OL-prinsens pressebilleder forbudt for pressen

Da Sportspressen.dk i går tog imod Royal Run’s tilbud til pressen om at benytte motionsløbets pressebilleder og publicerede et billede af Kronprins Frederik midt i en flok glade løbere sammen med en kritisk artikel om det danske IOC-medlem, bad Royal Run's kommunikationsansvarlige medarbejder straks om at få billedet fjernet.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary er både til OL og Royal Run. (Foto: Lars Jørgensen)
Lars Jørgensen

– Pressecensur er normalt noget, danskere forbinder med autoritære stater, hvor styret forsøger at undertrykke pressen ved at forbyde enhver kritisk ytring om styret. Omvendt er det en demokratisk tradition i Danmark, at pressen er fri til at kritisere det til enhver tid siddende styre. Ifølge Pressenævnet har den danske presse oven i købet en særlig pligt til at være kritisk.

”Kritik bør udvises over for nyhedskilderne, i særdeleshed når disses udsagn kan være farvet af personlig interesse eller skadeforvoldende hensigt,” fastslår Pressenævnet blandt andet i sine vejledende regler for god presseskik.

Denne opfattelse af den danske presse som en kritisk, demokratisk kontrolfunktion forsøger Sportspressen.dk at leve op til i sin dækning af dansk og international idrætspolitik, hvilket adskillige artikler om idrætspolitik i blandt andre præsident Vladimir Putins Rusland, præsident Aleksandr Lukasjenkos Hviderusland og emir Tamim bin Hamad Al Thanis Qatar vidner om.

Af samme årsag kom det i går bag på redaktionen, at Sportspressen.dk tilsyneladende ikke har samme adgang til pressemateriale om Danmarks kommende konge, IOC-medlem Kronprins Frederik, som den øvrige danske presse har.

Få timer efter at redaktionen havde taget imod et generøst tilbud fra arrangørerne af Kronprins Frederiks eget motionsløb, Royal Run, til pressen om at benytte løbets pressebilleder i forbindelse med redaktionel omtale af Royal Run, bad løbets ansvarlige kommunikationskonsulent, Bodil Kjærgaard fra DIF og DGI’s fælles sundhedskampagne ’Bevæg dig for livet’, som er medarrangør af Royal Run, i hvert fald Sportspressen.dk om at fjerne sit valgte pressebillede af en storsmilende Kronprins Frederik i rask trav midt i en flok glade Royal Run-løbere.

Offentliggjort i andre medier

Det valgte pressebillede fra Royal Run er taget af en af Danmarks bedste sportsfotografer, Lars Møller, og det har tidligere været offentliggjort af flere andre danske medier i forbindelser med deres omtale af Royal Run. Sportspressen.dk brugte pressebilledet som illustration til en aktuel artikel om en massiv international kritik af IOC og WADA’s håndtering af den russiske statsdopingskandale under overskriften ’Olympisk mester i at løbe fra ansvaret’.

Artiklen sætter blandt andet sætter fokus på, at Kronprins Frederik for nogle år siden af Anti Doping Danmarks tidligere formand Bengt Saltin blev opfordret til at udnytte sin position i IOC til at gå langt mere aktivt ind i antidoping-kampen og påvirke IOC’s øverste ledelse til at udelukke nationer, som ikke har en troværdig dopingkontrol, fra de olympiske lege.

Når redaktionen fandt det relevant at illustrere netop denne artikel med et af Royal Runs mange pressebilleder, skyldes det imidlertid, at artiklen også konstaterer, at Kronprins Frederik ikke tog imod Bengt Saltins opfordring, men at han ’i de seneste to år med stor folkelig succes er løbet i en helt anden retning i spidsen for sit eget danske motionsløb Royal Run’.

Ifølge Royal Runs hjemmeside er motionsløbets pressebilleder ’til fri download’, men ’udelukkende til redaktionelt brug og må kun benyttes i forbindelse med omtale af Royal Run og sammen med kreditering af den respektive fotograf’. Selv om Sportspressen.dk i sin redaktionelle brug af pressebilledet både omtalte Royal Run og krediterede fotograf Lars Møller, mente Royal Runs kommunikationsansvarlige, Bodil Kjærgaard, dog ikke, at omtalen af Royal Run var god nok.

En afgørende rolle

Bodil Kjærgaard sendte i går denne e-mail til Sportspressen.dk’s redaktør:

”Hej Lars. Jeg er blevet opmærksom på dit billedvalg. Jeg ved ikke, hvor du har det fra, men det er et af vores pressebilleder, der kun må benyttes i forbindelse med omtaler af Royal Run. Jeg håber derfor, du har mulighed for at udskifte billedet?”

Da redaktøren som nævnt ovenfor mente, at Sportspressen.dk havde opfyldt alle betingelser for at benytte pressebilledet, svarede han:

”Hej Bodil. Jeg har downloadet billedet fra Jeres pressebillede-katalog, og jeg omtaler Royal Run i artiklen, så jeg kan ikke forstå, hvad problemet er? Jeg har jo bare fulgt Jeres retningslinjer for brug af pressebilleder.”

Men så let opgav kommunikationskonsulenten ikke. Nogle timer senere reagerede Bodil Kjærgaard således på redaktørens forklaring:

”Hej Lars. Artiklen er ikke en omtale af Royal Run – men af et helt andet emne, IOC og WADA. Royal Run er blot nævnt som en sidebemærkning.”

Denne udlægning af teksten i artiklen er Sportspressen.dk’s redaktør imidlertid ikke enig i. Selv om Royal Run kun er nævnt én gang i artiklen, mener han, at omtalen af kronprinsens motionsløb spiller en helt afgørende rolle i teksten.

Og da redaktøren stadig mente, at redaktionen havde opfyldt alle de betingelser, Royal Run har opstillet på sin hjemmeside for brug af pressebilleder, bad han kommunikationskonsulenten om at uddybe sit synspunkt:

”Hej Bodil. Hvor mange gange skal Royal Run nævnes i en artikel, før du vil betegne det som en omtale?”

Intet svar

Dette spørgsmål har kommunikationskonsulenten endnu ikke svaret på. Årsagen kan man kun gisne om.

Men for at understrege, at Sportspressen.dk’s redaktionelle dækning af dansk og international idrætspolitik ikke er afhængig af Royal Run’s pressebilleder, har redaktionen nu besluttet at fjerne det omdiskuterede billede af den danske løbekonge Kronprins Frederik fra den pågældende artikel og erstattet det med en forklaring på, hvorfor det oprindeligt valgte Royal Run-pressebillede ikke længere illustrerer artiklen.

Af hensyn til læsere, som ikke ved, hvordan det royale danske IOC-medlem ser ud, bringer Sportspressen.dk til gengæld redaktionens eget pressebillede af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary i deres olympiske vintertøj som illustration til denne artikel om Royal Run’s forbud til pressen om at bruge pressebilleder af prinsen.

1 Comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*