Én ud af fem canadiske landsholds-atleter oplever misbrug og mobning

Ny undersøgelse afslører, at danske elitesvømmere ikke er ene om at opleve omsorgssvigt

Foto: Jorge Romero/Unsplash
LARS JØRGENSEN

Først på ugen besluttede Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark i samråd med Kulturministeriet at iværksætte en uvildig undersøgelse, som skal kulegrave sagen om spiseforstyrrelser hos flere af Danmarks bedste elitesvømmere.

Både Danmarks Idrætsforbund formand, Niels Nygaard, Team Danmarks formand, Frank Jensen, og kulturminister Mette Boch reagerede på DR’s tre uger gamle dokumentarudsendelse om kulturen i dansk elitesvømning med både overraskelse og bestyrtelse.

Men at prisen for at vinde medaljer til Danmark i sportens benhårde internationale konkurrencekultur kan være høj, burde ikke komme bag på de ansvarlige ledere og politikere i dansk idræt. For de danske svømmere er langt fra de eneste topatleter i verden, som har oplevet omsorgssvigt under udførelsen af deres sport på højeste nationale niveau.

Tænk bare på det amerikanske gymnastikforbunds landsholdslæge Larry Nassar, som i 2017 og 2018 fik tre lange fængselsdomme i en række sager om seksuelt misbrug af unge landsholds-gymnaster, som han havde til opgave at hjælpe i deres kamp for at vinde medaljer til USA. Men gymnastikskandalens retslige efterspil er langt fra overstået.

Både Michigan State University, hvor Larry Nassar arbejdede, USA’s olympiske komite og det amerikanske gymnastikforbund, som den dømte læge arbejdede for i perioden 1996-2014, er involveret i flere verserende retssager, hvor de beskyldes for ikke at have grebet ind og stoppet lægens sexmisbrug af gymnasterne.

Selvskadende adfærd og selvmordstanker

Og ifølge Play the Game har mange nuværende og tidligere canadiske topatleter ligeledes oplevet sexmisbrug, chikane, mobning og andre former for omsorgssvigt i forbindelse med deres sport.

I en netop offentliggjort undersøgelse, hvor den canadiske organisation AthletesCAN har talt med flere end tusinde nuværende og tidligere canadiske landsholdsatleter, er det kommet frem, at én ud af fem af de adspurgte atleter har erfaringer med fysisk og psykisk omsorgssvigt, sexmisbrug, chikane og mobning i det canadiske elitesportsmiljø.

Den canadiske undersøgelse konkluderer blandt andet, at der er en sammenhæng mellem alle former for omsorgssvigt af atleterne og negative resultater i form af spiseforstyrrelser, selvskadende adfærd og selvmordstanker.

På trods af undersøgelsens alvorlige konklusioner mener bestyrelsesmedlem Allison Forsyth fra AthletesCAN, at undersøgelsens resultater kan bruges positivt:

”Ved at sætte fokus på sagernes ekstreme karakter har vi nu en base at arbejde videre fra. Det er positivt”, siger Allison Forsyth.

”Sportsudøvere indberetter sjældent sagerne. Ganske enkelt. De føler sig utilpasse og usikre”.

Da undersøgelsens resultater forleden blev præsenteret på et nationalt ’Safe Sport’ møde i Canada, fremlagde den canadiske sportsminister Kirsty Duncan et forslag til et nyt kodeks for, hvordan man skal opføre sig i canadisk sport, som har til formål at stoppe misbrug, diskrimination og chikane.

Forslaget lægger blandt andet op til, at canadiske idrætsforbund, som ikke lever op til de vedtagne regler for at fremme en mere sikker sport i Canada, kan få frataget deres offentlige støttemidler.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*