USA vil straffe international dopingsvindel med op til ti års fængsel

Repræsentanternes Hus i den amerikanske kongres har godkendt et nyt antidoping-lovforslag, som kriminaliserer organiseret dopingsvindel i international sport.

Lovforslaget er opkaldt efter den tidligere leder af Ruslands antidoping-laboratorium, Grigory Rodchenkov, som hjalp med at afsløre den russiske stats svindel med doping, inden han flygtede til USA. (Foto: Anti-Doping Science, YouTube)
Lars Jørgensen

USA’s nye antidoping-lovforslag ’The Rodchenkov Act’, som har en strafferamme på op til ti års fængsel og anbefaler bøder på op til én million dollar for organiseret dopingsvindel i international sport, blev i går godkendt af Repræsentanternes Hus i den amerikanske kongres.

Lovforslaget er opkaldt efter den russiske whistleblower Grigory Rodchenkov, som for tre år siden var med til at afsløre den russiske stats organiserede svindel med doping før og under de olympiske vinterlege i Sochi i 2014. Forslaget kriminaliserer internationale dopingbagmænd, men ikke dopede atleter, som fortsat kun kan få karantæne fra deres sport.

Senatet og præsidenten mangler stadig at godkende lovforslaget. Men det betragter de amerikanske politikere bag forslaget nu blot som en formalitet, før den nye antidoping-lov kan træde i kraft med det formål at lade amerikanske myndigheder retsforfølge dopingbagmænd internationalt på samme måde, som USA har haft succes med at retsforfølge en række korrupte fodboldledere i og omkring det internationale fodboldforbund FIFA.

Mange af de internationale fodboldledere fra især Syd- og Mellemamerika, som hidtil er blevet retsforfulgt, er straffet med bøder og fængselsstraffe i USA, fordi en stor del af deres lyssky økonomiske transaktioner foregik via nordamerikanske selskaber og pengeinstitutter.

Amerikanske interesser på spil

USA’s nye antidoping-lovforslag, som har været til politisk forhandling i kongressen igennem det seneste år, betragtes blandt andet som kontroversielt i Rusland, fordi en endelig vedtagelse af loven vil give USA en hidtil uset magt til at efterforske og straffe organiseret svindel med doping i international sport.

I Washington betragtes lovforslaget dog først og fremmest som en beskyttelse af sportslige og økonomiske amerikanske interesser i internationale stævner, hvor en eller flere amerikanske atleter deltager, hvor sponsorerne har forretninger i USA, og hvor amerikanske tv-selskaber har betalt for retten til at transmittere begivenheden.

Lovforslaget fremhæver, at organiseret dopingsvindel i internationale sportsstævner ikke kun skader rene amerikanske atleter, men også amerikanske sportssponsorer, rettighedshavende amerikanske sportsmedier, amerikanske sportsorganisationer og amerikanske sportsfans, som betaler for at se fair konkurrencer.

”Organiseret dopingsvindel i store, internationale sportskonkurrencer underminerer ikke kun integriteten og værdien af disse begivenheder, men af al organiseret sport rundt omkring i verden, inklusive i USA,” hedder det i bemærkningerne til lovforslaget.

”Dopingsvindel truer sportens økonomiske værdi, som i USA er på over 500 milliarder dollar om året, og svindlen er ofte forbundet med andre illegale aktiviteter som bestikkelse og pengehvidvask.”

Vidnebeskyttelse og erstatningskrav

Hvis det amerikanske lovforslag også vedtages i senatet og underskrives af præsidenten, vil det blandt andet give USA’s antidoping-agentur USADA bedre mulighed for at efterforske dopingsager i et tæt samarbejde med andre amerikanske myndigheder, som i modsætning til USADA har lov til at foretage ransagninger og beslaglæggelser samt stævne mistænkte forbrydere.

Endvidere har lovforslaget til formål at beskytte whistleblowere som Grigory Rodchenkov og hans russiske landsmænd Yuliya og Vitaly Stepanov, som i december 2015 afslørede den russiske doping-konspiration i en tysk tv-dokumentar, inden parret flygtede til USA.

”Ved at kriminalisere disse konspirationer, vil whistleblowere blive omfattet af eksisterende love om beskyttelse af vidner og informanter,” lyder det i de amerikanske politikeres begrundelse for lovforslaget, som også giver rene atleter, der føler sig snydt af statsdopede konkurrenter mulighed for at få offentlig hjælp til at rejse civile erstatningskrav.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*