempel. Det gik så ud over russerne, men det er berettiget. Der er beviser på, at russerne har en bevidst politik om det her. Så er vi nødt til at gå ind og sige: Godt, vi bryder os ikke om det her princip, men vi er nødt til at udelukke Jer alle sammen,” sagde kronprinsen i et stort interview med Ekstra Bladet.

Men tre dage efter legenes åbning havde den kommende danske konge tilsyneladende ændret mening og tilpasset den efter IOC’s ledelse. Han lavede i hvert fald en kongelig U-vending, da BT bad ham om at kommentere IOC-ledelsens beslutning om at tillade russere at deltage i OL på trods af WADA’s anbefalinger:

”Der er faldet en beslutning, og den står jeg også inde for. Det må jeg sige,” lød det fra Kronprins Frederik i en kommentar, hvor han ligeledes forsøgte at forklare, hvorfor han havde ændret holdning og nu ikke længere var på linje med den danske regering, Danmarks Idrætsforbund og Anti Doping Danmark i sagen.

Af samme årsag udløste kronprinsens U-vending et politisk efterspil i Folketinget, fordi Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen inden kronprinsens optagelse i IOC i 2009 havde slået fast, at han ikke måtte udtrykke holdninger, der var i strid med den danske regerings.

Spørgsmålet er nu, hvilken holdning Kronprins Frederik har til den russiske statsdopingsag i dag, hvis det med WADA-chefen Jonathan Taylors ord ikke lykkes russerne at trække en kanin op af hatten og modbevise antidoping-agenturets tilsyneladende veldokumenterede indicier på, at russerne har fusket med bevismaterialet i sagen for at skjule deres sportslige forbrydelse.

Men det danske IOC-medlem har stadig to uger til at danne sig en mening om den seneste udvikling i sagen og eventuelt skrive en ny forsvarstale, hvis ellers han kan blive enige med Danmarks nye regering og IOC’s ledelse om indholdet af talen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*