165 nye russiske dopingsager afsløret i år

I dag udløber WADA’s tre ugers frist til Rusland om at forklare tegn på fusk med dopingbeviser i den fem år gamle statsdopingsag, hvor både præsident Putins regering og flere end tusinde russiske eliteatleter er under mistanke for at have været involveret i sportslig svindel.

Yuri Ganus er direktør for Ruslands antidoping-agentur. Han har flere gange opfordret regeringen til at rense ud i russisk sport efter statsdopingskandalen. Hidtil har opfordringerne været forgæves.
Lars Jørgensen

Ruslands antidoping-agentur, RUSADA, har i de første ni måneder af 2019 afsløret russiske atleter i at have begået intet mindre end 165 mulige brud på de internationale antidoping-regler. Det oplyste agenturets vicedirektør Margarita Pakhnotskaya i går til det russiske nyhedsbureau TASS.

Det er 19 flere sager end det nationale antidoping-agentur afslørede hele sidste år, hvor der var 146 dopingsager i Rusland.

Og der er tale om næsten en tredobling af antallet af russiske dopingsager i forhold til 2017, hvor RUSADA identificerede 59 sager på et tidspunkt, hvor agenturet ikke var godkendt af det internationale antidoping-agentur WADA på grund af den russiske statsdopingskandale.

Tre ugers frist

De nye russiske dopingtal blev offentliggjort dagen før WADA’s tre ugers frist til Rusland om at forklare tegn på fusk med de russiske atleters dopingdata, som WADA har fundet i det omfattende datamateriale, agenturet i januar i år fik adgang til på det russiske antidoping-laboratorium i Moskva, udløber.

Dataoplysningerne indgår som bevismateriale i WADA’s efterforskning af flere end tusinde russiske eliteatleter, der er under mistanke i landets fem år gamle statsdopingsag, som det internationale antidoping-agentur anklager præsident Putins regering for at være ansvarlig for.

Senest i dag skal RUSADA og det russiske sportsministerium forklare WADA, hvorfor positive dopingprøver fra russiske atleter tilsyneladende er blevet slettet i de data, agenturet fik udleveret i januar.

Hvis russerne ikke kommer med en god forklaring, står Rusland til at blive helt eller delvist ekskluderet fra deltagelse i internationale sportskonkurrencer for anden gang, siden den tyske tv-station ARD sidst i 2014 afslørede statsdopingskandalen med hjælp fra det russiske whistleblowerpar Yuliya Stepanova og Vitaly Stepanov.

Tilbundsgående undersøgelse

Set i lyset af WADA’s aktuelle doping-deadline til russerne sender RUSADA’s offentliggørelse af landets dopingstatistik for de første ni måneder af 2019 et signal til sportsverden om, at mange russiske atleter stadig doper sig i stor stil.

Men de nye tal er også med til at understrege, at RUSADA efter agenturets genoptagelse i WADA i september 2018 tilsyneladende tager sin opgave med at kontrollere de russiske atleter langt mere alvorligt nu end tidligere.    

Så sent som i sidste uge opfordrede direktøren for RUSADA, Yuri Ganus, da også de russiske politikere til at iværksætte en tilbundsgående undersøgelse af hele Ruslands sportsadministration.

”Vores sport fortjener at være et fuldgyldigt medlem af den internationale sportsfamilie, men først er vi nødt til at fjerne de uacceptable metoder og personer, som har drevet sporten ud til randen og miskrediteret den for øjnene af hele verden,” skrev Yuri Ganus i et åbent brev.

Dobbeltstandard

Men andre russere mener fortsat, at WADA’s nidkære efterforskning af de russiske atleter er udtryk for en dobbeltstandard i det internationale antidopingarbejde.

En dobbeltstandard, som mange russere fandt dokumenteret fornylig, da den amerikanske verdensmester på 100 meter, Christian Coleman, opdagede et smuthul i de internationale antidopingregler og gik fri for straf i en sag, hvor han af USA’s antidoping-agentur blev beskyldt for at have brudt WADA’s whereabout-regler tre gange indenfor et år, hvilket under normale omstændigheder betyder to års karantæne.

Med hjælp fra dygtige advokater lykkedes det imidlertid Christian Coleman at argumentere for, at kun to af hans tre regelbrud lå indenfor tidsrammen på et år, mens den tredje forseelse lå udenfor.

”Dette var endnu en illustration af den dobbeltstandard, der er i kampen imod doping,” sagde Ruslands VM-sølvmedaljevinder i 110 meter hækkeløb, Sergei Shubenkov, under sidste uges VM i atletik i Doha i Qatar.

”Jeg har kendt til denne dobbeltstandard i lang tid, og det stod hurtigt klart for mig, at tilgangen til Rusland er biased. Det betyder, at der stilles langt skrappere krav til Rusland. Situationer som den med Coleman kaster lys på, hvordan det foregår. Og det har fået mange mennesker til at forstå, at den tilgang, der er til Rusland, også bør gælde andre lande,” sagde Sergei Shubenkov i et interview med TASS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*