Putin under pres efter nye hackerangreb på antidoping-organisationer

Ifølge den amerikanske computergigant Microsoft har den statsstøttede russiske hackergruppe Fancy Bear i den seneste måned angrebet mindst 16 nationale og internationale antidoping- og sportsorganisationer.

Ruslands præsident Vladimir Putin. (Foto: en.kremlin.ru/YouTube)
Lars Jørgensen

I et forsøg på at ændre den statsstøttede dopingkultur i russisk sport opfordrede Ruslands nationale antidoping-direktør Yuriy Ganus i et interview med Sportspressen.dk i går landets præsident Vladimir Putin til at stille sig i spidsen for en revolution af russisk sport.

Ifølge antidoping-direktøren vil det med præsidentens hjælp tage 5-10 år at ændre de russiske sportsmyndigheders attitude i forhold til snyd med doping og en hel generation af russiske atleter at forandre en dopingkultur, som er dybt forankret i de statslige sportsmyndigheders idrætspolitiske strategi.

Og presset på præsident Putin er ikke blevet mindre, efter den amerikanske computergigant Microsoft i aftes afslørede, at den statsstøttede russiske hackergruppe Fancy Bear i den seneste måned har angrebet mindst 16 nationale og internationale antidoping-agenturer og sportsorganisationer.

Russisk efterretningstjeneste

For tre år siden stod Fancy Bear bag flere lignende hackerangreb mod blandt andre det internationale antidoping-agentur WADA, den internationale olympiske komite IOC og det internationale atletikforbund IAAF og stjal fortrolige oplysninger om flere hundrede vestlige atleters tilladelse til af sundhedsmæssige årsager at tage medicin, som ellers er på WADA’s liste over forbudte dopingstoffer.

Dengang blev de russiske hackerangreb betragtet som en reaktion på, at WADA havde opfordret IOC til at udelukke Rusland fra OL i Rio de Janeiro efter afsløringen af det russiske statsdopingsystem, som flere end tusinde russiske eliteatleter ifølge det internationale antidoping-agentur var involveret i.

I fjor fastslog en amerikansk domstol, at de russiske hackerangreb blev udført af personer med tilknytning til både Fancy Bear og den russiske efterretningstjeneste GRU og tiltalte syv navngivne russiske efterretningsofficerer.

Ifølge tiltalen har de syv russere hacket sig ind i amerikanske og internationale organisationers computere lige siden december 2014, hvor det russiske whistleblowerpar Yuliya og Vitaly Stepanov stod frem i en tysk tv-dokumentar og afslørede den russiske statsdopingskandale.

Præsidentens tavshed  

Ifølge Microsoft begyndte Fancy Bears nye angreb på sportens organisationer den 16. september i år, dagen før WADA officielt gav det russiske antidoping-agentur RUSADA og Ruslands sportsministerium tre uger til at forklare, hvorfor tusindvis af dopingprøver fra russiske atleter var slettet i det datamateriale, som WADA i januar fik udleveret fra det russiske antidoping-laboratorium i Moskva med henblik på at få identificeret og straffet de skyldige atleter.

En talsmand for WADA oplyste i aftes, at antidoping-agenturet har noteret sig Microsofts advarsel om, at Fancy Bear er på spil igen, men at det denne gang tilsyneladende ikke er lykkedes russerne at stjæle oplysninger fra agenturet. Det gør dog ikke sagen mindre belastende for præsident Putin.

For selv om den russiske antidoping-direktør Yuriy Ganus slår fast, at præsident Putin i hans øjne ikke nødvendigvis har været personligt involveret i hverken statsdopingskandalen eller forsøget på at skjule databeviserne i sagen, har præsidenten heller aldrig udtalt sin officielle støtte til antidoping-direktørens kamp for en ren sport i Rusland.

Derfor kan Putins tavshed tolkes som om, han samtykker eller i det mindste vender det blinde øje til de russiske sportsforbrydelser, hvilket underbygges af, at præsidenten er tidligere efterretningsofficer og må formodes at være fuldt informeret om, hvad den russiske efterretningstjeneste foretager sig.

Chok i vente

Da præsident Putin desuden er kendt for at bruge sport som et politisk våben både nationalt og internationalt, og Rusland samtidig er en af de mest magtfulde sportsnationer i verden, er det nærliggende at tro, at præsidenten i disse dage følger ekstra godt med i den seneste udvikling i statsdopingsagen, der af Yuriy Ganus betegnes som en sag, de russiske sportsmyndigheder ikke kan vinde.

Ikke mindst fordi WADA siden 2018 har haft magt til at udelukke Rusland kollektivt fra deltagelse i OL og andre store internationale sportsbegivenheder som f. eks. VM i fodbold. Den magt ventes det internationale antidoping-agentur nu at udnytte, når agenturets dataeksperter formentlig inden udgangen af november er færdig med at analysere det russiske sportsministeriums svar på agenturets 31 kritiske spørgsmål om de slettede dataoplysninger om de russiske atleter.

I givet fald vil præsident Putin til den tid stå med et alvorligt forklaringsproblem over for den russiske befolkning. Eller som Yuriy Ganus mandag formulerede det i sit interview med Sportspressen.dk:

”De færreste russere har nogen ide om, hvad der nu er i vente. Langt fra alle russiske atleter har en anelse om det. Og mange russiske sportsledere enten vil ikke eller kan ikke forestille sig det. De får snart et stort chok.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*