Tre ugers tovtrækkeri

WADA’s nye sag mod Rusland, som agenturet beskylder for at have slettet dataoplysninger om positive russiske dopingprøver, kan blive en ny langvarig affære i statsdopingsagen, som allerede har varet i fem år.

WADA's afgående præsident, IOC-medlem Craig Reddie, offentliggjorde mandag agenturets straf til Rusland. (Foto: WADA)

Hvis det internationale antidoping-agentur WADA i sidste uge havde en kommunikationsstrategi om at holde sin nye sag mod Rusland helt tæt til kroppen uden offentlig debat, lykkedes strategien ikke særlig godt. Den holdt i hvert fald kun i få dage.

Sagen blev indledt tirsdag den 17. september, hvor WADA i al ubemærkethed gav det russiske antidoping-agentur RUSADA og Ruslands sportsministerium en frist på tre uger til at forklare, hvorfor positive dopingprøver tilsyneladende er blevet slettet i det datamateriale fra antidoping-laboratoriet i Moskva, som agenturet har fået adgang til under efterforskningen af den russiske statsdopingsag.

Men allerede fredag den 20. september kunne den tyske tv-station ARD afsløre, at WADA’s nye sag imod russerne skulle drøftes på et møde i agenturets ledende eksekutivkomite i denne uge.

Og lørdag den 21. september kunne Sportspressen.dk tilføje, at WADA havde informeret Anti Doping Danmarks direktør Michael Ask om, at Rusland havde fået tre uger til at forklare, hvorfor der angiveligt er fusket med det udleverede datamateriale om de russiske atleters positive dopingprøver.

Da WADA efter eksekutivkomiteens møde mandag formiddag bekræftede begge oplysninger, var agenturet nye sag imod russerne derfor ikke længere nogen nyhed.

Medier verden var allerede i fuld gang med at analysere sagens mulige konsekvenser for Ruslands deltagelse i internationale sportskonkurrencer, mens sidste års voldsomme mediekritik af WADA for at have lukket russerne for tidligt ind i varmen efter tre års udelukkelse igen tog til i styrke.

Modstridende interesser

WADA’s kommunikationsstrategi, eller mangel på samme, ser derfor ud til at have resulteret i mindst tre ugers idrætspolitisk tovtrækkeri om, hvem der har det største ansvar for, at den russiske statsdopingsag stadig plager sportsverden, fem år efter den blev afsløret.

Men tovtrækkeriet kan sagtens vare helt frem til slutningen af november, hvor WADA er vært for sin næste verdenskonference om doping i sport, som skal holdes i Polen, eller endnu længere frem i tiden.

Også selv om beskyldningerne mod russerne for fusk med bevismaterialet ikke kommer bag på ret mange i den internationale antidoping-verden. Hvilket blandt andet skal set i lyset af, at den russiske hackergruppe Fancy Bear allerede efter dopingafsløringen i sin tid reagerede ved at bryde ind i WADA’s computersystem og lække fortrolige dataoplysninger om vestlige atleter.

Når russernes svarfrist er udløbet om nu to uger, skal de forskellige interessenter i WADA, som styres og finansieres af verdens regeringer og den internationale olympiske komite IOC i fælleskab, først forsøge at nå til enighed om enten at trække anklagen om fusk med beviserne i statsdopingsagen tilbage eller idømme russerne en passende straf for deres forsøg på at skjule en af de største forbrydelser i sportshistorien.

WADA’s 20-årige historie har vist, at netop denne kompromissøgende idrætspolitiske øvelse er en af de største udfordringer i det internationale antidoping-samarbejde.

Kombinationen af nationale politikere og privatansatte sportsledere udgør et kludetæppe af modstridende politiske og økonomiske interesser, som ofte har det med at trække det internationale antidoping-arbejde i hver sin retning. Og det er sjældent i retning mod større uafhængighed i behandlingen af dopingsager, hvor der både er penge og national prestige på spil.

Nye spillere på banen

Samtidig har det ikke gjort det internationale antidoping-arbejde lettere, at de nationale politikere og private sportsledere i de senere år har fået selskab af flere nye, stærke spillere på banen, som ønsker at give deres besyv med.

Når WADA orienterede Michael Ask om den seneste udvikling i den russiske statsdopingsag, inden offentligheden fik kendskab til den, er det angiveligt fordi, han er formand for 67 nationale antidoping-agenturer, som på Institute of National Anti-Doping Organisations (iNADO) i Bonn i Tyskland samarbejder om at bekæmpe doping.

Sammen med flere nye grupperinger af atleter, som eksempelvis Global Athlete, har iNADO udviklet sig til at være en stærk med- og modspiller, som WADA er begyndt at lytte mere til. Ikke mindst fordi de nationale antidoping-agenturer udfører langt størstedelen af det praktiske arbejde med at bekæmpe doping i sport.

Så sent som i sommer mødtes Michael Ask og WADA’s præsident Craig Reedie i København, hvor de aftalte at lægge sidste års stridigheder om taktikken i den russiske statsdopingsag bag sig og i stedet styrke samarbejdet og forbedre kommunikationen mellem de to ledende aktører i den internationale antidoping-verden.

Det er formentlig i det lys, WADA’s orientering af Michael Ask om den nye sag mod russerne i fredags skal ses. Men samtidig har iNADO fortsat sin egen dagsorden, som ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med WADA-ledelsens.

Støtte til RUSADA

Eksempelvis gav Michael Ask i sidste måned i et interview med Play the Game udtryk for, at både WADA og den internationale sportsdomstol CAS bør gøres helt uafhængige af såvel sportslige som politiske interesser, hvilket der næppe kan findes flertal for i den nuværende WADA-ledelse.

Og i går udsendte iNADO en erklæring, som beklagede, at WADA sandsynligvis vil være tvunget til at udelukke et af instituttets medlemmer, det russiske antidoping-agentur RUSADA, hvis de nye beskyldninger mod russerne for at have slettet data om positive russiske dopingprøver kan dokumenteres.

I givet fald står RUSADA til at blive udelukket, selv om agenturet ikke nødvendigvis har været involveret i forbrydelsen. Det kræver WADAs ’non-compliance-regler’.

”RUSADA har, lige siden agenturets genetablering efter de tidligere ansattes korrupte aktiviteter, vist sig at være en ivrig og respekteret deltager i det internationale antidoping-arbejde,” udtalte iNADO’s direktør Graeme Steel og understregede, at instituttet fortsat vil støtte det nye RUSADAs bestræbelser på at påvirke Ruslands antidoping-arbejde i en positiv retning.

Træd tilbage

På samme måde har de aktive sportsudøveres talspersoner i Global Athlete ligeledes deres egne helt klare meninger om, hvilke konsekvenser, den nye sag om påstået russisk fusk med dopingbeviser bør få.

I går opfordrede Global Athlete-direktør Rob Koehler i et åbent brev både WADA’s præsident Craig Reedie, direktør Olivier Niggli og formanden for agenturets Compliance Review Committee Jonathan Taylor til at trække sig tilbage på grund af deres håndtering af den russiske statsdopingsag.

I brevet udtalte Rob Koehler, at WADA’s ledelse blandt andet har svigtet, når det drejer sig om at beskytte de rene atleter og stoppe korruption i den olympiske bevægelse.

”Ledelsen dur ikke. Derfor opfordrer vi dem til at opsige deres kontrakter og træde tilbage omgående. Sportens fremtid afhænger af det”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*