Indhentet af fortiden

Med FIFA’s livstidsudelukkelse af Ricardo Teixeira er et af fodboldhistoriens mest kriminelle familiedynastier fortid. Men FBI og det amerikanske retsvæsen vil stadig gerne have den 72-årige tidligere præsident for Brasiliens fodboldforbund og eks-svigersøn af FIFA’s tidligere præsident Joao Havelange udleveret til retsforfølgelse i USA.

Joao Havelange og Ricardo Teixeira i deres velmagtsdage.
Lars Jørgensen

– Ricardo Teixeiras vej til magten og pengene i brasiliansk fodbold, hvor han fra 1989 til 2012 var præsident for landets fodboldforbund, er som taget ud af en mafiafilm. Det er hans afsked med fodbold også.

Forleden afsluttede det internationale fodboldforbund FIFA’s etiske komite sin årelange efterforskning af den 72-årige brasilianers fodboldforretninger i perioden 2006 til 2012 med at erklære ham skyldig i korruption for et tocifret millionbeløb, som forbundet straffede med udelukkelse fra fodbold på livstid og en bøde på én million schweizerfranc.

Dermed er Ricardo Teixeira den seneste af flere end 40 korruptionsmistænkte fodboldledere fra især Syd- og Mellemamerika, som den amerikanske efterretningstjeneste FBI siden 2015 har efterforsket med henblik på at få dem stillet for en dommer i USA’s retsvæsen, der er blevet indhentet af en forbryderisk fortid på fodboldsportens første klasse.

I brasilianerens tilfælde er der tale om en så belastet fortid som notorisk sportsforbryder, at den indenfor fodboldsporten formentlig kun overgås af hans nu afdøde landsmand Joao Havelange. En magtfuld og gennemkorrupt sportspolitiker, som inden sin død i 2016 både nåede at være præsident i FIFA fra 1974 til 1998 og medlem af den internationale olympiske komite, IOC, fra 1963 til 2011.

Men de to brasilianske fodboldforbryderes skæbnefællesskab er heller ingen tilfældighed.

41 millioner dollar i bestikkelse

Joao Havelange var i næsten tre årtier Ricardo Teixeiras svigerfar. Men selv om FIFA-præsidentens datter, Lucia, og hans lærevillige svigersøn blev skilt i 1997, fik skilsmissen tilsyneladende ingen indflydelse på forholdet mellem de to fodboldbosser.

Begge var i hvert fald aktive spillere på den kriminelle fodboldscene helt frem til begyndelsen af indeværende årti, hvor FIFA i 2012 efter årelange mediespekulationer nødtvungent bekræftede, at både Ricardo Teixeira og Joao Havelange var involverede i den såkaldte ISL-retssag.

Under retssagen kom det frem, at parret igennem årtier havde udnyttet deres magtfulde positioner i FIFA som henholdsvis præsident og medlem af forbundets eksekutivkomite til at få udbetalt et samlet beløb på mindst 41 millioner dollar i bestikkelse fra marketingfirmaet ISL mod til gengæld at sikre firmaet lukrative tv-aftaler med det internationale fodboldforbund.

Men der skulle en schweizisk højesteretskendelse til for at få FIFA til at bekræfte, at Joao Havelange og Ricardo Teixeira var to af fodboldsportens topnavne i en kreds af internationale sportsledere, som havde taget sig godt betalt i hemmelige forretninger med ISL, indtil marketingfirmaet krakkede i 2001.

For fodboldforbundet havde to år forinden indgået en aftale med de to brasilianere om ikke at offentliggøre deres indblanding i sagen, hvis de tilbagebetalte henholdsvis 2,5 millioner dollar og 500.000 dollar til forbundet. Det gjorde de hellere end gerne. Men ISL-retssagen endte alligevel med at blive begyndelsen til enden på et af fodboldhistoriens mest kriminelle familiedynastier.

Søn af belgisk våbenhandler

Joao Havelange blev født i Rio de Janeiro i 1916. Han var søn af en belgisk våbenhandler, som var udvandret til Brasilien. Her tjente faderen tjente så mange på at handle med våben, at han havde råd til at sende sønnen på kostskole i Frankrig.

Efter hjemkomsten til Brasilien gennemførte Joao Havelange en jurauddannelse og debuterede som 20-årig på det brasilianske vandpolo-landshold under OL i Berlin. Men da hans sportskarriere lakkede mod enden efter endnu en OL-deltagelse i Helsinki i 1952, fandt våbenhandlerens søn ud af, at han kunne kombinere sin interesse for jura og sport i en ny rolle som idrætspolitiker.

Fra 1958 til 1975 var Joao Havelange præsident for Brasiliens idrætsforbund, hvor han blandt andet arbejdede tæt sammen med landets militærregime, som i 1964 tog magten i Brasilien og sad på den helt frem til 1985.

Året før militærkuppet var Joao Havelange blevet medlem af IOC. Og det var under militærregimet, han skabte den magtposition i både brasiliansk og international sport, som i 1974 gjorde det muligt for ham at blive valgt til præsident i FIFA.

”Jeg er kommet for at sælge et produkt, der hedder fodbold,” lovede den nyvalgte præsident og antydede dermed, hvad der var i vente i et internationalt fodboldforbund, som siden brasilianerens indtræden på scenen har tjent ufatteligt mange milliarder på at sælge sit populære produkt til betalingsvillige marketingfirmaer og tv-selskaber over hele verden.

Af samme årsag vendte mange fodboldledere det blinde øje til, at Joao Havelanges forretningsmetoder ikke altid var helt fine i kanten, og at en stor del af pengene havnede i hans egne dybe lommer. For i hele sin embedsperiode i FIFA sørgede han for, at de fleste andre ledende medlemmer af fodboldfamilien også fik en lille bid af kagen, hvilket både ISL-retssagen og FBI-retssagen indeholder mange eksempler på.

Konsekvenserne stadig synlige

Derfor kom det heller ikke bag på ret mange, at Joao Havelange i 1989 var i stand til at få valgt sin daværende svigersøn til posten som præsident for Brasiliens fodboldforbund, selv om forretningsmanden Ricardo Teixeira ikke havde andre fodboldfaglige kvalifikationer til jobbet, end at han var i familie med FIFA’s præsident.

På grund af sin fremskredne alder havde Joao Havelange imidlertid hårdt brug for en kronprins, som han stolede på kunne varetage hans mange økonomiske interesser i fodboldsporten.

Da præsidentposten i det nationale fodboldforbund samtidig gav Ricardo Teixeira en plads i ledelsen af både FIFA og det sydamerikanske fodboldforbund CONMEBOL, var svigersønnen derfor en væsentlig årsag til, at Joao Havelange kunne beholde en stor del af sin magt over fodboldsporten også efter 1998, hvor han gik af som FIFA-præsident.

En anden årsag var, at det lykkedes Joao Havelange at få valgt sin egen generalsekretær i FIFA, Sepp Blatter, som ny præsident i fodboldforbundet. For året efter blev Sepp Blatter også medlem af IOC.

Takket være især Sepp Blatter og Ricardo Teixeira var Joao Havelange en magtfaktor i både FIFA og IOC næsten helt frem til sin død som 100-årig i 2016. På dette tidspunkt havde vennerne i de to idrætsorganisationer opfyldt hans sidste store ønske om både at få VM i fodbold til Brasilien i 2014 og OL til Rio de Janeiro i 2016.

Et par år forinden havde både interne og eksterne undersøgelser af deres aktiviteter ganske vist kastet så meget grus i trekløverets pengemaskine, at de en efter en røg ud af FIFA og IOC efter pres fra en undrende offentlighed, som stadig har svært ved at fatte deres forbrydelsers omfang. Men konsekvenserne af deres handlinger er i høj grad stadig synlige.

Alle tre har haft en stor finger med i det beskidte spil om flere af nutidens største internationale sportsbegivenheder, som flere af værtslandene beskyldes for at have bestukket sig til. F. eks. Ruslands værtsskab for VM i fodbold sidste år og det kommende VM i fodbold i Qatar.

Luksusvilla i Miami

I FIFA’s begrundelse for at udelukke Ricardo Teixeira på livstid understreger forbundets etiske komite da også, at brasilianerens korruptionssag er en af de hidtil groveste i fodboldforbundet, at hans eneste motivation har været at berige sig selv i et uhørt omfang, og at det har været svært at få øje på en eneste formildende omstændighed.

Men Ricardo Teixeira tager formentlig hverken FIFA’s livstidsudelukkelse og eller bøde på én million schweizerfranc særlig tungt. Han er sandsynligvis bare lettet over, at det indtil videre er lykkedes ham at undgå udlevering til retsforfølgelse i USA, hvor flere af hans medsammensvorne er idømt hårde fængselsstraffe for langt mindre økonomiske forbrydelser end han er anklaget for.

Da ISL-retssagen i 2012 tvang ham til at gå som præsident for det brasilianske fodboldforbund, forlod han sit hjemland som en ydmyget mand og slog sig ned i sin luksusvilla i Miami i Florida i USA. Men da han to år senere fik færten af, at FBI var på sporet af ham, flygtede han hurtigt hjem til Brasilien igen og satte sin amerikanske millionvilla til salg, inden han blev pågrebet.

Selv om FBI og det amerikanske retsvæsen fortsat forsøger at få Ricardo Teixeira udleveret, sker det dog næppe. For Brasilien udleverer ikke sine statsborgere.

Offentlighedens dom

Den foreløbige udgang på kriminalhistorien om Joao Havelanges tidligere svigersøn er derfor, at han slipper for anden straf end den livstidsudelukkelse fra fodbold, som han i en alder af 72 år nu har fået og derfor næppe betragter som andet end en symbolsk straf.

FIFA’s bøde er formentlig heller ikke af en størrelse, som får Ricardo Teixeira til at ligge søvnløs om natten. Selv om hans tidligere svigerfar er død, og flere af hans venner sidder i fængsel, er det for en mand med hans fortid næppe noget problem at skaffe én million schweizerfranc.

Men FIFA’s efterforskningsrapport om Ricardo Teixeiras kriminelle fortid indeholder omvendt så mange detaljer om hans forretninger i både det brasilianske og sydamerikanske fodboldforbund, at han næppe kan vide sig sikker på, at der ikke er en offentlig anklager i hans hjemland, som nu vil forsøge at få ham dømt ved en brasiliansk domstol.

I et land, som fængsler korrupte præsidenter på stribe, kan en tidligere fodboldpræsident, der nu officielt er stemplet som korrupt, formentlig heller aldrig vide sig helt sikker på at gå fri af offentlighedens dom.

I givet fald vil historien om Ricardo Teixeira også i den henseende være som taget ud af en mafiafilm. Og for mange fodboldelskere vil det uden tvivl være en god afslutning på historien om en mand, som var med til at forvandle sporten til en legeplads for nogle af verdens største forbrydere.

Ikke mindst fordi det lykkedes hans tidligere svigerfar at slippe for anden straf end et dårligt eftermæle.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*